maandag 30 mei 2022

Singles round-up: mei 8


Na het enorme succes van vorig jaar heb ik ook ditmaal besloten de elektrische fiets een dag extra te houden en een vrije dag in te plannen. Ik zou hem tot en met donderdag kunnen huren maar dan moet de fiets, opgeladen en wel, de volgende ochtend om half negen in Havelte zijn. Nu heb ik tot half zes de tijd om de fiets af te leveren en de accu mág helemaal leeg! Het weerbericht voorspelt niet heel veel goeds voor vrijdag en het idee om een kringloopwinkelbezoek te doen met de elektrische fiets is al vroeg een plan. Emmeloord? Mwah... daar ben ik in september nog geweest en toen viel de vangst al een beetje tegen. Wolvega? Ik ben in april 2014 (op aanraden van iemand die ik ontmoette in Emmeloord) naar een kringloop geweest in Wolvega waar ze vast wel een kleine duizend singles hadden staan. Het is er nooit meer van gekomen. Ik ga 'old school' op platenjacht, compleet met handgeschreven papiertje met de adressen van de winkels. Ik wil eerst de zaken in het centrum zien te vinden. Dat lukt niet en het maakt ook niet uit: De kringloop van 2014 is de reden van het bezoek meer dan waard? De eerste indruk in 2022 valt tegen totdat ik een bakje met 'dure' singles achter de toonbank zie. Ik ben wel klaar in Wolvega en fiets richting Oldeberkoop. Even twijfel ik nog om over Vinkega en Steggerda te gaan en, achteraf gezien, heb ik spijt dat ik rechtdoor ben gegaan. Er is iets dat me nog wel 'aardig' lijkt op deze middag maar dat valt vies tegen. In de inleiding van de volgende 'Singles round-up' maak ik het verhaal van vrijdag af.

* Clive Griffin- Be There (NL, Mercury, 1989)
Zo'n plaatje waarvan ik alleen de titel ken uit het Hitdossier en nu ik de plaat draai, moet ik erkennen dat ik het toendertijd helemaal heb gemist. Na het refreintje begint het toch al wat te dagen maar nee... een onuitwisbare indruk heeft het nimmer gemaakt. Best wel een leuk plaatje! Beetje erg Level 42 als je het mij vraagt met een gospel-achtig refrein. Het is lekker vrolijk, dat is zeker en daar is niets mis mee.

* Guys & Dolls- There's A Whole Lot Of Loving (Duitsland, Ariola, 1974)
Heb ik deze al? Misschien wel maar het kan me vrijdagmiddag geen moer schelen. De singles zijn vijftig cent en een vluchtige blik leert me dat ik hier geen duur betaalde sixties of soul vandaan ga halen. Ik heb nog altijd niet opgezocht of ik hem al heb en dus beschouw ik dit als een nieuwe aanwinst. Niet verder vertellen maar ik heb dit altijd een leuk plaatje gevonden. Als mijn Soul-xotica-fans hierachter komen, is het voorgoed afgelopen met het glansrijke imago...

* Don Henley- Johnny Ne Sait Pas Lire (Duitsland, Elektra, 1982)
Even hoop ik op 'All She Wants To Do Is Dance', maar helaas... Die kom ik vast nog wel eens tegen en hopelijk dan met een begeleidend hoesje. Don staat in Noordwolde in een rekje zonder hoes te midden van meerdere 'flops' uit de vroege jaren tachtig en een paar zéér interessante jaren zestig-platen. In de volgende aflevering komen we de twee pronkstukken tegen. Wat heb ik met Don Henley? De man brengt in 1995 een compilatie op de markt en met name Henk Westbroek draait veel van de cd tijdens zijn lunchprogramma. Het is mijn tijd op de schildersopleiding en hoewel het genoemde 'All She Wants To Do Is Dance' al een 'oudje' is, maakt het iedere keer weer een positieve indruk. De compilatie tref ik een jaar later voor een bodemprijs in Denemarken en in De Bilt groeit de cd aan me tijdens de vervelende schoonmaakwerkzaamheden. Dit nummer staat niet op de cd. Het heeft een zydeco-sfeertje en riekt naar het geluid van Sir Douglas Quintet uit de late jaren zestig. Niet onaardig!

* Johnny Hates Jazz- Heart Of Gold (Duitsland, Virgin, 1988)
De 'Eretitel' is een zachte dood gestorven maar wie weet...? Misschien maakt het ooit een comeback want 'Listen Carefully' is nog altijd een 'ding' in 'Tuesday Night Music Club'. 'Heart Of Gold' heb ik vorig jaar nog eens gedaan en dat is ook de hernieuwde kennismaking met dit fijne Johnny Hates Jazz-nummer. Het is een beetje weggezakt door de jaren heen maar dat is inmiddels recht gezet. En nu kan ik de plaat ook van vinyl draaien. Helemaal top!

* Jonathan Kelly- Denver (NL, Stateside, 1969)
Is er nog gegokt op vrijdagmiddag. Jazeker! Ik heb de alternatieven al genoemd. Status Quo met fotohoes voor vijf euro, Ray Charles voor 3,50. Nog een paar 'dure' waar je geen breuk aan kan vallen. Dan deze van Jonathan Kelly voor 3,50. Geen idee wat ik kan verwachten. Ik zie wel dat de plaat is geproduceerd door Colin Peterson. Is dat niet de drummer van The Bee Gees? Ja, het is hem! Colin Peterson en Vince Melouney komen in 1967 mee naar Engeland maar in 1969 loopt het visum af voor de beide heren waarna The Bee Gees verder gaat als trio. Op de valreep produceert Peterson deze plaat van Kelly. Nederlandse EMI-persingen uit 1969-70 zijn kwalitatief niet hoogstaand en deze klinkt erg mono en 'gesloten'. Het is een lekker melodieus nummer maar helaas werkt het geluid niet mee. De b-kant is iets minder dynamisch qua orkest en dan hobbelt de geluidskwaliteit langzaam vooruit. De single is niet erg essentieel te noemen maar ik heb slechter gegokt voor 3,50.

* Vicki Lawrence- The Night The Lights Went Out In Georgia (NL, EMI, 1973)
Ook een gok maar beduidend minder zwaar dan Jonathan Kelly. Ik verwacht 'kuntrie' maar laat me graag verrassen voor twee euro's. Het valt niet tegen. Ik ben nog maar bij het eerste refrein maar het is nu al een lekker dramatisch verhaal. Er valt een dooie maar ik zal de tekst nog eens nader moeten bestuderen om erachter te komen wat er precies is gebeurd. Leuke aanwinst!

* Los Payos- Maria Isabel (Spanje, Hispavox, 1969)
De vorige week heeft als 'vakantie' aangevoeld en dus schaam ik me er niet voor om terug te gaan naar een vakantieherinnering uit den ouden doosch. In 2010 doe ik mijn laatste echte fietsvakantie. Uit en thuis met de fiets van Steenwijk tot Waasmunster en terug. Het is de zaterdagmiddag van de vakantie. Ik weet niet hoe ver ik door mijn geld ben heen geschoten in de afgelopen dagen en ga mijn saldo checken bij de bank in Sint Niklaas. Dan blijkt dat de vakantie nog maar nét is begonnen. Geen reden om me zorgen te maken. Ik vier het meteen met een stapeltje singles en daartussen zit ook Los Payos. In Wolvega lijken ze een dealerschap te hebben in de single en ik moet dus wel eentje meenemen? In 2010 heb ik al een Blauwe Bak maar dat is meer een bonte verzameling van 'groovy' plaatjes welke ik draai in De Buze en omgeving. Los Payos staat ook enige tijd in deze bak. Waarom? Omdat het zo'n lekker ongedwongen plaatje is. En dat is het tot op de dag van heden alleen komt het nu niet in de Blauwe Bak.

* The Night People- Again (NL, Rams Horn, 1981)
Tot slot een exemplaar van deze jaren tachtig-discoklassieker in een zeer fraaie staat met fotohoes. Geloof het of niet, maar deze had ik nog niet. Hoewel het nummer klasse ademt, gaat deze desondanks gewoon in de jaren tachtig-bak, maar het zou niet misstaan in 'Do The 45' .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten