vrijdag 6 mei 2022

Top G-duizend: The Buoys


Het Engelse woord voor een eendagsvlieg is 'mayfly'. Het is de maand mei en opeens lijken de eendagsvliegen overal te fladderen. Collega's van Wolfman Radio hebben afgelopen woensdag hun wekelijkse radiogevecht gehouden met Engelse eendagsvliegen. Daarbij ontdek ik opnieuw dat John Denver slechts één hit heeft gehad in Engeland. Ofwel... 'Annie's Song' heeft alleen in de Top 40 gestaan, 'Perhaps Love' met Placido Domingo piekt net buiten de Top 40 en is niet van John Denver solo (en qua platenmaatschappij loopt het ook via Placido). Nederlandse concullega's doen komende zondag een top 100 van de favoriete eendagsvliegen van de luisteraars. Helaas ben ik te laat om te stemmen maar ik kan mijn handtekening zetten onder de lijst. De nummer 1 is een plaat die ik wellicht niet meteen op nummer 1 zou zetten. Pas als ik er meer over na ga denken, neigt die toch naar de toppositie. Typisch een plaat die ik te gast wil hebben in de Top G-duizend. Bij The Christians moest ik het opzoeken, bij The Buoys mag ik ervan uit gaan dat het in de Top 2000 staat? Straks toch maar even checken. Ik stel vanavond 'Give Up Your Guns' van The Buoys beschikbaar voor de Top G-duizend.

Vorige week heb ik nog mailcontact gehad met Peter van singlehoesjes.nl. Ik vertel hem dat ik onder andere voor de Top G-duizend regelmatig gebruik maak van zijn site. Voor de rest zal het jullie opvallen dat ik voor 'Het zilveren goud' gebruik maak van eigen foto's waar jaren geleden nog één hoesje centraal stond. Verder haal ik veel van de afbeeldingen (onder andere de Week Spot) van 45cat of Discogs. De laatste vooral vanwege de nieuwe releases. The Buoys komt nog wel van singlehoesjes.nl maar de vraag is hoelang dat nog mogelijk is. Iets met software welke niet meer wordt ondersteund en de (begrijpelijke) weerzin om alle hoesjes opnieuw te scannen en een website te bouwen. Tot die tijd hoop ik nog wel een paar hoesjes van de site te kunnen halen.

De eendagsvliegen-top 100, de Top 2000.... uiteindelijk kom je terecht bij de Top 100 Aller Tijden. Goede Vrijdag is een vrije dag in het onderwijs en dat is voor mij de dag om gekluisterd te zitten aan de radio-cassetterecorder. Het is slechts eenmaal per jaar dat je bepaalde platen hoort op de radio en dan ook nog in de volledige versie. Ik hoor in 1986 'Nights In White Satin' van The Moody Blues in de Top 100 en dat zal een springplank vormen naar de platencollectie en ook Soul-xotica. Ik leer ook 'Give Up Your Guns' kennen middels deze lijst, ook al is dit een plaat die ook geregeld voorbij komt in de Arbeidsvitaminen. Mijn eerste opname komt uit dat laatste programma waar ik, bijna op het eind, merk dat die niet helemaal goed op de zender staat en zo nog drie woorden van Hilversum 1 tussendoor krijg. Ik hoor het stukje nog altijd als ik de plaat draai. In de jaren tachtig heeft Nederland kennis gemaakt met het BR-label dat oude platen opnieuw perst en uitbrengt. In Sneek zijn er niet veel platenzaken die de platen massaal inkopen en dan kom ik in 1989 een zaakje tegen in Joure. Deze heeft een goed deel van de catalogus beschikbaar. In 1990 kom ik met mijn ouders overeen dat ik zelf mijn kadootjes mag uitzoeken voor mijn verjaardag. Dat worden een aantal BR-singles waaronder ook 'Give Up Your Guns' van The Buoys. Een jaar later vind ik bij Sunrise de 1979-uitgave en pas in de nieuwe eeuw de 'maxi-single' uit 1972. De Engelse BR gaat zelfs mee naar Engeland. Ik ga het binnenkort in 'Het zilveren goud' het nogmaals hebben over Freddy waarmee ik een muzikaal duo ga vormen. Hij zingt ook 'Give Up Your Guns' en het is dankzij hem dat ik de tekst leer te begrijpen. Dat heeft als oorzaak dat in 1999 de single mee gaat naar Mossley. Ik geloof dat ik dat exemplaar ben kwijtgeraakt, het hoesje heb ik nog wel.

Zowel 'Give Up Your Guns' als 'Timothy' zijn beide geschreven door Rupert Holmes en dat is 'him' van 'the pina colada song'. Voor het eerst dat een radio-link lijkt te werken op papier. Holmes is echter geen lid van de band maar speelt wel piano op 'Timothy'. Hij is de ontdekker van de band en biedt hen aan bij Scepter Records. Dat is bereid om de groep één single te laten maken maar ze moeten dan zelf voor de promotie zorgen. Het is vervolgens Holmes' idee om een liedje op te nemen met een controversiële tekst maar met een radiovriendelijk uiterlijk zodat de plaat hopelijk in de ban wordt gedaan bij enkele radiostations. Slechte publiciteit is ook publiciteit en hopelijk geeft dit de juiste boost voor wat betreft de promotie? De plaat klimt eventueel toch nog naar de Top 20 in Amerika. In Canada doet de band het ook goed, in Europa is het allemaal wat minder. Dankzij Radio Veronica bereikt The Buoys toch het Nederlandse publiek. 'Timothy' is geen hit maar 'Give Up Your Guns' is een schot in de roos. De single bereikt in 1972 een vijfde plek op de Top 40 en zal zó populair blijven dat het in 1979 opnieuw in de top tien komt. Een beetje hetzelfde verhaal als 'Hiroshima' van Wishful Thinking. Dat is dan een Engelse band welke nergens in de wereld echt hoog scoort met 'Hiroshima' behalve in Duitsland waar het talloze malen in de hitparade heeft gestaan. The Buoys maakt ook een elpee in 1971 en deze heb ik vorig jaar nog helemaal gedraaid in 'Play That Full Album White Boy' in 'Afterglow'. Het blijkt echter de cd-uitgave uit de vroege jaren negentig en dat is een overzicht van alle opnames van The Buoys. Sinds een paar maanden ben ik eveneens in het trotse bezit van de single 'Look Back America' uit 1973.

'Give Up Your Guns' blijft me echter steeds weer boeien, hoe vaak ik het ook heb gehoord. En uiteraard met dank aan Fred waar ik het binnenkort nog eens over ga hebben. Tot slot bestaat er nogal wat verwarring omtrent de uitspraak van de bandnaam. Ik heb zelf alleen maar dj's in Nederland 'The Boys' horen zeggen, maar eigenlijk dient het als 'De Boe-wies' te worden uitgesproken. Ik heb de gegevens opgezocht van de Top 2000. Het nummer is in alle jaren van de partij maar heeft zijn piek gehaald in het eerste jaar. Dan piekt het op 208. In 2014 raakt de plaat buiten de top duizend en afgelopen jaar is het maar liefst 244 plekken gestegen naar 1599. Zou er nog eens top duizend in zitten? Ik moet volgend jaar maar weer eens stemmen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten