vrijdag 6 mei 2022

Het zilveren goud: mei 1997 deel I


Vrijdag is altijd een 'brakke' dag. Ik doe het helemaal zelf en behoef dus geen medelijden. Als ik in 2013 'Floorfillers' van de zaterdagavond naar de donderdag verhuis, ben ik in de luxepositie dat ik pas vrijdagmiddag aan het werk ga. Ik kan dus met een gerust hart tot het middaguur in mijn nest blijven liggen om nog altijd op tijd te zijn voor de sortering. Tegenwoordig wordt er van me verwacht dat ik rond het middaguur paraat sta in Steenwijk. Tien minuten vóór de wekker gaat de telefoon. Steenwijk heeft geen post voor mij en Meppel is me evenmin nodig. Ik heb dus een extra vrije dag gekregen. Deze heb ik ten eerste benut door de wekker en alles even uit te zetten en verder te slapen. Vanmiddag heb ik een hagelnieuwe 'pre-order' geplaatst welke pas in juli gaat arriveren. Ook heb ik de nieuwste van Sharon Van Etten integraal beluisterd en wellicht dat hier nog een berichtje in zit? Met het oog op komende 'Singles round-ups' en dergelijke ga ik 'Het zilveren goud' weer naar de woensdag halen. Omdat dit het vierde bericht van de maand is, is het een beetje woensdag.

In de afgelopen maand heb ik jullie kennis laten maken met Jan, dé kameraad uit 1997 die ik tegenwoordig liever uit de weg ga. Ik noem daarbij ook de singles die ik van hem heb overgenomen. Deze heb ik onder de maand mei geschaard en inmiddels weet ik waarom... Ik probeer vooralsnog zes singles per aflevering te doen en met de singles die ik op de fancy fairs heb gekocht door de jaren heen, zit ik al op de 24 voor april. Mei toont daarentegen een paar gaten en daar passen deze singles naadloos tussen. Ik schrijf 'vooralsnog' want in de zomer kunnen jullie een paar mega-afleveringen tegemoet zien. In juli en augustus 1997 koop ik totaal meer dan tweehonderd singles. In juli gaat 'Het zilveren goud' in ieder geval terug naar de woensdag omdat ik de weekeinden wil gebruiken voor de Gele Bak Top 100.

Een aantal singles uit de aflevering van vandaag herinneren me aan het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden. Ik heb een paar maal verstek moeten laten gaan, maar in 1997 valt de dag op een maandag en ben ik vrij. De avond ervoor ben ik nog met een groepje in de auto naar Heerenveen geweest voor een praisedienst. Hoewel ik het evangelische genootschap achter me heb gelaten, ben ik nog altijd wel 'zoekende'. Dat zal tegen de zomer helemaal verdwijnen en dan sta ik weer met beide benen op de grond. Ik probeer me te herinneren welke band me op 5 mei 1997 naar Leeuwarden heeft gelokt. Ik geloof niet dat het Trijntje Oosterhuis is geweest want dat is de enige naam die ik kan vinden. Heeft Skik gespeeld in 1997? Enfin, het is een beetje een troosteloze dag. Net ietsje té koud om voor het podium te staan en minder interessante bands te kijken. Ik koop op een kindervrijmarkt een stapeltje cassettesingles welke dan al lekker 'nostalgisch' zijn. Ook een paar platen. Een elpee van Percy Sledge staat me in ieder geval bij. Qua singles is het een beetje gokwerk en platen die ik misschien al eerder heb gekocht. De twee Donovan-singles zijn de eerste twee die ik van Jan heb overgenomen.

2756 Dancin' - Barry Blue (Frankrijk, Barclay, 1973)
2757 Mother Freedom - Bread (NL, Elektra, 1971)
2758 Sebastian - Cockney Rebel (NL, EMI, 1973)
2759 What'd I Say - The Rare Earth (NL, Rare Earth, 1972)
2760 Universal Soldier - Donovan (Duitsland, Pye-Vogue, 1966)
2761 Josie - Donovan (Duitsland, Pye-Vogue, 1966)

Verwarring alom bij de Donovan-singles. Het label vermeldt 'Made in France' maar dat heeft met de Vogue-etiketjes te maken. 'GEMA' vertelt ons dat de plaat in Duitsland moet zijn uitgebracht. Cockney Rebel kan ik zomaar op bevrijdingsdag 1996 hebben gekocht bij nader inzien. Ik heb de single reeds in de Engelse persing maar vindt de Nederlandse aardig genoeg om mee te nemen. Compleet met leeg Julien Clerc-hoesje. Bread heb ik zeer waarschijnlijk op een ander moment gekocht maar nog steeds wel in de maand mei of juni in 1997. De single komt van een platenzaakje in Leeuwarden dat op maandag gesloten is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten