dinsdag 13 augustus 2019

Week Spot: The Swans Of New England



Morgen ga ik weer vrolijk een kwart eeuw terug in de tijd maar vanavond blijf ik dicht bij huis. Na een bericht over de vrij recente zangeres Freya Ridings is het nu dan tijd voor een splinternieuwe single als de Week Spot. De plaat is in mei uitgebracht en ik ben nét op tijd geweest met mijn order. De plaat is nu helemaal uitverkocht. Bij sommige nieuwe platen hoor je meteen of er sprake is van een 'future classic' en ik schat de kans hoog in met de Week Spot van deze week. Het gaat niet een uitgebreid bericht worden omdat de enige informatie over de plaat op de site van Cannonball Records is te vinden en toch wil ik jullie hierbij voorstellen aan één van de meest belangwekkende discosoul-producties van dit jaar: 'Hunting For Your Love Again' van The Swans Of New England.

Ik dank mijn kennismaking met Cannonball dankzij 'ome' Greg Belson. Hij maakt ons bewust van de allereerste release van Cannonball. Ik bekijk de Youtube-video van de onuitgebrachte opnames van Stone Sisters maar hik vooral op tegen de prijs. Moet zoiets nu beslist twintig pond kosten? Alberto Zanini krijgt in 2015 zo vaak de vraag dat hij een speciale Youtube-video maakt voor de 'What I Done Wrong' van Big Lee Dowell. In een begeleidend schrijven op Facebook legt hij een en het ander uit en opeens blijken de Cannonball-platen spotgoedkoop te zijn. Soul-dj's gaan altijd voor de originele platen en dus ook voor de opnames maar in geval van deze Big Lee Dowell is dat de man met een piano in een lawaaierige studio. Bovendien is het pianospel aan de trage kant om het tot een succes te maken op de dansvloer. Zanini zoekt net zo lang totdat hij de mastertapes heeft gevonden, onderzoekt deze minutieus om de bruikbare stukken te vinden. Daarmee gaat hij naar zijn studio in Italië waar hij kan rekenen op het vakmanschap van The Cannonballs, een uiterst ervaren studioband. Als de plaat dan eindelijk is te bestellen, zit er zoveel uren in aan speuren, opnemen en produceren dat zelfs het dubbele van de prijs gerechtvaardigd zou zijn. Om de platen 'exclusief' te houden worden er nimmer meer dan 500 van geperst. In geval van The Swans Of New England is zo'n plaat binnen een paar weken helemaal uitverkocht.

We gaan eerst terug naar 1980. Dat is het jaar waarin Manny Collier in Connecticut 'I'm Hunting For Your Love' schrijft voor zijn vrouw Corinne. Het echtpaar zet een platenmaatschappij op, Sounds Northeast Records, en gat de studio in om met beperkte middelen het nummer op de plaat te zetten. De Colliers kunnen zich niet meer herinneren hoe groot de oplage van de single is geweest. Ze hopen, evenals vele anderen in hetzelfde schuitje, dat de plaat wordt opgepikt voor een nationale distributie of mogelijk zelfs een nieuwe productie van het nummer voor een grote platenmaatschappij. Dat gebeurt niet voor The Swans Of New England en de oorspronkelijke single is onvindbaar gebleken hoewel er toch zeker een paar exemplaren van moeten bestaan. Zanini wordt vervolgens getipt door Yann Vatiste die de makers van de obscure en gewilde opname heeft weten te traceren. Het echtpaar heeft zelfs nog de originele mastertapes op zolder liggen. Toch heeft Cannonball het principe van 'als het eenmaal is uitgebracht op een plaat, brengen wij het niet opnieuw uit' en zo gaat hij in gesprek met de Colliers. Zanini mag de mastertapes gebruiken en gebruikt daarvan de zang en de koperblazers. De rest wordt opnieuw ingespeeld in de studio in Italië. Om het te onderscheiden van de originele opname uit 1980 wordt het woordje 'again' aan de titel toegevoegd en hier is het resultaat: Een fris klinkende disco-klapper welke, voor mij, naadloos in het rijtje past van 'Higher' van Grace Love (eveneens op Cannonball). En de zoektocht gaat door! In juli zijn de meest recente singles uitgebracht want Zanini en zijn mensen houden niet van stil zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten