woensdag 21 augustus 2019

Het zilveren goud: augustus 1994 deel III



Ik heb zaterdag geschreven over mijn wandeling naar Dwingeloo en hoe ik daar tevergeefs op de bus heb staan wachten. De buschauffeur spoort me aan om vooral zelf nog een klacht in te dienen. We weten allemaal hoe deze klachtenprocedures inmiddels werken? Je vult een onpersoonlijk formulier in waar je een onderwerp moet uitkiezen en krijgt alleen bevestiging met excuses en dat ze het zullen meenemen in de evaluatie bla bla bla. Welnu, ik heb gisteren de klacht ingeleverd bij Qbuzz. Het ging maar net goed want ik was al bezig met het klachtenformulier van Arriva toen ik erachter kwam dat Qbuzz het streekvervoer doet in Groningen en Drenthe. Vanavond heb ik bericht gekregen: De bus had pech in Meppel en heeft helemaal niet gereden. Ik word verzocht mijn adres door te geven en ze zullen me een dagkaart sturen. Helemaal top! Zo'n zelfde dagkaart heb ik komende week tweemaal nodig maar verwacht niet dat deze voor vrijdagmiddag binnen is. Ik kan dus nóg eens een extra ritje maken. Daarover gesproken: Het is alweer lang geleden dat ik voor het laatst in Groningen ben geweest. Laten we dan ook goed gebruik maken van het aanbod? Ik ben vanmiddag wél in Meppel geweest en heb ook vier singles gekocht bij De Kring. Ik ben aan de late kant voor de andere kringloopwinkel en deze vier singles zijn niet echt essentieel te noemen. Ik verwacht dat ik in de vakantie nog singles ga kopen en neem dit kwartet mee in dat bericht. Ik geloof niet dat toeval bestaat maar ik heb vanmiddag een single gekocht van Gary Puckett & The Union Gap. De laatste keer dat ik een single van deze groep kocht, was op de eerste vakantiedag in 2017 toen ik ook zonder ligfiets in Sleen was. Natuurlijk heeft het geen betekenis maar het zegt mij dat ik een goede keuze heb gemaakt om de vakantie voor te laten gaan op de reparatie van de fiets. Nu ga ik dan terug naar de zomer van een kwart eeuw geleden.

Ik geloof niet dat ik zijn naam eerder heb genoemd in de berichten. Waarom niet? Ik ga geen mensen ongevraagd noemen in de berichten behalve als ze daadwerkelijk iets van doen hebben met het bericht. Dat is hier andermaal het geval. Zijn achternaam weet ik niet meer te herinneren en alleen zijn voornaam kan weinig schade aanrichten aan de reputatie van iemand? Het is een klein wereldje. Door een dorpsgenoot word ik in 1993 aangespoord om een Solex te kopen en hij weet iemand die eentje heeft staan. Zo kom ik uit bij Bouwe. Het blijkt een goede vriend te zijn van Cees van het Sneeker Nieuwsblad en ook ik kan het meteen goed vinden met Bouwe. Ik koop de Solex van hem (hoewel deze in augustus 1994 alweer is vervangen door een meer betrouwbare 'dagelijkse' Solex) en we hebben meteen een klik: Bouwe staat geregeld op vlooienmarkten en braderieën en hij nodigt me uit om zo nu en dan met hem mee te gaan. We kunnen de handel van elkaar in de gaten houden als iemand even weg moet en het is bovenal erg gezellig om samen op een braderie te staan. Bouwe staat ook wekelijks op de markten in Workum waar ik een paar jaar eerder geregeld naar toe reis voor platen. Ik neem een paar bakjes met 'dubbele' singles mee en krijg als extra handel een paar cd's van Bouwe toe geschoven. Het is de volledige discografie van Lyle Lovett en de cd's moeten zeven gulden per stuk kosten. Ik ben erg goed van vertrouwen en heb menigmaal alleen op de vlooienmarkt gestaan. Als ik dan plaatjes wilde scoren, liep ik gewoon weg bij mijn tafeltje met singles en ging naar de andere kant van de Veemarkthal. Bouwe is ietsje strenger. Hij stelt een maximum aan de tijden dat ik weg mag van de kraam en zo hoort het natuurlijk ook. Over de handel kan ik kort zijn: De singles en de Lyle Lovett-cd's blijven onaangeroerd. Ik ga uiteraard met méér singles naar huis dan dat ik ben gekomen. Ik zal uiteindelijk één single verkopen en niet aan de minste of geringste.

Het is een woensdag en dat betekent dat Veronica weer geheel ongevraagd naar je toe komt. Het heeft deze woensdag de tenten opgeslagen in Workum. De kraam staat een halve kilometer vanaf het marktplein met het Veronica-podium maar ik kan iedere plaat of ieder optreden identificeren. Ik kan me herinneren dat Timeless optreedt. Dat gezelschap heeft dan een hit met 'Where Is The Love'. Ik heb net even de Wikipedia-pagina bezocht van Will Luikinga om te ontdekken wat er aan de hand was in 1994. Welnu, Will had Veronica in 1992 verlaten maar 'Will Wil Wel' bleef een populaire show op de woensdag van Veronica. In 1994 wordt de show gedaan door Albert West en Ad Bouman. Zij zijn ook present in Workum om Harry de toeren te geven. Opeens zie ik een drom mensen in een soort parade aan komen. In het midden twee mannen met microfoons en omringd door technici. Het zijn Albert en Ad en ze maken een rondje over de braderie. Ik haast me achter mijn tafeltje vandaan en wijs hen mijn tafeltje aan. ,,Hier hebben we een jongeman met allemaal oude singles", klinkt het op de radio. Een kort ietwat flauw gesprekje volgt. ,,Alleemaal dure platen behalve dit bakje met singles van Albert West. Die raak je zelfs voor een dubbeltje nog niet kwijt". Ik weet precies waar de single staat en vis 'Nightingale' van George Cash eruit. ,,Dit is wel het grootste collector's item", zeg ik. ,,Het is veruit de mooiste Nederpop-productie die er is geweest". Ik zie Ad even ongemakkelijk worden. Als de microfoon uit is, haalt hij een paar gulden uit zijn broekzak en mompelt: ,,Ik krijg nog geld van ze". De oorspronkelijke producent van de single heeft zijn exemplaar dus bij mij gekocht. Heb ik de vijf gulden ingelijst? Welnee... daar hebben we weer nieuwe singles voor gekocht!

1914 Melinda-U.F.O. (Duitsland, Decca, 1970)
1915 Frankenstein-The Edgar Winter Group (NL, Epic, 1973)
1916 Elke Dag Denk Ik Aan Zondag-Willeke Alberti (NL, Philips, 1965)

De eerste twee zijn nog van de winkel in Wolvega waar ik vorige week in het bericht ben geweest. Willeke Alberti is de eerste van de braderie in Workum. In deze aflevering zullen echter twee twijfelgevallen zitten. Bij eentje staat me ervan bij dat ik het in 1993 heb gekocht, maar... het originele briefje zit nog in de kaartenbak en dit vermeldt een volgnummer uit 1994. De laatste single van vandaag heb ik zeer zeker niet gekocht op deze augustusdag in 1994 en ook hier heb ik een associatie met een eerdere datum. De single heeft echter in 1993 geen plek in de kaartenbak gekregen en dat zou hoogst ongebruikelijk zijn.

1917 Oh Lori-Alessi (NL, A&M, 1977)
1918 Jenny-Paul Anderson (NL, BR, 1984)
1919 Stayin' Alive-Bee Gees (NL, RSO, 1978)

Bij Paul Anderson heb ik eigenlijk de associatie met een markt in Joure of zou dit toch de enige single van de handel van Bouwe zijn geweest? Ach, het doet niemand pijn als ik hem nu noem. Bee Gees en Alessi komen beide wel van de markt in Workum en staan synoniem aan deze dag in 1994.

1920 Look Through Any Window-The Hollies (US, Imperial, 1965, re: 1967)
1921 Popcorn-Hot Butter (NL, Stateside, 1972)
1922 Nashville Cats-The Lovin' Spoonful (Duitsland, Kama Sutra, 1967)

The Hollies associeer ik met de zomer van 1993 en de markt in Workum waarna ik naar Harlingen ben gefietst. Zie hiervoor 'Het zilveren goud' van een jaar geleden. Er zit een los kladbriefje in de kaartenbak met een later volgnummer. The Lovin' Spoonful heb ik misschien wel na 1994 gekocht, het komt achteraf gezien van een vlooienmarkt. Ik herken dit aan de oranje sticker op de hoes van de betreffende handelaar. Geen idee waarom ik deze een paar maanden geleden tot augustus 1994 heb gerekend, maar ik kan ermee leven. Het zal vaker voorkomen in de toekomst...

Ik kan niet beloven dat ik precies over een week met 'Het zilveren goud' kom maar we gaan volgende week niet alleen verder op de braderie in Workum maar ook een legendarisch Solex-ritje maken naar Heerenveen en Gorredijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten