vrijdag 9 augustus 2019

Nog even (niet) alles op een rijtje



Het schrijven over Mossley in de 'Eretitel' maakt dat ik wel een 'gezellig vakantieverhaal' wil schrijven. Echter... de zomer van 1998 heb ik al eens beschreven als het goed is of ik zal het té persoonlijk hebben gevonden. De vakantie van 1999 staat voor het grootste deel in het teken van de zonsverduistering en daar heb ik zeker over geschreven. Even kijken in het archief? Op 4 augustus van het vorige jaar heb ik in 'Heen en weer' geschreven over de vakantie van 1998. Op 6 augustus 2014 blik ik in 'Achter de wolken verdwijnt de zon' terug op de zonsverduistering van 1999 in Duitsland. Wellicht dan binnenkort nog wel een verhaaltje over de laatste weken in Mossley? In oktober 1999 keer ik immers (voorgoed) terug naar Nederland. Hoe zit het dan met tien jaar geleden? Ik vermoed dat ik een korte reconstructie heb gegeven van het eerste deel van de vakantie? Inderdaad, precies vijf jaar geleden. Vrijdag 8 augustus 2014: 'Het gevecht van 2009'. Zo, dat is weer voldoende ander leesvoer voor wie het destijds heeft gemist. De Rietlanden-tocht heb ik nog niet beschreven en dat ga ik vandaag doen. Om even terug te komen op 'Het gevecht van 2009', het eerste deel van de vakantie eindigt op maandag 3 augustus als ik nabij Oss wil pinnen om een aanstaand campingverblijf te bekostigen. Dan wordt me door de pinautomaat verteld dat dit niet meer gaat lukken. Met een onvoldaan gevoel stap ik met de fiets en zonder kaartje op de trein. Ik red het van Oss tot Amersfoort en hoef dus alleen boete te betalen over Amersfoort naar Steenwijk. Nog steeds zonde geld natuurlijk...

Een paar weken ervoor ben ik eens op een vrijdagmiddag in de buurt van Wolvega. Ik geloof dat ik een snuffelzaakje wil bezoeken dat deze middag is gesloten. Ik geloof dat ik de volgende dag opnieuw ben gegaan en toen onder andere 'My Lady Of Spain' van The Classics heb gekocht in Heerenveen. Een vrijdagmiddag in juli 2009. Het is al weken te warm en hoewel het deze middag grijs is en het af en toe regent, is het nog steeds erg warm. Te vergelijken met het weer van deze middag in 2019. Ik ben inmiddels drie maanden van de drank af. De behandeling in Meppel is een maand geleden afgerond. Ik ga in deze maand nog wel naar een intake voor een therapie waarmee ik op de dinsdagmiddagen kennis heb gemaakt. Het lijkt me precies datgene dat ik nodig heb, maar omdat ik geen rechtstreekse 'vraag' heb, wordt mijn verzoek afgewimpeld. Nu rest dan alleen een verslavingspsycholoog die ik eigenlijk geen 'credit' had willen geven en waarmee ik over een paar maanden ga stoppen. Ach, misschien later goed voor een berichtje, want ik heb het nu echt wel achter me gelaten. Ik voel me in juli als herboren! De eerdere ambitie voor een wandelreis in Spanje is al lang van de baan, in plaats daarvan ga ik juist weer méér fietsen. Er zijn herinneringen uit deze maand die ik het liefste wil 'verstoppen', maar over het algemeen kijk ik met een glimlach terug op deze tijd. Ik 'zweef' een beetje in deze tijd en het voelt geregeld alsof ik geen wezenlijk onderdeel uitmaak van deze planeet. Ooit zal ik weer met de benen op de grond worden gezet, ook al zal dat middels het hoofd op de klinkers gaan. Terug naar deze vrijdagmiddag: Omdat mijn bezoek aan Wolvega vruchteloos is geweest, besluit ik dan maar een stukje om te fietsen terug naar Steenwijk. Ik ga een paadje in langs de Linde (hoewel het eigenlijk de Lende heet) en dan valt mijn oog op de bordjes van de LF3: De Rietlanden van Holwerd naar Kampen en andersom.

Als mijn vakantie nogal abrupt is afgelopen, wil ik toch graag een 'happy end' brengen tot deze fietsvakantie. Ik moest als eerste maar op de fiets van Steenwijk naar Jutrijp en dan hoop ik dat 'heit' bereid is me de volgende dag met de fiets naar Leeuwarden te brengen. Het plan is om de Rietlanden te doen van Holwerd naar Kampen. Ik heb ze niet gevraagd of ze het een goed plan vonden maar feit is dat mijn ouders me de volgende dag met de fiets naar Goutum brengen, het dorp on de rook van Leeuwarden. Ik zal vanuit hier rechtstreeks naar Stiens fietsen en dan via Hallum naar Holwerd. Dan kan de route beginnen. Het gaat allemaal voortvarend en rond het middaguur ben ik al aan de Rietlanden begonnen. Het stuurt me eerst naar Dokkum en vervolgens over Bartlehiem. Als ware ik een schaatser van de Elfstedentocht, zo word ik richting Leeuwarden gedirigeerd. Het zijn de Friese polders zoals ik die maar al te goed ken. Ongeveer acht uur nadat ik door mijn ouders in Goutum ben afgezet, fiets ik opnieuw door Goutum. Het maakt dan plotseling een fiks aantal kilometers. Van Dokkum naar Leeuwarden is vrij rechttoe rechtaan gegaan, maar binnendoor is het véél korter van Leeuwarden naar Akkrum. De Rietlanden wil me nog even in Grou hebben en ik mag niet in Jirnsum komen voor een vreemde reden. Vanaf Akkrum wordt het weer leuk: Ik mag naar Oldeboarn en Nij Beets en dat is een omgeving die ik niet zo goed ken. Het is een warme dag geweest en ik heb de nodige kilometers gemaakt. Ik zal nu spoedig op zoek moeten naar een camping voor een welverdiende nachtrust. Via een heel leuk kabelpontje (met zelfbediening) kom ik dan in Tijnje. Daar vind ik een camping, maar... er is nog niet gegeten vandaag. Winkels zijn er niet in de directe omgeving en dus is het tankstation aan de A7 bij Terwispel de enige optie. Chips en zoetigheid: Dat heet deze avond mijn diner te zijn.

De volgende ochtend ben ik al vroeg wakker. Ik weet niet waar de tocht me overal naartoe wil hebben maar heb een vermoeden dat ik vannacht op een andere camping mijn tent zal opslaan. De tocht leidt me naar Oranjewoud en dan naar Nijeholtpade en de Friese Stellingwerven in. Even na Oranjewoud stop ik bij een camping voor koffie want met deze drank ben ik nog altijd niet echt zelfredzaam tijdens de vakantie. Dan het stukje Lindevallei waar ik voor het eerst de bordjes heb gezien en dat stuurt me aan op Driewegsluis. Daar steek ik aan voor een klein vet hapje en een drankje. Vervolgens gaat het naar Ossenzijl en daar zie ik op de bordjes dat de rest van de route parallel zal lopen aan de Zuiderzeeroute (LF 22: Kampen-Afsluitdijk vv). Het is altijd mooi om over Kalenberg te fietsen. Een toeristische omgeving maar ik kom er vaak genoeg en dus is het geen reden om een camping te zoeken. Via de plaats Nederland naar Blokzijl en dan verder naar Vollenhove en Sint Jansklooster. Dan lijkt het wel al teveel 'polder' te worden en ik heb dringend broodjes en andere versnaperingen nodig. Ik wijk even af en ga naar Zwartsluis om proviand in te slaan. Niets wijst erop dat ik warm ga eten vanavond, het reikt niet verder dan brood, beleg en koekjes. Tot mijn grote opluchting mag ik met het veer naar Genemuiden. Inmiddels heeft Genemuiden een nieuwe pont gekregen en de bovenstaande foto is dan ook niet gelijk aan de situatie in 2009. Aan de overkant staat een soort hut dat blijkbaar door de lokale jeugd wordt gebruikt. Ik zet mijn gasstel op tafel en kook water voor een kopje thee en eet een paar broodjes. Zo, dat is het avondeten weer geweest!

Tot mijn grote verbazing ga ik de rit volbrengen! Het is verder de Kamperzeedijk af en het is een halve dag na vertrek als ik bij de brug tussen IJsselmuiden en Kampen sta. ,,Kampen en Zwolle liggen praktisch naast elkaar", is een misverstand dat nog jaren in stand blijft. Kampen lijkt me niets te bieden aan campings en dus fiets ik langs de dijk richting Zwolle. Hoewel ik hoop dat Wilsum en dergelijke dorpjes me een kampeerterrein gaan bieden, kom ik bedrogen uit. Het begint al iets te schemeren als ik op de randweg van Zwolle ben. De enige camping die ik ken is aan de kant van Dalfsen en daarvoor zal ik dwars door de stad moeten. Het is dan al donker als ik bij de camping kom en moet dan ook nog de tent opzetten. Of...? Ja! Dat gaan we doen!

Het enige andere alternatief is om richting de Zwolse wijk Stadshagen te fietsen en dan naar Hasselt, Zwartsluis, Blauwe Hand en Giethoorn naar Steenwijk. Hoewel? Dat is nog steeds veertig kilometer terwijl het reeds duister is en ik reeds een forse fietsdag erop heb zitten. Ik stop in Hasselt voor versnaperingen, schakel de jukebox op de telefoon aan en met een blik op oneindig fiets ik door de nacht terug naar Steenwijk. Hoeveel kilometer? Dat zou ik nu wel kunnen uitrekenen? Van Tijnje naar Kampen via de LF-routes is 96 kilometer. IJsselmuiden tot de Grote Markt in Zwolle is 16 kilometer (hoewel ik daar niet helemaal ga komen). Het is 33 kilometer van Stadshagen via Zwartsluis naar Steenwijk. Ik heb dus een slordige 145 kilometer gefietst. De Fietsersbond kan me ook nog uitrekenen hoeveel calorieën dit heeft gekost maar feit is dat ik véél te weinig heb gegeten voor deze inspanning. De vette hap op Driewegsluis, brood met thee in Genemuiden en vast nog ergens een zelf gesmeerde boterham... meer zal ik niet eten tijdens een fietstocht. Sinds ik van de drank ben, kan ik immers alles? Het móet gewoon mis gaan en dat is over ruim een maand dan ook het geval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten