zaterdag 17 augustus 2019

Verticaal vijf letters: Zaterdag 17 augustus



De eerste vakantiedag begint met ongestoord uitslapen. Rond half twee aanvaard ik de dag en dan ga ik plannen maken. Het is bijna traditie dat ik iedere eerste zaterdag van de zomervakantie een wandeling maak. Meestal leidt dit naar de Albert Heijn in Havelte en terug maar ditmaal wil ik iets anders doen. Ik check de buienradar. Eentje laat veel regen zien voor op de late middag terwijl het andere staatje het over 0,2 millimeter per uur heeft. Dat valt dus genoeg mee? Om vier uur trek ik de sandalen aan en loop de Dorpsstraat uit. Ik ga de route volgen dat als kortste wordt gerekend door de Fietsersbond en welke ik zelf ook vaak fiets. De brug over en linksaf naar de Kippenburgweg. Muziek op de hoofdtelefoon en het gezicht richting de rijksweg. Ruinerwold heeft wederom het oldtimer-festijn gehad en de deelnemers rijden nu naar huis. Zo zie je nog eens iets rijden! De toerrit komt ook vaak door Uffelte en ik ga vaak even kijken aan de weg maar ik vermoed dat ik daar vandaag doorheen ben geslapen. Bij de overgang naar de Hennehorstweg twijfel ik even. Toch niet over de Wilteltermade? Nee, ik volg de Hennehorstweg en dan gaat het regenen. De lucht tekent rondom regenachtig af en hier heb ik eigenlijk niet op gerekend. Ik heb het voordeel dat de wind me gunstig gezind is en dus krijgt mijn rug de meeste druppels.

De 'Vakantiemixen' doen hun werk goed. Ik luister tijdens de wandeling naar een aantal uit 2016. Ik raak langzamerhand in de vakantiemodus en de regen laat me koud. Aan het einde van de Hennehorstweg ga ik linksaf de Looweg op en over het fraaie landgoed Oldengaerde. Daarvan heb ik de foto gebruikt en... op het landgoed wordt het weer droog! Ik controleer de schade. Mijn kartonnen doosje sigaren is opnieuw verregend maar de sigaren branden nog goed. Op het boodschappenlijstje staat ook een houten kistje sigaren van de Albert Heijn en dus kan ik me er niet druk over maken. Vlak voor Dwingeloo gaat het opnieuw regenen. Na Honingvlaken en Westeinde ga ik de Esweg op om aan de planetron-kant van het dorp uit te komen. Ik heb namelijk dorst gekregen en wil daarvoor eerst naar het cafetaria aan de Drift. Een ijskoude milkshake kan de ergste dorst weg nemen. Het begint weer te miezeren als ik naar de Albert Heijn loop. Ik doe het ook daar rustig aan en als ik buiten kom is het zes uur. Nog een uur totdat de bus uit Dwingeloo gaat. De regen is weer serieus geworden en ik kan maar niet een geschikt terras vinden. Uit armoede ga ik een snackbar binnen en bestel een patatje speciaal. Achteraf gezien geen slecht plan maar dan weet ik nog niet over het vervolg van de avond. Tegen zevenen wordt het droger en ik ben naar de bushalte buiten het centrum gelopen. Om tien over zeven nog geen bus, om kwart over zeven evenmin... Het is vijf voor half acht als ik me besef dat ik er geen bus gaat komen. Ik kan vloeken en tieren wat ik wil maar het voertuig wil niet langskomen in Dwingeloo.

Er is namelijk iets grappigs aan de hand met de bus in Dwingeloo. Lijn 20 (Assen-Meppel vv.) maakt tweemaal een tussenstop op het busstation van Dieverbrug, als de chauffeur het goed heeft begrepen. De bus richting Assen maakt een rondje door Dwingeloo en de bus richting Meppel doet hetzelfde met Diever. De bussen wachten weer op elkaar in Dieverbrug zodat reizigers uit Diever naar Assen kunnen en passanten in Dwingeloo naar Meppel. In de weekeinden zijn er echter ook chauffeurs uit andere regio's, zo wordt me later verteld door een chauffeur. Hij zal de klacht doorzetten en spoort me aan hetzelfde te doen. Dan pak je toch de volgende bus, zeggen jullie? In de weekeinden rijden de bussen om het anderhalf uur en het is maar de vraag of de chauffeur van de volgende bus wél weet te herinneren dat hij/zij door Dwingeloo hoort te rijden. Het klaart helemaal op en ook komt de zon weer tevoorschijn. Ik ga wel weer lopen hoewel dat eerst met flinke tegenzin is. Ik loop nu echter richting Batinge want ik heb een idee opgevat: Als ik om half negen bij de Wittelterbrug ben, kan ik de bus naar Uffelte nemen en mijn beklag doen bij de chauffeur. Dat gaan we doen! Halverwege wil ik mijn brood aanspreken in de boodschappentas maar zie dan de twee blikken knakworstjes. Ik trek eentje open en hap de worstjes zo op. Dat is precies wat ik nodig heb. Dan nog even de vaart erin en om klokslag half negen ben ik bij de bewuste bushalte. De bus gaat pas om kwart voor negen en dus ben ik mooi op tijd. Zo heb ik vandaag de aftrap gegeven voor de vakantie. De wandeling is van de oorspronkelijke negen kilometer uitgegroeid tot een kleine dertien of veertien kilometer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten