woensdag 28 augustus 2019

Week Spot: Al Matthews



Ik ga komende zaterdag in 'Do The 45' een 'special' doen met Engelse persingen. Daarvoor heb ik al een paar weken een potentiële Week Spot op het oog maar afgelopen weekend heeft op slag alles veranderd. De Engelse persing is onlangs mee gekomen in het pakket van Mark en staat daarmee op de meest recente 'Vakantiemix'. Dan vind ik in Emmen de Nederlandse persing met fotohoes en sindsdien is de plaat verbonden aan de vakantie zoals bijvoorbeeld 'Sideshow' van Barry Biggs twee jaar geleden. Omdat ik de Engelse persing al heb, kan ik die zaterdag draaien (en dat exemplaar blijft in ieder geval in de Blauwe Bak) en als klap op de vuurpijl mag ik het nummer ook nog eens op een zondagavond draaien in 'The Vinyl Countdown'. 'Your Turn To Cry' van Bettye Lavette moet dus nog even op haar beurt wachten en zo presenteer ik jullie vandaag de nieuwe Week Spot: 'Fool' van Al Matthews uit 1975.

Ik ben twee jaar geleden eens lid 'gmeaakt' door een vriend van een gesloten groep op Facebook. Je kent ze wel: De overlijdensberichten van bekende mensen waarbij, door emotie overmand, de verkeerde foto wordt gebruikt. Of waar een foto bij wordt geplaatst van iemand met bijna de identieke naam. Onder het mom van gitzwarte humor worden namen en foto's van 'freshly deceased stars' opzettelijk verwisseld. Vaak zie ik eerst een hoop foto's en kom dan middels Google erachter welke ster het leven heeft gelaten. Ik moet zo in september ook hebben gelezen over Al Matthews maar niets dat me die naam heeft gelinkt aan 'Fool'. Niet zo gek ook want de man is vooral bekend als acteur en zijn muzikale succes was kort maar krachtig. Al is vorig jaar op 22 september op 75-jarige leeftijd overleden. Ik ga hem vanavond herinneren voor dat ene geweldige plaatje dat hij in de jaren zeventig heeft gemaakt.

Alexander Basil Matthews wordt op 21 november 1942 geboren in de wijk Brooklyn in New York. In de jaren zestig wordt hij lid van de Amerikaanse korps mariniers. Het is een tijd waarin de rassenscheiding nog goed zichtbaar is en vooral in het Amerikaanse leger. Matthews is de eerste die in de '1st Marine Division' tot sergeant wordt gemaakt. Matthews blijft zes jaar bij de mariniers en vecht in Vietnam. Hij heeft verschillende onderscheidingen ontvangen waaronder twee 'Purple Hearts'. In het najaar van 1975 is daar uit het niets 'Fool'. Een plaatje dat niet alleen wordt omarmd in de Northern Soul maar ook in het meer funk- en disco-georiënteerde zuiden van Engeland. Met als gevolg dat de single door stoot tot een zestiende plek in de Engelse hitparade en toonaangevend genoeg om twee jaar later opnieuw te worden geperst als 'Disc-O-Double'. Als opvolger verschijnt een zwakke cover van het Everly Brothers-succes 'All I Have To Do Is Dream' en Matthews' dagen als succesvolle zanger zijn geteld. Vanaf 1980 gaat hij zich echter toe leggen op het acteren en dat gaat hem een flink belegde boterham opleveren.

Zo is hij in 1986 te zien in de film 'Aliens' en doet zijn rol dertig jaar later nog eens over voor het computerspel met deze film als thema. Ook speelt hij in de Bond-film 'Tomorrow Never Dies' alsmede vele andere rollen voot film, televisie en radio. Matthews is in 2018 verhuisd naar het Spaanse Orihuela aan de voet van het Sierra De Orihuela-gebergte in de provincie Alicante. Hij wordt gevonden door een buurman en blijkt te zijn overleden. Dan wordt bekend dat hij al enige tijd heeft gesukkeld met zijn gezondheid zonder dat hij dat plein publiek heeft gemaakt. In het kader van de 'uplifting' Week Spot-plaatjes van de afgelopen weken past 'Fool' beter dan de eerder geplande single van Bettye Lavette. In de volgende aflevering van de 'Singles round-up' zien we hem opnieuw terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten