woensdag 28 augustus 2019

Diagonaal zeven letters: Zondag 25 augustus



Als lopen horizontaal is en de Pioneer verticaal, dan moet gewoon fietsen diagonaal zijn? De Puch staat weer tot mijn beschikking en, jawel, met het verfoeide zadel. Toch heb ik wat extra protectie onder de korte broek zodat ik weinig last zal ondervinden van het zadel. Bovendien ben ik nu veel beter gewend aan 'gewoon' fietsen dan twee jaar geleden. Ik heb de fietskaartjes standaard in de grote rugzak zitten en toch heb ik ze deze vakantie niet aangeraakt. Ik ga alle drie dagen 'zomaar' fietsen zonder doel en dat levert drie spannende dagen op! Ik heb een idee vooo dinsdag: Met de bus van Sleen naar Ter Apel, daar een fiets huren en in de omgeving fietsen. 's Avonds weer met de bus terug naar Sleen. Ik ben deze zondagmorgen al om half tien onderweg en fiets een slapend Emmen binnen. Dan zie ik dat het maar twaalf kilometer naar Ter Apel is. Ik zet de muziek aan en pak niet de meest toeristische route langs provinciale wegen. In Ter Apel ga ik al snel richting Sellingen, maar... zover zal ik niet gaan. Of toch? Het is halverwege de ochtend en ik heb een zee van tijd en goede moed en dus kan ik net zo goed even die kant op fietsen. Vlak voor Sellingen overvalt me ook een vakantiegevoel zoals ik dat ken van Sleen en dat brengt me bij de volgende beslissing: Volgend jaar ga ik vakantie vieren in Sellingen.

Zondag 7 mei 1995. Een berucht weekend waar ik volgend jaar beslist op terug ga komen in 'Het zilveren goud'. Feit is dat het net 1 mei is geweest en de Solex dus een verse verzekering moet hebben. Omdat de toertocht ook door Duitsland zal leiden moeten we de groene kaart mee. De laksheid overwint en ik laat de groene kaart thuis en neem het nieuwe plaatje mee in de binnenzak van de jas. Met de Solexclub gaan we een toertocht maken vanuit Sellingen. Eerst met de Solex naar Joure, daar achterop de aanhangwagen en dan naar Sellingen. In het café ontdekt het bestuur dat ik de groene kaart heb thuis gelaten en dat het oude bromfietsplaatje nog op de Solex zit. Na enige strijd schroef ik het nieuwe plaatje erop en is het geheel op eigen risico dat ik onverzekerd door Duitsland rij. Ik heb een paar dagen ervoor een stoere zonnebril gekocht hoewel ik dat helemaal niet ben gewend. We komen bij Bourtange een bos uit en rijden de zon tegemoet. Ik word opeens helemaal verblind en als ik wil remmen is het al te laat. Ik sta met de Solex op een vluchtheuvel en mijn arm om het verkeersbord. Het voorwiel zit onder mijn zadel. De Solex wordt snel achterop een trailer gezet en ik vervolg de reis in de bezemwagen. Ik sta erop dat de Solex wordt opgelapt hoewel het feitelijk een total loss is. Dat is vooralsnog mijn associatie met Sellingen.

Wat me 24 jaar later is bij gebleven is dat het een verrassend mooie omgeving is. Bij de provincie Groningen denk ik meteen aan heel veel weiland, maar Sellingen en omgeving is bosrijk. Ik kijk uiteraard rond naar de herberg waar de toertocht is begonnen en vind deze later ook. Ondertussen ben ik langs een heel leuk terrasje gekomen. Daar heb ik een omelet met drie eieren en enkele glazen cola gehad. Het is vroeg op de middag als ik Sellingen verlaat. Het begint nu echt heet te worden waar de heenweg koel is geweest. Zó dicht bij de Duitse grens, daar moet ik overheen! Ik koers op Rütenbrock, vlak over de grens, waar ik vorig jaar nog doorheen ben gefietst. Helaas is Rütenbrock op deze zondag dichtgetimmerd en fiets ik weer naar Nederland en richting Emmercompascuum. Even voor die plek kom ik langs een wegrestaurant waar ik twee cola's weg tik en snel weer verder. In het centrum van Emmercompascuum haal ik boodschappen. Ik wil terug door de Emmerdennen ook al weet ik dat ik daarvoor over een zeer onherbergzaam weggetje moet. In Emmerschans haal ik nog een flesje drinken en dan door de Emmerdennen naar het centrum van Emmen. Ik ben rond een uur of zeven terug op de camping. Ik eet die avond harde pasta met carbonara-saus en zo'n bak koolhydraten kan ik wel gebruiken voor de maandag. Ik loop die avond nog een klein stukje om en ga om half elf slapen. Ik heb geen kilometerteller op de fiets maar schat dat ik vandaag zeventig kilometer heb gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten