dinsdag 6 november 2018

Week Spot: Tyrone Mack



Komende zaterdag is het zes jaar geleden dat ik ben begonnen met 'Do The 45'. Toen viel 10 november ook op een zaterdag. De tiende dag van de elfde maand in het twaalfde jaar van de nieuwe eeuw en bovendien het einde van week 45. Het was duidelijk dat ik toen 'in de lucht' moest gaan! Als ik in 2012 begin bij Wolfman Radio is de eerste 'Big One' reeds een feit. Twee weken eerder heeft het plaats gehad en de organisatie droomt stiekem van een vervolg. Komend weekend wordt de zevende editie gehouden en zijn de voorbereidingen voor nummer acht ook al getroffen. Sinds een paar jaar valt het echter steeds in hetzelfde weekend en dat is net rond mijn radio-verjaardag. Het is sinds een paar jaar eveneens traditie dat ik in week 45 voor een 'Classic Week Spot' kies om de verjaardag te vieren óf een plaatje dat met 'The Big One' heeft te maken. Vandaag is het laatste enigszins aan de hand, hoewel ik de connectie niet precies weet. Feitelijk valt zéér weinig te vertellen over de artiest en de plaat en dus kan ik het kort houden. De Week Spot van deze week is 'Maybe We' van Tyrone Mack uit, vermoedelijk, 1987 of daaromtrent.

Ik heb het oorspronkelijke bericht opgezocht op Facebook. Het blijkt dat Mark in 2015 ook al eens een exemplaar voor dezelfde prijs van de hand heeft gedaan. Vergeleken met Discogs-prijzen is het een eerlijke prijs! Een paar dagen geleden biedt hij een single aan die maar niet wil 'raken' en dus sla ik hem eveneens over. Ik mis blijkbaar iets want de 'big shot'dj's in de groep zijn het er allemaal over eens: Dit is pure kwaliteit! Dan ontspint zich de discussie over de houding jegens platen uit de late jaren tachtig. Ze zijn nauwelijks in trek tegenwoordig hoewel het zomaar kan zijn dat het over een paar jaar een 'revival' beleeft en opeens een driedubbele prijs mag opbrengen. De jaren tachtig is per slot van rekening ook al dertig jaar geleden en rond de eeuwwisselingen haalt menig soul-dj zijn neus op voor spul uit de jaren zeventig. Zelf ben ik eveneens een beetje huiverig voor spul uit de late jaren tachtig, maar ben al een paar keer over de streep getrokken in de afgelopen maanden. Het is een commentaar van een dj bij dit plaatje van Tyrone Mack dat me even verder laat luisteren. Hij schrijft dat het een Studio One-connectie heeft. Studio One is in dat geval het legendarische reggae-label van Jamaica. We zien in de credits wel een zekere 'M. Dodd' en dat zou zomaar eens familie kunnen zijn van Coxsone Dodd. De dj noemt het essentieel voor de Carib Soul-dj's en dat laat me verder luisteren dan het 'slappe intro'. Het is meteen helemaal 1987 met een drum-geluid zoals we dat kennen van reggae-platen uit die tijd en een overdaad aan synthesizers. Maar... ook een overtuigende zang door Tyrone en de heren Randy en Ray. Hun achternamen zijn een mysterie maar feit is dat ze op meer platen mee doen van Tyrone Mack. Of... eigenlijk is het Tyrone Mac en heeft de man ook een plaat gemaakt als Tyrone & Friends. Op Youtube staat een live-video van een jazzgezelschap waar Tyrone Mack de bassist zou zijn, maar of het hier over dezelfde Tyrone gaat?

De enige plaat waarvan een jaartal bekend is, is zijn eerste single voor het onafhankelijke Express-label. Dat stamt uit 1983. Hij maakt in dat jaar eveneens een 12" en ik schat 'Maybe We' uit 1986-88. De 12" is een knaller maar er is slechts één exemplaar voor handen en deze moet honderd euro opbrengen. Overigens zijn alle platen van Tyrone flink aan de prijs en eigenlijk is dat goed voor te stellen. Ondanks de synthesizers zijn het zeer prettige nummers en gegarandeerd een hit op de dansvloer. Het heeft even geduurd maar 'Maybe We' is gaan 'groeien' bij mij. Normaal gesproken geef ik liever gedetailleerde informatie bij de Week Spot, maar deze week zit er helaas niet meer in. Goed nieuws is echter dat we weer op schema zitten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten