dinsdag 13 november 2018

Week Spot: Tamiko Jones



Met dit bericht heb ik de 'achterstand' weer ingehaald en kan ik morgen verder met 'Het zilveren goud'. Nu 'even snel' de Week Spot doen want ik er wacht me een 'lange dag'. Ik word om negen uur opgepikt door de baas en ga morgen huis aan huis bezorgen in Genemuiden. Het positieve is dat ik dan méér uren maak dan een rondje PostNL in Meppel en dus hoor je mij niet klagen. Bovendien vind ik het wel leuk om weer eens in Genemuiden te lopen. Het is alweer een jaar geleden dat ik er daar voor het laatst ben geweest en begin steeds meer wegwijs te worden in de plaats. Nu eerst de Week Spot. Het pakket van Mark biedt diverse mogelijkheden voor een Week Spot. Dat Tamiko Jones vroeg of laat de eer zou krijgen, was wel bekend bij mij. Nu is het een half uur geleden dat ik spontaan heb bedacht om het meteen te doen. Ik kondig de plaat aan zoals het op deze Contempo-uitvoering wordt geschreven, de Week Spot is 'Reachin' Out For Your Love' van Tamiko Jones, maar eigenlijk is de plaat een paar maanden eerder uitgebracht als 'Touch Me Baby'.

Ze heet eigenlijk Barbara Tamiko Ferguson en wordt geboren in Kyle in de staat West Virginia. Ze is een wandelende smeltkroes dankzij familiewortels in Japan, Engeland en de Cherokee-indianen. Haar geboortedatum blijft in het ongewisse maar we weten wel dat ze in 1945 is geboren. Als achttienjarige maakt Tamiko als Timiko de single 'Is It A Sin' voor het Checker-label. Een jaar later maakt ze een single als Tamiko voor Atco en in 1966 verschijnt de naam Tamiko Jones voor het eerst op een single. Ze is dan één van de artiesten op het Golden World-label van Ed Wingate uit Detroit. De single 'I'm Spell Bound' is evenmin een hit als andere Golden World-titels (dankzij het 'vals spel' van Motown door Golden World-pluggers te schaduwen en de platen van de speellijsten te 'kopen' met Motown-primeurs) en de single is populair in de Northern Soul. In 1966 neemt ze een album op met Herbie Mann: 'A Mann And A Woman'. 'A Man And A Woman', de single, bereikt een 88e plek op de Billboard en is daarmee de eerste notering van Tamiko Jones. 'Touch Me Baby' zal dit trucje in 1975 herhalen (nummer zestig), maar verder blijft het succes van Jones beperkt tot de R&B-lijsten in de jaren zeventig. In 1968 wordt ze behandeld voor polio en ontmoet kort daarna Solomon Burke. Ze wordt niet alleen een 'schatje' van charmeur Burke maar treedt ook op als zijn manager en werkt mee aan de productie van Burke's hit 'Proud Mary'. Burke neemt het niet zo nauw met de relaties. Na zijn dood wordt ontdekt dat hij nimmer is gescheiden van zijn tweede en derde vrouw waardoor hij 'ongemerkt' op een bepaald ogenblik met drie vrouwen is getrouwd.

Terug naar Tamiko. Die heeft een kortstondige filmcarrière naast haar muzikale activiteiten. In 1970 komt ze uit voor het Metromedia-label nadat ze contracten heeft gehad bij Atlantic, December en A&M. Het zet allemaal geen zoden aan de dijk voor wat betreft de financiën. Het zal haar ongetwijfeld ook zijn ontgaan dat 'I'm Spell Bound' een populair deuntje is geworden in de Northern Soul-beweging in Engeland. In 1974 neemt ze 'Touch Me Baby' op, een nummer van de hand van Johnny Bristol. De plaat schiet naar nummer twaalf in de Amerikaanse R&B-lijst en in Engeland verschijnt 'Touch Me Baby' onder die titel in 1975 op het Arista-label. Rond dezelfde tijd stapt ze in het huwelijksbootje met John Abbey. Hij is de uitgever van 'Blues & Soul' en eigenaar van het Contempo-label. Als 'Touch Me Baby' geen hit is geworden in Engeland wordt het nogmaals geprobeerd met een uitgave op Contempo. Om onduidelijke redenen wordt de titel nu gemaakt tot 'Reachin' Out For Your Love', maar het zet in Engeland geen zoden aan de dijk. Ook een nieuwe opname van haar Golden World-single alsook het nieuwe 'Let It Flow' doet niets in Engeland, terwijl in Amerika de singles redelijk succesvol zijn op de alternatieve R&B- en disco-lijsten van Billboard. Ze maakt naderhand nog singles voor Atlantis, Polydor en Sutra. Op het laatste label verschijnt in 1986 een cover van Marvin Gaye's 'I Want You' en dat is haar laatste hit in Amerika. In de vroege jaren negentig werkt ze als de manager voor Smokey Robinson.

Ik roep het al jaren bij Van McCoy en ga nu hetzelfde zeggen over Johnny Bristol. Als je de eerste alleen maar herinnert vanwege 'Soul Cha Cha', dan doe je de man ernstig tekort. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Johnny Bristol. Kijk eens naar de juweeltjes die hij voor Motown heeft geschreven, maar ook zijn werk uit de midden jaren zeventig mag niet worden onderschat. Zo werkt hij bijvoorbeeld met The Jackson Sisters die we vrijdag gaan tegenkomen in de 'Singles round-up'. Of je het nu 'Touch Me Baby' of 'Reachin' Out For Your Love' noemt is lood om oud ijzer. Het is een nummer met een 'ingebouwde magie' aldus een recensent in 1976. Een magie die ik deze week graag over jullie uitstort middels de Week Spot!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten