dinsdag 27 november 2018

Week Spot: The Sylvers



Omdat ik toch nog de foto moet nemen voor 'Het zilveren goud' van morgen, schuif ik het laatste deel 'Singles round-up' ook door naar morgen en presenteer jullie eerst de Week Spot. Dat is niet bepaald een 'verse' Week Spot, maar eerder een groeidiamantje. Zondag ga ik de Blauwe Bak Top 100 samenstellen en dan zal ik steeds weer één van de twintig platen uit de aftelling tot Week Spot verheffen. Ik heb onlangs de nieuwe Week Spot nog eens gedraaid en moet vaststellen dat het nummer is 'gegroeid' voor mij en dat het eindelijk eens tijd wordt om de plaat tot Week Spot te maken. Ik heb de single op tweede kerstdag gescoord bij Mark in de '5-4-3-2-1-sale' waar je voor vijftien pond vijf singles kan bemachtigen. The Sylvers is daarin niet zo heel bijzonder. De plaat is algemeen goed verkrijgbaar maar ook zeer ondergewaardeerd gebleven. De eigenzinnigheid van de leden maakt dat de hits opdrogen maar kwalitatief is het nog altijd van een zeer hoog niveau. Ik ga vandaag The Sylvers eren met hun 'Diamonds Are Rare', de b-kant van 'Forever Yours' uit november 1978.

Mark draagt The Sylvers een warm hart toe en zo heb ik al een paar jaar 'Lovin' Me Back' in de koffers staan. Dat is eveneens een b-kant en ditmaal van 'Any Way You Want Me' uit 1977. Dat plaatje heeft vaak gebedeld om Week Spot te worden en het is uiteindelijk een lastige tik die dit in de weg staat. 'Diamonds Are Rare' is alleen verkrijgbaar op berucht Casablanca-styreen. De rillingen lopen over mijn rug als ik bedenk hoe dat kan gaan klinken. Ik heb bijvoorbeeld 'I Was Made For Loving You' van Kiss aan gort gedraaid. Nogmaals: De plaat is niet zeldzaam en doet nog altijd zeer vriendelijke prijzen dus een 'upgrade' hoeft geen deuk in de portemonnee op te leveren.

The Sylvers is een familiegroep uit Watts in Californië. Vader en moeder Sylver hebben maar liefst tien kinderen en alleen de jongste zal nimmer toetreden tot de groep. Hij zal bovendien ook niet oud worden. De groep ontstaat in de late jaren vijftig als Little Angels. Vader en moeder Sylver houden een stevig tempo aan. Tussen enkele kinderen zit slechts elf maanden verschil. Olympia Ann (beter bekend als Olan) is de oudste en wordt op 13 oktober 1951 geboren. De jongste van de leden is geboren op 25 februari 1962. Het tiende kind wordt in 1966 geboren en overlijdt als het 19 jaar is en hij is de enige die nimmer onderdeel heeft uitgemaakt van de groep. Little Angels maakt een paar singles waaronder eentje voor Capitol in 1960. Als Edmund en Ricky in 1971 bij de groep komen, wordt de naam veranderd in The Sylvers. Aanvankelijk neemt de groep op voor Verve en MGM en wordt geproduceerd door Jerry Butler en Keg Johnson. The Sylvers maakt een drietal albums met deze legendarische namen in de studio en dat levert een aantal grote hits op, allemaal geschreven door Leon Sylvers. Op de algemene Billboard doen de platen niet veel, maar ze bereiken vaak de top twintig in de R&B. Met 'Wish I Could Talk To You' wordt zelfs de top tien aangedaan. Foster is pas elf jaar oud als hij zijn eerste single mag opnemen: 'Misdemeanor'. Leon heeft het eigenlijk geschreven voor Edmond die plots de baard in zijn keel krijgt. Twee jaar later wordt Foster ook in de groep opgenomen alsook Pat en Angie. De groep tekent dan een exclusief contract bij Capitol en gaat samenwerken met Freddie Perren. Dat levert meteen de grootste hit op voor de band: 'Boogie Fever'. Het bereikt de eerste plaats in de Billboard, de R&B en Canada. In Nieuw Zeeland is de plaat goed voor een vierde plek op de hitparade.

Op aandringen van de platenmaatschappij en Freddie Perren wordt een bepaalde formule ingezet die The Sylvers niet goed bevalt. De groep wil graag doorbreken naar een iets volwassener publiek maar krijgt met Perren daar nauwelijks ruimte voor. Vanaf 1977 houden The Sylvers alles in eigen beheer en het reeds genoemde 'Lovin' Me Back' is daar een voorbeeld van. De hits worden steeds sporadischer en de titeltrack van het album 'Forever Yours' raakt kant noch wal. Op de b-kant staat 'Diamonds Are Rare'. In 1979 zal de band nog eenmaal scoren met een cover van 'Mahogany', het nummer waarmee Diana Ross in 1976 een knalhit heeft gehad. Hoewel Leon 'Diamonds Are Rare' heeft geschreven, is hij tijdens de opname uit de groep gestapt. Hij schrijft vervolgens hits voor een reeks Casablanca-artiesten en wordt lid van de band Dynasty. In 1981 neemt een afgezwakte vorm van The Sylvers een album op voor Solar maar de kansen op grootschalig succes zijn verkeken. In 1984 volgt een teleurstellend album voor Geffen. Leadzanger Edmond overlijdt in 2004 op 47-jarige leeftijd. De groep wordt in 2011 uit de vergetelheid gehaald als het mag aantreden in een televisieshow. Sindsdien zijn The Sylvers stiekem aan weer begonnen en communiceert het vooral via Facebook met haar oude en nieuwe fans. Deze houden nauwlettend in de gaten wanneer het langverwachte comeback-album gaat verschijnen, maar vooralsnog is daar geen sprake van. We moeten het nog even doen met de output uit de jaren zeventig en in mindere mate het daaropvolgende decennium.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten