vrijdag 15 april 2016

Week Spot kwartet: week 15



Het 'rustig aan' doen met de singles-aankopen is deze maand andermaal mislukt. Ik heb vanavond dertig singles gekocht bij De Tafel welke ik vandaag en morgen aan jullie voor ga stellen. Dat klopt: Vijftien singles per bericht. Ik wil zondag immers 'Het zilveren goud' doen en ik wil niet alleen maar 'Singles round-ups' publiceren. Bovendien komen volgende week ook nog een aantal afleveringen voorbij van die rubriek, want ik ben in blijde verwachting van leuke singles uit Engeland en Amerika. Straks dus het eerste deel van de partij van vanavond, maar nu het 'Week Spot kwartet' van deze week.

2012: Trouble-Kent & The Candidates
Al probeer ik het nog zo hard, sinds de afgelopen herfst lukt het me niet meer om positief te zijn over mijn huis in Nijeveen. Met name het weekend van The Big One als ik ontdek op zondagmorgen hoe het regenwater via de kozijnen naar binnen stroomt, heb ik het helemaal gehad met 'de hut'. ,,Je had het er in het begin toch wel naar je zin", zegt mijn moeder vaak als ik me weer eens beklaag aan de telefoon. Ja! Een volmondig ja! De eerste twee jaar had het huis wat mij betreft gerenoveerd mogen worden. Nijeveen ligt erg centraal, vlakbij Meppel en Steenwijk. Vooral dat laatste spreekt me in 2012 en 2013 nog erg aan, maar als ik zie hoe vaak ik er nog kom? Het gevoel van de stad achter je laten na werktijd. Ik heb het in 2011 goed ingeschat: Ik ben weer helemaal klaar om in een dorp te wonen. Dat ik me nooit heb verdiept in het sociale leven en dat waarschijnlijk ook niet ga doen in Uffelte is dan weer iets anders. Maar... dit is geen verhaaltje over huizen en toch is het logisch bij de Week Spot van 2012. Met Pasen ga ik meestal bij mijn moeder langs en in 2012 is dat ook even het idee geweest. Maar... ik wil fietsen en anders niet en het weer is 'pet' tijdens Pasen van dat jaar. In plaats daarvan zoek ik vooral singles-bakken door, voornamelijk op zoek naar Northern Soul. Het is dan dat ik stuit op deze van Kent & The Candidates. Bijna twintig jaar daarvoor eens gekocht, maar nooit echt aandacht aan geschonken. Een paar maanden nadat 'Trouble' Week Spot is geweest, ontdek ik de keerzijde: 'Take Me By The Hand', maar anno 2016 ben ik weer terug bij 'Trouble'. Ook omdat ik intussen de cover-versie van Foxy heb gekocht.

2013: Get On Up-The Esquires
'Memories are made of this'. Op zaterdagavond neem ik de laatste podcast op in 'Soul-x-rated-verband' en de volgende dag ga ik fietsen. De NAP in noordelijke richting. Na Peize ga ik echter over op de Flevoroute. Een héle lange fietsdag met veel kilometers terwijl het niet al te schokkend weer is. Bij thuiskomst moet ik op zijn, zou je zo verwachten, maar het tegendeel is waar. Ik ga platen shoppen bij Jörg. Een paar uur eerder heb ik een korte pauze gehad bij Oldeberkoop waar de mp3-speler me trakteert op 'Get On Up' van The Esquires. Die avond bestel ik dit exemplaar bij hem. In de loop der jaren raakt 'Listen To Me', de b-kant, steeds meer favoriet. Dat blijkt een tendens te zijn bij singles van The Esquires. De a-kanten zijn upbeat, terwijl de ware schoonheid zich bevindt op de keerzijde. Het is vooral sinds een paar maanden dat het lijkt alsof het repertoire van The Esquires in de lift zit. Met name hun Wand-singles gaan al vaker voor idiote prijzen.

2014: Down In The Ghetto-The Major IV
Een Week Spot hoeft niet per definitie een recente aankoop te zijn. Kijk daarvoor alleen al bij Kent & The Candidates, maar ook naar de Classic Week Spots die we geregeld hebben gehad. The Major IV is geen Classic Week Spot als ik deze in 2014 kies, maar evenmin een zeer recente aanschaf. De plaat komt in december 2013 bij me wonen. Het bericht gaat vooral over het platenlabel, Venture, en dat heeft ervoor gezorgd dat het uitstekende 'Show Me The Way' van The Natura'elles tot op heden nog geen Week Spot is geweest. We kunnen immers moeilijk tweemaal hetzelfde verhaal doen. Het is ook pas later als ik de werkelijke leeftijd leer kennen van dit nummer van The Major IV. Zelf hang ik er in eerste instantie 'vroege jaren zeventig' aan, maar het nummer blijkt echt van 1968 te zijn. Het is een kantje dat nog erg goed in de huidige crossover-belangstelling mee kan, ook al draai ik hem niet vaak. Dat laatste heeft dan vooral met de belabberde styreen-kwaliteit te maken.

2015: You Gave Me Soul-Andrea Davis
Zo begint deze aflevering van 'Week Spot kwartet' met Pasen en het huis in Nijeveen en zo eindigt het vandaag met Pasen 2015 en het huis in Uffelte. Gaan we te snel? Nee. Deze single arriveert vlak voor Pasen 2015. Sinds een paar jaar zijn de bezoeken aan moeder verschoven van Pasen naar Hemelvaartsdag, maar dit jaar wordt ook die traditie verbroken. Moeder verblijft met Hemelvaartsdag in Denemarken en bovendien zal ik druk zijn om Nijeveen op orde te brengen. De maandag na Hemelvaart vindt de laatste inspectie plaats en, ongelooflijk maar wwar, de woningstichting heeft al een toekomstige tijdelijke bewoner voor dit tochthok. Vorig jaar zat moeder in een revalidatiecentrum nadat ze een beroerte had gehad en op Witte Zaterdag heb ik haar bezocht met goede vriendin W. De stand van zaken in Nijeveen is dan nog dat er binnen een paar weken wordt begonnen met de grootscheepse renovatie, dus Uffelte is nog niet aan bod. Toch is Andrea Davis niemand minder dan Minnie Riperton en 'Les Fleur' van de laatste is eigenlijk best een beetje het lied van het huis in Uffelte geworden. Zoveel zelfs dat ik erover nadenk een beschilderd bordje naast de voordeur te hangen met daarop de naam 'Les Fleur'. En zo is het balletje weer rond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten