vrijdag 22 april 2016

Het zilveren goud: april 1991



In 2011 doe ik op Soul-xotica de rubriek '20 Years Ago Today' waarbij ik de singles behandel die ik twintig jaar daarvoor heb gekocht. Per stuk, zodat het op een bepaald ogenblik eerder '20 Years Ago Today' dan Soul-xotica zou moeten heten. Eind 2010 kondig ik op een bepaald ogenblik aan dat mijn vader ernstig ziek is en dat dit mogelijk een onderbreking zou kunnen opleveren in Soul-xotica. Dan is het 11 april 2011, inmiddels iets meer dan vijf jaar geleden, en komt de man te overlijden. Op dat moment kan ik even niet meer nadenken en weet ook niet welke gevolgen het gaat hebben voor Soul-xotica. De volgende morgen kijk ik even naar het 'schema' van '20 Years Ago Today' en besluit dan ik die dag best kan publiceren. De platen doen me terugdenken aan een weekend in 1991 als mijn ouders samen een weekendje weg zijn. De single én herinnering doen geen pijn, maar het tegendeel: Het verzacht het juist. Met andere woorden: Soul-xotica en de herinnering aan 1991 heeft gemaakt dat ik het verlies juist eenvoudiger heb kunnen verwerken en er zijn toen geen 'gaten' gevallen in de publicaties. Vandaag keer ik opnieuw terug naar het zachte bed dat april 1991 heet en doe dat met de 22 singles uit deze maand.

Het voorjaar kondigt zichzelf definitief aan in april 1991. Ik kan weer 'naar buiten' en dat betekent veel fietstochten maken en zeker iedere zaterdag naar de molen. Met name de poldermolen in Vegelinsoord staat in de winter regelmatig eens stil, maar vanaf april gaan we daar weer vaker naartoe en eigenlijk heeft me dat altijd meer geboeid dan de immense korenmolen in Joure. De mondelinge tentamens zijn achter de rug en ik maak me nu op voor het eindexamen van de LEAO. Hoewel... opmaken? Eigenlijk doe ik er geen reet aan en dat zal me ook bijna nog opbreken ook. Hoewel me iets bij staat van een fietstocht naar Lemmer en omgeving, komen de singles deze maand slechts van een paar plekken. Veel van Sunrise, uiteraard, enkele van de vlooienmarkt, drie van mijn zus en tot slot de braderie in Tinga op Koninginnedag. Waarbij de computer opnieuw laat zien dat het een oud baasje is, want het rekent Koninginnedag goed waar Koningsdag wordt afgekeurd. De platen van Sunrise zijn als een soort 'rode draad'. Mijn bestedingspatroon laat zien dat ik vaak één single van vijf gulden en eentje van een gulden koop in de week. Soms doe ik het rustig aan, zoals in het begin, en dan kan ik flink uitpakken op de vlooienmarkt. Met ingang van 316 komt een fikse nieuwe partij singles de winkel binnen waar ik de komende maanden nog dankbaar boodschappen uit zal halen. Ik noem eerst alle Sunrise-aankopen van deze maand.

302 Allegheny Moon-Patti Page (NL, Mercury, 1957)
310 Rosemary-Peppermint Rainbow (UK, MCA, 1969)
311 Return Of Django-The Upsetters (NL, Fontana, 1969)
315 San Francisco-Scott McKenzie (NL, CBS, 1967)
316 Topless Bertha-Mayfly (NL, Ariola, 1973)
317 Say It Ain't So Joe-Roger Daltrey (NL, Polydor, 1977)
318 Race With The Devil-The Gun (NL, CBS, 1969)

Daarvan is 'Rosemary' van Peppermint Rainbow de plaat met de 'zachte herinnering' dat het mogelijk maakt om de dag na het overlijden van 'heit' alsnog te publiceren. The Upsetters is een 'gok' en een zeer aangename verrassing. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik moeite heb om de apparatuur zachter te krijgen bij de eerste beluistering van de plaat. Ik had geen fraaiere kennismaking met reggae kunnen krijgen dan met deze skinhead-reggae-klassieker van de bovenste plank. Weer even terug naar het begin van de maand. In de eerste week heb ik alleen Patti Page voor een gulden gekocht bij Sunrise en heb dus nog een fiks bedrag over. Dat kan ik vervolgens op een zaterdagmorgen gebruiken op de vlooienmarkt. De nummers 303 tot en met 306 zijn een kwartje per stuk, de overige drie krijg ik samen voor een rijksdaalder. En... wat een nummers zitten daarbij! Neil Young en Cuby + Blizzards zijn nog immer favoriet.

303 Can't Stand Losing You-The Police (NL, A&M, 1979)
304 Xanadu-Electric Light Orchestra & Olivia Newton John (NL, Jet, 1980)
305 With A Little Help From My Friends-Sergio Mendes & Brasil '66 (Duitsland, A&M, 1967)
306 Only Love Can Break Your Heart-Neil Young (NL, Reprise, 1970)
307 Nostalgic Toilet-Cuby + Blizzards (NL, Philips, 1968)
308 10538 Overture-Electric Light Orchestra (NL, Harvest, 1972)
309 A La Turka-Ekseption (NL, Philips, 1972)

In de jaren tachtig gebeurt het al eens een enkele keer. Hieraan hebben we bijvoorbeeld de vakantie in Slenaken in 1986 te danken. Vanaf 1991 is het een vaste prik: Mijn ouders gaan dan in het voorjaar een weekendje weg. Ik geloof dat ze in 1991 naar Zeddam zijn geweest, maar het kan ook Ootmarsum zijn. Om ervoor te zorgen dat zoonlief zijn schoolplichten niet verder verzaakt, ga ik een weekend logeren bij mijn zus en haar gezin. Niet dat dit overigens een straf is. Zus is dan pas begonnen met cd's kopen en één van de eerste aanwinsten is een cd-box met 'love songs'. Aan de hand daarvan gaan we door haar singles en mag ik de eerste drie hebben. De anderen zal ik overigens nooit krijgen en het zou me vooral spijten als ze 'Run To Me' van de Bee Gees niet meer heeft. Tot januari heb ik een sentimentele band met de nummer 314 zoals deze is, met de naam van mijn zus op het hoesje. Toch besluit ik dan deze te vervangen door een beter exemplaar. Nog steeds twijfel ik of ik de single toch niet moet houden, niet in de jaren zeventig-bak, maar op een prominent plekje in huis. Ik denk dat ik dat laatste ga doen. 'Suitable for framing?'.

312 Come A Little Bit Closer-Jay & The Americans (NL, United Artists, 1964, re: 1980)
313 I'll Never Love This Way Again-Dionne Warwick (Duitsland, Arista, 1979)
314 Shine Silently-Nils Lofgren (NL, A&M, 1979)

De zestiende verjaardag levert me, tot zover ik kan herinneren, alleen maar geld op. Dat komt immers toch wel op aan platen? Bijvoorbeeld aan de platen op de braderie in Tinga op Koninginnedag. Waar ik bij de elpees twijfel of ik het goede jaar heb te pakken, daar weet ik het bij de singles helemaal zeker.

319 Street Cafe-John Lodge (NL, Decca, 1980)
320 That Was Only Yesterday-Spooky Tooth (NL, Island, 1969)
321 Sandy (4th Of July, Asbury Park)-The Hollies (NL, Polydor, 1975)
322 Classic-Adrian Gurvitz (NL, RAK, 1982)
323 Let Love Rule-Lenny Kravitz (Duitsland, Virgin, 1989)

Volgende maand presenteer ik jullie de vijfentwintig singles welke ik in mei 1991 heb gekocht. 'Het zilveren goud op 33 toeren' brengt jullie dan negen schijven, welke in werkelijkheid slechts zes titels zijn. Vier enkele, een dubbelelpee en een driedubbelaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten