woensdag 6 april 2016

Singles round-up: april 1



'Ich bin ein Uffelter'. Dat klinkt evengoed nog aardig Duits. Maar het is wel een feit! Vanmiddag heb ik de sleutels in ontvangst genomen en met een digitale versie van de huurovereenkomst mezelf laten overschrijven naar de gemeente Westerveld. Omdat ik nog voor een deel afhankelijk ben van de sociale dienst moet dit als eerste gebeuren. Van Steenwijk naar Nijeveen ben ik hierdoor drie dagen uitkering mis gelopen, dat gaat me niet nóg eens gebeuren. Als ik vanmiddag het huis binnenstap, is het alsof ik terugkeer in een droom. Okay, het ziet er erg kaal en wit uit, maar nu blijkt opeens ook hoeveel ruimte er daadwerkelijk is. De vorige bewoner had een bed en een wasmachine op zolder staan, maar nu het kaal is, lijkt me dit de ideale plek om mijn singles op te slaan. Op zolder? Ja, het huis is kurkdroog buiten twee hoeken in de woonkamer, maar daar gaan ze nog mee bezig. Evenals de keuken, want die is ook nog niet geplaatst. Zelf heb ik eerst nog de meeste drukte in Nijeveen. Maandag is de container gearriveerd en nu is het een kwestie van alle zooi afvoeren. Ik besluit op de terugweg mijn boodschappen te doen bij de Albert Heijn in Havelte en wil ook nog even bij de grote fietsenzaak kijken voor een fietshelm. Tussen AH en fietsenzaak kom ik langs het kringloopwinkeltje van Havelte. Ik verwacht niet veel soeps en ben al verrast als ik een harmonicakoffertje zie. Verderop blijkt een koffer te staan welke ik bijna zou omschrijven als een schatkamer. Een merkwaardige collectie: Alsof iemand alleen maar singles heeft gekocht in de laatste maanden van 1969. Omdat ik veel van de 35 singles 'dubbel' heb en vaak als vervanging gelden voor mindere exemplaren doe ik deze vangst in twee afleveringen.

* Len Barry- 1, 2, 3 (US, Decca, 1965)
Deze heb ik al op de Duitse Brunswick. Tot een halfjaar geleden nog in de Blauwe Bak-koffer, maar sinds de laatste schifting van de Blauwe Bakken is die terug gegaan naar de algemene jaren zestig-bak. Toch zie ik deze Amerikaanse persing wel in de reserve-Blauwe Bak komen. Qua staat doet die niet onder voor de Duitse Brunswick.

* The Beatles- All My Loving (NL, Odeon, 1964)
Mijn eerste exemplaar koop ik in 1990 op een rommelmarkt in IJlst, maar deze is in een beduidend betere staat. Dit ondanks het feit dat het geen hoes heeft. Nu we het toch over hoezen hebben: Ik vind in Havelte ook nog wat lege fotohoesjes. Drie van The Beatles en eentje van The Rolling Stones. De laatste is de originele 1968-uitvoering van 'Street Fighting Man' welke ik in een neutrale hoes had zitten. Van The Beatles zijn het 'Ob-La-Di, Ob-La-Da' welke ik in een 'verkeerde' Epic-hoes heb gekocht, 'The Ballad Of John & Yoko' waarvan ik alleen de voorkant had en 'Come Together' welke ik nu tweemaal in een mooie staat heb.

* The Bintangs- Travelling In The USA (NL, Decca, 1970)
Partijtjes uit de jaren zestig als deze kom ik weinig meer tegen en het verplaatst mij naar de vroege jaren negentig als ik ze geregeld tegenkom, maar nooit genoeg geld heb voor vijfendertig singles. Mijn oude exemplaar van 'Travelling In The USA' koop ik in december 1990 en sinds 1997 heb ik daarbij ook de fotohoes. Het exemplaar uit Havelte zit in een neutrale Phonogram-hoes en klinkt in de hardere stukken ietsje beter dan mijn huidige schijf. Toch tikt deze halverwege een keertje over.

* Jane Birkin & Serge Gainsbourg- Je T'Aime Moi Non Plus (NL, Fontana, 1969)
Deze mag als een 'nieuwe aankoop' worden beschouwd. Mijn eerste exemplaar haal ik in juli 1990 uit Denemarken en is de Franse AZ in fotohoes. Later komt daarbij de Nederlandse Omega-heruitgave van 1974 en de Engelse heruitgave op Antic. De Nederlandse Fontana met fotohoes ontbreekt nog en komt mooi bij de rest te staan. Qua vinyl kies ik dan toch voor de Antic of de AZ.

* David Bowie- Space Oddity (NL, Philips, 1969)
Deze tref ik als eerste in het harmonica-koffertje. Zonder hoes, maar dat heeft die nog redelijk overleefd. Mijn eerste exemplaar is in nieuwstaat als ik deze in 1993 of 1994 koop, maar dat is na twintig jaar wel anders. Waarschijnlijk dat dit exemplaar hem gaat vervangen.

* Chicago- If You Leave Me Now (NL, CBS, 1976)
De Engelse persing zit al sinds 1994 in mijn collectie, maar volgens mij is die niet smetteloos meer. Deze Nederlandse persing met fotohoes is mooi om erbij te hebben.

* Jackie Cornell- Everyday's Torture (NL, Polydor, 1971)
'Een dagelijkse draaibeurt zou toepasselijk zijn! Wat een ellende!'. Die woorden schrijf ik op 30 mei 2011 nadat ik twee dagen ervoor mijn eerste exemplaar in Hoogeveen heb gekocht. Degene die ik vanmiddag ben tegengekomen heeft het 'nokje' intact en deze mag dus blijven. Als iemand belang heeft bij mijn oude exemplaar, stuur dan maar een mailtje. Over geld wil ik het niet hebben.

* Mary Coughlan- Man Of The World (Duitsland, East West, 1990)
Het is niet enkel 'oude meuk' in Havelte. Ook heeft het een klein partijtje singles uit de vroege jaren negentig. Die dingen die je na drie weken Tipparade voor een rijksdaalder bij Vroom & Dreesmann kon krijgen. Die laatste zin klinkt nu al nostalgisch... Mary's naam ken ik uit het Hitdossier, maar de single is destijds aan mijn aandacht ontsnapt. Ik moet bekennen dat ik het een erg leuk plaatje vind. Goed gegokt, ook al kan dat niet missen voor 75 cent.

* Cuby + Blizzards- Another Land (NL, Nederlandse Jeugdherberg Centrale, 1967)
Een schijfje waar ik pas sinds een maand het bestaan van weet. Ik heb de doos ondersteboven gehouden in de hoop dat de fotohoes er zou uit vallen, maar nee... die moet ik nog even gaan zoeken. In 1967 geeft de Nederlandse Jeugdherberg Centrale in samenwerking met Philips een relatiegeschenk uit. De single heet eigenlijk 'Groeten Uit Grollo', naar het gelijknamige Cuby-album en bevat twee nummers van de langspeler. 'Another Land' op de ene kant en 'Somebody Will Know Someday' op de andere. Het vinyl golft en kraakt flink, maar het mag de pret niet drukken. Vooral om de laatste op single te hebben is een reden waarom ik bijna actief was gaan zoeken naar deze single. Hij kraakt niet minder hard dan mijn versleten 'Groeten Uit Grollo'-elpee en dus ben ik een gelukkig mens. Kan niet mooier treffen: De dag dat ik de sleutel krijg van mijn paleisje in Uffelte dit stukje Drentse muziekhistorie tegenkomen...

* Deep Purple- Black Night (NL, Harvest, 1970)
Tot nu toe alleen als Duitse en Deense persing en nu dus eindelijk met fotohoes. EMI-vinyl van omstreeks 1970 is flinterdun en deze blijft steken, maar de fotohoes maakt veel goed!

* Desmond Dekker & The Aces- Israelites (NL, Green Light, 1969)
Ik heb in principe Wolfman-collega Lee al blij gemaakt met deze, maar deze single heeft een rare bobbel in het vinyl. Toch aardig met fotohoes. Misschien dat ik die nog even ga verwisselen want deze heeft de songtekst uit de Muziek Expres op de achterkant.

* Fats Domino- Jambalaya (NL, Imperial, 1962)
Ik ben nooit echt een hele grote Fats Domino-fan geweest, maar de man begint steeds meer een bak voor zich op te eisen. Deze 'Jambalaya' heb ik bijvoorbeeld nog niet. De single verkeert voor de leeftijd en het ontbreken van een hoes nog altijd in een puike conditie!

* The Doors- Riders On The Storm (NL, Elektra, 1971)
Die heb ik tot vanmiddag nog niet met fotohoes en hoewel bij dit exemplaar het 'hartje' ontbreekt, moet deze wel in een beter staat zijn dan mijn oude. Hij mag blijven!

* Ekseption- Italian Concerto (NL, Philips, 1970)
Het is niet zonder reden dat ik ruim een kwart eeuw terug in de tijd ga. Veel van de singles heb ik in 1990-91 voor de eerste keer gekocht. Sommige kunnen een 'upgrade' gebruiken. Ekseption is in 1990 de nummer 99 in mijn verzameling en in eerste instantie wil ik deze laten liggen. Qua staat is dit een vooruitgang op de 'oude' welke ik zeker in het begin van aanschaf helemaal 'stuk' heb gedraaid. De hoes oogt ook beter hoewel de vorige eigenaar blijkbaar de hoes eens als een theedoek heeft opgevouwen. Straks ook nog even 'Feelings' draaien. Ik zit momenteel namelijk heel hard te swingen in mijn stoel...

* Electric Light Orchestra Part Two- Honest Men (NL, Disky, 1991)
Jeff Lynne heeft in 1986 de stekker getrokken uit Electric Light Orchestra en is de enige die de naam mag gebruiken. Sterker nog: Lynne heeft vorig jaar een splinternieuw ELO-album uitgebracht. Drummer Bev Bevan formeert daarop de groep Electric Light Orchestra Part Two en komt ermee weg. Later hebben we ook nog Orkestra dat ook een leuke single op de markt brengt. 'Honest Men' klinkt als een typische ELO-song uit de glorietijd en zanger Eric Troyer kan het Jeff Lynne-gevoel oproepen zonder hem te kopiëren. Toch is de wereld anno 1991 wel even klaar met ELO en zal Part Two het vooral aan de Nederlandse platenmaatschappij hebben te danken dat het in de Tipparade kan staan.

* Aretha Franklin- Chain Of Fools (Duitsland, Atlantic, 1968)
Naast Cuby wel één van de mooiste vondsten van vanmiddag. Deze Aretha-single ontbreekt nog in de collectie. Met de afgebeelde fotohoes.

* Golden Earring- Holy Holy Life (NL, Polydor, 1971)
Joke heeft een goede muzieksmaak! Deze single koop ik in 1991 met fotohoes in Leeuwarden en volgens mij met een egaal rond middengat. Dez is met het 'hartje' en kan daarom misschien blijven? De plaat klinkt erg solide dus deze blijft sowieso in de koffer!

* Grapefruit- Deep Water (Duitsland, RCA Victor, 1969)
Nu eindelijk eens met fotohoes en ook in een goede staat. Het is een nummer dat ik kan dromen en waarvoor ik eigenlijk geen tekst nodig heb om mee te galmen. Toch kan ik vanaf nu even controleren of ik de juiste woorden gebruik want de Muziek Expres-songtekst is toegevoegd aan het hoesje.

Morgen het 'Week Spot kwartet' en dan vervolg ik vrijdag de 'Round-up' met de overige zeventien singles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten