maandag 25 april 2016

Week Spot: Inell Young



Opnieuw een 'onbekende' plaat als Week Spot. Ofwel... deze single komt pas in de laatste 'Singles round-up' voorbij, maar is een plaat welke al bijna twee weken voor mij 'speelt'. Helaas ook een plaat met weinig tot geen info en waar wordt getwijfeld aan de juistheid van de biografische gegevens. Het nummer verdient het echter helemaal om Week Spot te worden en wellicht mag ik dan even gebruik maken van het feit dat er weinig informatie is en een iets korter bericht schrijven over de Week Spot. Omdat ik niet meteen alle info al in de eerste alinea wil spuwen, hou ik die alvast kort... De Week Spot is 'What Do You See In Her' van Inell Young.

Ik heb het afgelopen weekend nog genoemd in de 'Singles round-up': Veel top-dj's zijn al gauw geneigd om een plaat na een paar maanden weer te verkopen om het geld te investeren in een nieuwe aanwinst. Een tendens welke ik vooral bij Rarenorthernsoul zie, is dat als een plaat opnieuw wordt uitgegeven, het 'origineel' even later ook opduikt. Dat is het geval met 'What Do You See In Her' van Inell Young. Het staat bij de genoemde dealer voor de fraaie som van vierhonderd pond. Nieuwsgierig als ik ben, luister ik naar een stukje van de geluidsclip. Dat klinkt naar meer! Dan valt me iets op in de beschrijving: 'Het origineel, niet de tweede uitgave'. Als er dus een tweede uitgave is, dan is die waarschijnlijk ook een stuk goedkoper? Ja en nee. Vijfenzeventig dollar is inderdaad een stuk minder dan de vierhonderd pond voor het origineel, maar om het nu 'goedkoop' te noemen? Dan valt mijn oog op een aantal exemplaren met groene labels. Die zijn wel 'leuk' geprijsd en daar koop ik dus eentje van!

De mensen van Souljazz Records hebben duidelijk 'iets' met Inell Young, want opeens ontdek ik ook dat er zelfs nog een tweede Inell Young-single via hun is verschenen. Die klinkt ook niet onaardig, maar desondanks niet zó fijn als 'What Do You See In Her', ondanks de enthousiaste drummer. De platen zijn, volgens de website, 'exclusief' verkrijgbaar via Souljazz Records, maar je hoeft daar niet per se te registreren om aan de plaat te komen. Ik koop hem 'gewoon' van een Nederlander op Discogs welke normaal gesproken de stevigere metal in de aanbieding heeft. Is wel een beetje duurder dan via Souljazz, maar beslist voor herhaling vatbaar! Ik heb 'ergens' gelezen dat deze single van Inell Young in 1967 voor het eerst is uitgebracht, maar kan dat eigenlijk nauwelijks geloven. De plaat klinkt zó fris en funky dat het met recht uit 1969 of zelfs 1971 zou kunnen komen. Deze groene Libra-uitgave is opnieuw in een oplage van driehonderd stuks en ik kijk niet vreemd op als deze de gele heruitgave achterna gaat in prijs. Er zal altijd vraag blijven bestaan voor een plaat van het kaliber 'What Do You See In Her'.

Wat weten we over Inell Young en de plaat? Ten eerste dat het uit New Orleans komt. De overige informatie komt van het blog van 'Soul-Sides' en dateert van 3 juli 2007. Vier zinnen zijn doorgehaald en er is sprake van ene 'Geoff' die de waarheid in pacht zou hebben. Het doorgehaalde stuk vertelt dat Inell Young op haar eerste twee singles samenwerkt met Eddie Bo, producent voor het Nola-label. De derde en laatste single zou dan geproduceerd zijn door Gus Lewis. Dat zijn volgens mij 'feiten' die staan als een huis. Dan volgt een zin waar Geoff een kleine variatie op heeft gemaakt, maar nogmaals... niemand weet of kent de bron. 'What Do You See In Her' zou geschreven zijn voor Eddie Bo. Bo zou tegelijk een relatie hebben gehad met Young als met 'iemand anders'. Geoff corrigeert ons op dat punt.

Inell vormt met Mary Jane Hooper en een derde onbekende de groep The Explosions, een achtergrondkoortje. Het verhaal gaat dat Eddie Bo naar een willekeurige 'high school' gaat en daar een koortje formeert dat The Explosions wordt. Kort na 'What Do You See In Her' raakt Inell Young verslaafd aan heroïne en weigert Bo met haar te werken totdat ze het spul heeft afgezworen. Eddie gaat vervolgens verder met Mary Jane Hooper en kort daarop neemt Young met Gus Lewis het bijtende 'What Do You See In Her' op, schijnbaar aan het adres van Bo welke voor Hooper heeft gekozen. Het lukt Young niet de verslaving te overwinnen en ze overlijdt kort daarna. Het is niet zeker of het een ongelukkige overdosis is geweest of dat er sprake is van zelfmoord.

De schrijver van 'Soul-Sides' analyseert vervolgens het nummer op een manier waarop ik jaloers ben. Het 'who-who-who-whooo' in het begin klinkt inderdaad als een lokroep van een vogel. De gitaar die plots stopt na 'I'm lost in misery' en de Würlitzer-piano die het overneemt. Als je nog niet was gevallen voor het plaatje, dan moet het na deze recensie zeker lukken. Bij mij is dat al lang niet meer aan de orde: 'What Do You See In Her' is een belangrijk onderdeel van mijn dagelijkse soundtrack geworden. Ik durf te wedden dat als ik over een paar jaar terug denk aan de verhuizing van Nijeveen naar Uffelte, dat dit nummer dan opduikt in mijn herinnering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten