zondag 13 september 2015

Van hit naar her: Axwell & Ingrosso



Ik lig weer eens 'gezellig' achter. Ja, ik heb drukke weekenden, maar gelukkig komen deze ten bate aan mijn radio-uitzendingen en ander vertier en dus bestempel ik het als 'gezellige drukte'. Ik zal de komende week weer tweemaal 'dubbel' moeten publiceren. Vrijdag ben ik ook niet in de buurt van een computer en ik moet voorkomen dat ik té ver achterop raak. Vandaag eerst de beloofde 'Van hit naar her', een serie die ik probeer zoveel mogelijk op vrijdag of zaterdag te houden. In 'Van hit naar her' behandel ik artiesten die, vaak dankzij mijn radioprogramma's, een indruk hebben achtergelaten en die momenteel terug te vinden zijn in de Nederlandse en/of Engelse hitparade. Vandaag zet ik de schijnwerpers op een Zweeds duo: Axwell & Ingrosso. Eigenlijk staat er een vreemd teken tussen de namen van Axwell en Ingrosso, maar dat werkt niet op een computer-toetsenbord. Het duo zakt in de zesde week van zes naar zeven in de Top 40 met 'Sun Is Shining' en dat plaatje staat vandaag centraal.

Bij de naam 'supergroep' denk ik het eerste aan bands met scheurende gitaren, neurotische drummers en zangers die groter zijn dan het leven zelf. Denk aan roemruchte jaren zestig-groepen met dat stempel als Led Zeppelin en Blind Faith. Drie dj's en producers samen in een groep? Heet ook een 'supergroep', zeker als we het over Swedish House Mafia hebben. Axwell, Steve Angello en Sebastian Ingrosso werken al sinds 2005 samen, toch wordt de groep officieel eind 2008 opgericht. Het krijgt al snel een héle vreemde titel mee: 'The faces of mainstream progressive house music'. Vaak staat 'progressive' haaks op 'mainstream', maar Swedish House Mafia brengt 'progressive house' naar een breder publiek. De meest succesvolle titel van Swedish House Mafia is hun laatste release: 'Don't You Worry Child' met John Martin. De groep maakt een aantal tournees en hiervan verschijnen twee dvd's. De eerste is 'Take One' en is een documentaire die twee jaar beslaat en het trio volgt tijdens 253 optredens in 15 landen. De tweede, 'Leave The World Behind', is in 2012 in een select aantal bioscopen te zien en is pas sinds september verkrijgbaar voor het publiek. Op 24 juni 2012 wordt bekend gemaakt dat de laatste optredens van de huidige tournee tevens de laatste zullen zijn voor Swedish House Mafia. De mannen kunnen het niet eens worden over een te volgen richting en bovendien wil Angello zich toeleggen op zijn nieuwe platenmaatschappij Size Records. Het trio gaat echter als vrienden uiteen.

En toen waren er nog twee... Axel Christofer Hedfors wordt geboren op 18 december 1977 in het Zweedse Lund. Sebastian Carmine Ingrosso is een stuk jonger. Hij komt op 20 april 1983 ter wereld in Stockholm. Hoewel ze in 2013 een liedje schrijven voor een soundtrack, treden Axwell & Ingrosso voor het eerst samen op in juni 2014. De eerste single, 'Can't Hold Us Down', valt nauwelijks op in termen van de hitparade, maar 'Something New' opent enkele deuren. Onder andere in Engeland, waar het de grootste hit is van het duo tot nu toe. 'On My Way' bereikt ook Nederland, zij het uiterst bescheiden. De single piekt op 34 en is na drie weken alweer verdwenen. 'Sun Is Shining' komt nét te laat. De single is 12 juni wereldwijd uitgebracht als digitale download, maar als dit in april of mei was gebeurd? Dan had het nu zonder meer de ultieme zomerhit geweest. Gelukkig kan Nederland nog altijd een 'Indian summer' krijgen waardoor de plaat recht wordt aangedaan. 'Sun Is Shining' klinkt namelijk net zoals de titel doet vermoeden: Een heerlijk catchy refrein over een fraaie 'progressive house'-begeleiding. De plaat heeft vorige week zijn (voorlopige) piek bereikt in de Top 40, maar heeft eerst wel zes weken op de Tipparade gestaan. Nee, we gaan niet weer foeteren over de trage lijst.

Sinds de oprichting speelt het duo al met een belofte van een album, maar dat moet nog altijd verschijnen. Wel heeft het naast de genoemde singles op 13 februari 2014 de EP 'X4' uitgebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten