woensdag 9 september 2015

Raddraaien: Bambix



Soms lijkt het alsof 'Raddraaien' een eigen leven leidt. Er zijn series waar gedurende een week een soort van thema lijkt te zijn, maar er is in die zin niets voorbereid aan dit onderdeel. Dat maakt het immers voor mij ook tot een uitdaging. Niet wetende welke plaat voorbij komt en waarover ik even later een verhaal van normale lengte mag schrijven. Dit is slechts de tweede op de elfde serie en na de 'exotische' single van Shrink is het nu de beurt aan Bambix. Waarmee ik ook even kan terug kijken op de tiende serie 'Raddraaien'. Op 13 april van dit jaar heb ik geschreven over de single van Masonic Youth. Welnu, deze van Bambix komt van hetzelfde adres en ook op dezelfde dag gekocht in augustus 2006. Ik moet toegeven dat ik het merendeel van de plaatjes niet ken, maar dat ik vooral op eigenzinnige hoesjes en bandnamen af ga. Plots hou ik deze single van Bambix in handen en, jawel, dat is geen onbekende naam voor mij. Hoewel ik niet bij het concert ben geweest, heeft Bambix een positieve klank in mijn oren en dus neem ik deze mee. Ooit voor zeven gulden te koop aangeboden, in mijn geval is het niet meer dan een euro geweest? Het hoesje heeft sindsdien een 'ongelukje' gehad, daar is de plaat doorheen geknald, maar de schijf zelf oogt ongehavend. Dat zal ik straks ontdekken, want wordt het niet eens tijd dat ik het plaatje na negen jaar eens ga beluisteren? De Raddraaier van vandaag is de EP 'To Call A Spade A Spade' van Bambix (1996).

In februari 1992 begin ik als poprecensent bij het Sneeker Nieuwsblad en hang daarvoor ruim vijf jaar bijna ieder weekend in Het Bolwerk. Het is de tijd ver vóór het internet en Het Bolwerk geeft, naast een maandladder, een 'magazine' uit met daarin de aankondigingen van de concerten in de desbetreffende maand. Later, in 1997, zal ik zelf ook nog bijdragen aan dat magazine als ik werkzaam ben in de Popkelder en zal ook vanuit Engeland nog columns blijven sturen. Dan wel middels het internet, hoewel ik daarbij moet worden geholpen door onze 'huis-nerd' of de secretaresse. Ik had gehoopt dat Bambix een concert-historie op de website zou hebben, hoewel... bij een band van dit formaat zou dat een telefoonboek opleveren. Ik durf er niet eerlijk een datum eraan te hangen, maar het moet ergens in 1992 zijn geweest dat Bambix met een aantal andere bands optreedt tijdens een festival in Het Bolwerk. De foto van de olijke jonge meiden staat me nog goed bij. Bambix is qua informatievoorziening beduidend minder exotisch dan Shrink. Hoewel de groep niet bekend is van radio en tv heeft het door veel optredens in binnen- en vooral buitenland een hechte schare fans opgeleverd. De band is sinds 1988 immer actief, volgende week staan twee concerten in Duitsland gepland, hoewel de bezetting onderhevig is geweest aan veranderingen.

Bambix komt uit Nijmegen en wordt daar in 1988 opgericht door de dames Willia Van Houdt (na 27 jaar nog immer de frontvrouw), Maniet Voets en Nathalie Delisse. De meiden formeren de groep nadat ze een aantal favoriete punkbands in actie heeft gezien. Het bedient zich aanvankelijk van tweedehands instrumenten waaruit nauwelijks een zuivere noot wordt voortgebracht. Bambix is inderdaad genoemd naar de havermoutpap en staat voor 'sterk worden'. Dat 'sterk worden' lukt bij Bambix in zekere mate. In het begin wint de groep op de noviteit van een vrouwelijke punkband en vanwege het enthousiasme. In 1992 is de groep echter stevig gegroeid en ziet het debuutalbum 'Out Of The Cradle Endlessly Rocking' het levenslicht. Als Bad Religion vervolgens een tournee door Nederland maakt, neemt het Bambix mee als 'support'. En, als dat waar is, ga ik mezelf weer eens een ferme klap tegen het voorhoofd geven... Heeft Bambix mét Bad Religion in Het Bolwerk gestaan? En heb ik dat gemist? Ach ja, ik ben een 'groentje' in 1992 temidden van het alternatieve geweld, maar zoiets zou ik in 1995 niet gemist willen hebben.

In 1995 brengt het Duitse Vitaminepillen-label het album 'Crossing Common Borders' uit, alsook de EP 'To Call A Spade A Spade'. Ik schenk even een kopje koffie in en wrijf me nog eens over de oren. Ik ben er klaar voor! Ja, nu weet ik het weer... Ik heb de plaat al wel eens gedraaid en hoorde toen ook de heer in het eerste couplet van 'Spade' en begon toen te twijfelen of het wel dezelfde Bambix zou zijn. Ik heb het refreintje toen blijkbaar niet afgewacht. Een zeer prettig klinkend punkpop-plaatje dat nog aardig 'fris' klinkt voor een plaat van bijna twintig jaar oud. Wow! De tweede track van kant 1 is weer zo'n cover zoals ik die graag mag horen, dit is Anne Murray's 'You Needed Me' maar dan lekker opgevoerd. Voer voor 'The 7" Collection' op zondagavond als je het mij vraagt. Kantje twee opent met 'Sister Blister' en is buiten de refreintjes om zelfs een beetje 'poppy', zonder dat dit een bezwaar is. Ook met afsluiter 'Niños De La Calle' moet ik concluderen dat dit een erg prettig plaatje is dat ik beslist nog eens uit de bak moet toveren. De hoes geeft nog enige verwarring omdat 'Sister Blister' nummer 4 krijgt toebedeeld. Helaas heb ik geen clips op Youtube kunnen vinden, maar omdat de zangeres meteen over een 'sister' begint bij track 3 gok ik maar dat 'Sister Blister' moet zijn. Overigens geen connectie met het nummer van Alanis Morissette. De productie op het plaatje is in handen van Menno Bakker, voormalig lid van Kobus Gaat Naar Appelscha en Trio Hell. Volgens mij heeft die laatste ooit het eerste 'onderwaterconcert' gehouden in een zwembad, maar daar kan ik niets over terug vinden.

Peter Dragt treedt in 1998 toe als drummer en zou ervoor gezorgd hebben (volgens het toch wel goed ingelichte Nederlandse Popinstituut) dat de groep niet louter meer uit dames bestaat. Heb ik dan toch echt een dame uitgescholden voor een heer? In dat jaar verschijnt het album 'Leitmotiv'. De groep geniet dan al een cult-status in Duitsland waar Nederland achterblijft Een tournee met de legendarische Engelse punkrockers GBH verstevigt de positie, terwijl ook Zuid-Amerika lonkt na een deal met een Braziliaans label. In 2000 maakt Bambix de rondgang door Brazilië, maar doet eveneens Kroatië, Slovenië en Oostenrijk aan. In 2003 is Bambix dermate 'volwassen' geworden dat het zestien optredens doet in Brazilië en waar het een live-cd opneemt. De groep is te zien op de Braziliaanse MTV en gaat in oktober op tournee langs de Amerikaanse westkust. Over de laatste twaalf jaar kan ik kort zijn: Nederland wordt steeds minder een doel voor Bambix, buiten optredens in thuishaven Nijmegen. Amerika en met name muziektijdschrift Rolling Stone is enthousiast over de groep en in Brazilië heeft de groep een ster-status. Bovendien is Duitsland nog altijd een favoriete bestemming. De huidige bezetting bestaat uit oprichtster Van Houdt alias 'Wick Bambix', bassist Patrick Schappert en de Duitse drummer Don Cardeneo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten