vrijdag 11 september 2015

Raddraaien: Iggy Pop



Nu toch nog maar even publiceren, want ik lig weer een bericht achter. Ik ben gisteren naar Friesland geweest. Eerst om Jan te ontmoeten en een beetje voorbereiding op de reünie van Winston 'The Great' Watson & Aldous McFinley's Original And Magical Mushroom Pie Showband And Orchestra van volgende week zaterdag. Na afloop naar IJlst om mijn zus te feliciteren met haar verjaardag. Omdat ik zeer slecht heb geslapen van woensdag op donderdag (én met de drukke maandag erbij), ben ik tijdens Floorfillers van afgelopen nacht al gaar. Vandaag een aflevering van 'Raddraaien' en dan waarschijnlijk morgen in ieder geval een 'Van hit naar her'. De elfde serie van 'Raddraaien' begint met drie jaren tachtig-bakken, vandaag de derde. Hierna een Blauwe Bak en dan even stevig de oudheid in. De jaren tachtig-bakken herbergen eveneens jaren negentig en nieuwe eeuw en in navolging van Bambix gaan we wederom de jaren negentig in. Hoewel? We kijken echt om het hoekje, want dit is een hit in de eerste weken van 1990: 'Candy' van Iggy Pop.

Als James Newell Osterberg Jr. naar de high school gaat, zit de zoon van de president van de Ford-fabriek in dezelfde lichting alsook kinderen van andere industriëlen. Toch kijken ze, volgens Iggy zélf, allemaal met jaloezie naar de rijkdom die hij heeft. Zijn vader is dan 'slechts' leraar Engels geweest, James Newell Sr. en Louella Christensen doen er alles aan om het hun zoon naar de zin te maken. Als James het meest uitgebreide drumstel wil hebben, krijgt hij dat. Als alleen de ouderlijke slaapkamer groot genoeg is om het instrument te herbergen, krijgt hij deze slaapkamer en verhuizen zijn ouders naar een klein kamertje. James wordt op 21 april 1947 geboren in Muskegon, Michigan en groeit op in een woonwagenkamp in Ysilanti. De high school is gevestigd in Ann Arbor en van daaruit start de muzikale loopbaan van Osterberg. Rond 1965 neemt hij enkele singles op met de groep The Iguanas. Daar stamt het 'Iggy' in Iggy Pop vanaf. Dan raakt hij onder invloed van de blues en gaat drummen bij The Prime Movers. Hij verlaat de universiteit in Michigan en vertrekt naar Chicago om meer te weten te komen over de blues. Op een zekere avond ziet hij The Doors optreden.

De band heeft dan pas het debuutalbum uitgebracht en 'Light My Fire' in onverwachts een grote hit geworden. The Doors heeft hoorbaar en zichtbaar weinig live-ervaring als band, maar het is de eigenaardige zanger die meteen indruk maakt op Iggy. Enerzijds onverschillig, dan weer de 'onbereikbare ster' en daar tussenin de jongens jaloers maken en opjutten. Wat Jim op het podium doet, is ongezien in 1967 en Iggy besluit dat uit te breiden. Hij formeert The Psychedelic Stooges, later ingekort tot The Stooges, en krijgt een contract bij Elektra. The Stooges maakt in eerste instantie twee elpees: 'The Stooges' en 'Fun House'. De eerste is geproduceerd door John Cale, ex-lid van Velvet Underground. Dan begint de verslaving van Pop aan heroïne parten te spelen en de groep valt uiteen. Hij ontmoet David Bowie in Max's Kansas City. Pop steekt in 1972 de oceaan over om met Bowie de elpee 'Raw Power' op te nemen. Omdat James Williamson en Pop geen geschikte Engelse muzikanten weten te vinden, besluit het duo om The Stooges nieuw leven in te blazen. Het gebruik van drugs doet in 1974 The Stooges de das om en het zal Pop nog jaren achtervolgen.

In 1976 vestigt Pop zich met Bowie in West-Berlijn, beide om af te kicken van de middeltjes. Dat lukt maar gedeeltelijk bij Pop. Wel maken Bowie en Pop opnames. Pop schrijft mee aan een paar toekomstige hits van David, terwijl David de regie voert bij de albums 'The Idiot' en 'Lust For Life'. Het titelnummer van de laatste wordt een top drie-hit in Nederland na een roemrucht optreden in Toppop. In 1978 maakt Pop met Bowie het live-album 'TV Eye Live', volgens Pop neemt hij het op om RCA kwijt te raken. We zullen nooit weten wat er aan de hand is geweest in die tijd, maar drie jaar ervoor verschijnt 'Metal Machine Music' van Lou Reed dat ook een afrekening is met RCA. In 1979 maakt hij 'New Values' op Arista en zijn trouwe fans zijn gelukkiger hiermee dan met de Bowie-producties. Toch zijn de Arista-platen matige verkoopsuccessen en hij verhuist een paar keer van platenmaatschappij. In 1983 verschijnt 'Let's Dance' van David Bowie met daarop 'China Girl'. Dat is een grote hit en levert Pop als mede-schrijver een aardig zakcentje op. Een jaar later gebeurt hetzelfde met 'Tonight'. In 1985 klinkt in 'Desperately Seeking Susan' op een radio het nummer 'Lust For Life' en dat introduceert Pop tot een nieuw publiek. In 1986 komt 'Blah Blah Blah' uit. Pop neemt een eigentijdse versie op van 'The Wild One' van rock'n'roll-zanger Johnny O'Keefe en het krijgt de titel 'Real Wild Child' mee. 'Blah Blah Blah' is het eerste album sinds 'The Idiot' dat in Amerika de hitlijsten bereikt. Het volgende album heet 'Instinct' en neigt naar het Stooges-geluid. De platenmaatschappij wijst hem echter de ur en in 1990 komt 'Brick By Brick' op de markt. Het album is geproduceerd door Don Was en biedt gastoptredens van Guns'N'Roses en The B-52's. Met Kate Pierson van laatstgenoemde groep heeft Pop in 1990 zijn grootste internationale hit: 'Candy'.

Mijn exemplaar komt uit de Steenwijker discotheek Chez Jean. In 2004 komt de partij ineens in de verkoop: Het is, goed bekeken, grotendeels de hits van 1973 tot en met 1990. Er zijn nog een paar latere singles, maar daar begint het cd-tijdperk. Chez Jean sluit in 1993 de deuren. In geval van de Chez Jean-singles geldt: De hoesjes verraden de leeftijd en het gebruik, de singles zijn veelal in absolute nieuwstaat. Daarvan is 'Candy' een mooi voorbeeld. De hoes is vochtig geweest en weer opgedroogd, zo voelt het aan. De plaat is stevig gedraaid, maar krasvrij. Of de krasjes zijn er sinds 2004 bij gekomen, want de plaat is een favoriet bij kroeg- en club-optredens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten