zondag 20 september 2015

Singles round-up: september 2



Het is zes jaar na mijn '20092009' en dat betekent dat ik vanavond wederom mijn 'oudejaarsavond' heb gevierd. Wederom met een radioshow. Ik ben in eerste instantie van plan om ongeveer net zo'n show te doen als vorig jaar, maar dan meer met de focus op de jaren erna, maar vind het erg lastig om met een representatieve speellijst te komen. Omdat ik gisteren en donderdag flink singles heb gekocht en deze ook dolgraag wil draaien, heb ik drie nummers digitaal gedraaid en verder de opbrengst van de afgelopen dagen. Ik ben alleen niet aan The Temptations toe gekomen, maar die draai ik maandagavond in 'From The Catacombs' (11 uur onze tijd). Ik koop in Sneek totaal vijftien singles en die deel ik in twee: Vandaag acht en morgen zeven. Opvallend is dat maar liefst zeven singles onder de letter 'B' vallen. Vandaag twee van de 'A'-singles en zes van de 'B'.

* Oleta Adams- Rhythm Of Life (Duitsland, Fontana, 1991)
Twaalf komen bij De Tafel vandaan. Daar ben ik op de dag voor Hemelvaart ook geweest, maar blijf dan bij de eerste platenhandel en ga niet de rest van de winkel door. Zaterdag heb ik deze 'grote' bewust even overgeslagen en kijk eerst bij de rest. Dat levert al een fraai partijtje op en dan maak ik het werk bij 'de grote' af. 'De grote' is een verzamelaar die blijkbaar afscheid neemt van zijn hele collectie, want veel van de aanwezige singles zitten vooraan in het alfabet. Over een halfjaar nog maar eens kijken? Oleta Adams is de nieuwste uit de vijftien en komt uit een bakje om de hoek van 'de grote'. Nooit geweten dat dit een single is met een dubbele a-kant: 'You've Got To Give Me Room' is de eerste a-kant, terwijl 'Rhythm Of Life' de 'AA' is van de twee. Dat is evenwel de reden van aanschaf en dus noem ik deze ook.

* The Associates- Breakfast (Duitsland, WEA, 1984)
Dit is een van de drie singles bij de Dorcas vandaan. Toen ik vorige week donderdag met de bus uit Heerenveen kwam, zag ik op Prins Hendrikkade een bord met het woord 'bric-a-brac' staan bij een loods. 'Bric-a-brac' is een woord dat ik vooral ken als Emmaus-jargon en dus is mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Daar stap ik zaterdag als eerste binnen, maar 'de singles zijn net verkocht'. De elpees laat enkele Hollandse platen zien en dus hoef ik geen spijt te hebben? Dan maar even door naar Dorcas. Dat heeft héél weinig soeps. Ik laat een gehavende 'Monday Monday' van The Mamas & The Papas liggen voor een volgende, zelfs vijftig cent is me nog te duur. Deze van The Associates is een 'gokje' en ik herinner me het nummer pas weer als ik het hoor. Wat een prachtige plaat is dit!

* Les Baroques- I Know (NL, Whamm, 1966)
De single heb ik al tweemaal, maar steeds niet in een fraaie staat. Bovendien heeft deze het fotohoesje in tact en opeens vind ik de prijs wel meevallen. Hij mag mee! Nee, qua single ga ik er nog nauwelijks op vooruit, dus we blijven zoeken naar een keurig exemplaar. Het hoesje is echter de moeite waard!

* The Beatles- My Bonnie (Duitsland, Polydor, 1964)
Ik heb de Duitse Polydor met het oranje 'scroll'-label reeds in mijn collectie zitten, dit is de rode die blijkbaar in 1964 is uitgebracht. De fotohoes ontbreekt en de single is in een matige staat. Toch is het verbazingwekkend. In hetzelfde bakje staan matige jaren zeventig-singles die meer dan vijf euro moeten kosten en deze is afgeprijsd naar een euro! Hij is ietsje beter qua geluidskwaliteit dan mijn 'oranje' Polydor, maar het blijft gewoon vulling voor in de jaren zestig-bak.

* Harry Bliek- Hello Mary Lou (NL, Imperial, 1961)
Vanavond heb ik beide kanten gedraaid in de show. Dat Harry een Nederlandstalige 'Hello Mary Lou' had opgenomen, wist ik wel. Dat hij voor de b-kant ook 'Travelin' Man' heeft vertaald, is me onbekend tot gisteren. Ik kan me overigens ook niet heugen dat ik deze single eerder ben tegengekomen. Vijftig cent bij de Dorcas.

* David Bowie- Space Oddity (UK, RCA Maximillion, 1969, re: 1975)
De laatste van de Dorcas. Deze heruitgave heb ik al eens gehad, ik denk in Mossley. Dit is echter de Engelse persing in een Nederlandse fotohoes. Het toont Bowie als de 'thin white duke' met bril! Vijftig cent is een dievenprijsje. Later zie ik eentje bij De Tafel die zes euro moet kosten.

* James Brown- Goodbye My Love (Duitsland, Polydor, 1969)
Ik ben al kritischer geworden bij James Brown. Er is een tijd dat ik vrijwel alles van de man koop, maar... draaien? Ho maar! Deze 'Goodbye My Love' oogt meteen al interessant en dat is het ook. Het is een 'vroege' James Brown-single voordat hij 'Mother Popcorn', 'Sex Machine' en 'Hot Pants' introduceert. 'Goodbye My Love' is een fraaie ballade met een overtuigende James Brown in ds stijl van 'It's A Man's Man's World'. De b-kant heet 'Shades Of Brown' en dat is een heerlijk funky instrumentaaltje zonder dat het in de buurt komt van het confectiemateriaal in de trant van 'Sex Machine'. Leuke single!

* Eric Burdon & The Animals- San Franciscan Nights (Duitsland, MGM, 1967)
Vanavond heb ik 'Good Times', de b-kant, gedraaid. 'All the times that I've been drinking/ I'd better started thinking', vind ik wel mooi passen bij 'Happy New Year'. Burdon heeft zelf geen les getrokken uit het nummer, want hij heeft nog heel wat afgezopen in de volgende jaren. Ik heb de single in 2009 gekocht in Leeuwarden bij 'T Keldertje, maar die blijkt een 'defect' te hebben. Nu kan ik hem voor erg weinig met fotohoes krijgen en deze klinkt uitstekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten