donderdag 24 september 2015

Raddraaien: Bobby Goldsboro



De bezoekersaantallen van Soul-xotica is iets dat ik nooit ga begrijpen. Het aantal malen dat een artikel wordt aangeklikt, staat namelijk in een schril contrast met de paginaweergaven. Bij dat laatste zie ik wel een stijgende lijn. Was het niet rond het vijfjarig bestaan dat we op de 50.000 zaten? Nu zijn we onderweg naar de 75.000. Dat is nogal een vooruitgang. Toch word ik niet duizelig van cijfers. Bij Wolfman Radio weten we evenmin hoeveel mensen er luisteren, maar je hoort wel eens iets. Ach, het zijn maar getallen. Net zoals mijn shows niet anders klinken als ik het voor twintig of twintigduizend maak, zo is het ook gesteld met Soul-xotica. Ik vind het zelf té leuk om me druk te maken over kijkcijfers. Vanmiddag heb ik een Gele Bak Top 41 samengesteld en daarmee besluit ik meteen ook om tot volgende week donderdag geen 'algemene' singles meer te kopen. Daarentegen ben ik weer even actief op het gebied van de Blauwe Bak met als hoofdprijs een veiling van mijn 'nummer 1' op de soul-zoeklijst. Ik ben weer de hoogste bieder voor een idiote prijs en heb ook nog maar op een andere single bij dezelfde handelaar geboden. Zaterdag tot en met dinsdag zou ik de Gele Bak Top 41 hier gaan presenteren, zodat ik woensdag de Week Spot ga doen, maar dat is iets van later. Vanavond ga ik Raddraaien met een jaren zestig-bak en kom uit op 'Autumn Of My Life' van Bobby Goldsboro.

Eigenlijk zou ik nóg een categorie moeten hebben bij de singles: 'Op papier leuker...'. Dat zou dan gemakkelijk enkele bakken kunnen vullen. Bobby Goldsboro zou er dan ook tussen staan. Het is omdat ik erg goedkoop aan de single kan komen en dat hij een fraai fotohoesje heeft, maar de single zelf boeit niet tot nauwelijks. Goldsboro heeft dan pas een hit gehad met 'Honey' en moet nog even in dat idioom blijven in de hoop dat er nog meer hits kunnen worden gescoord. Het hoe en wanneer is eenvoudig na te gaan: De single komt bij De Tafel vandaan en heb ik meegenomen op vrijdag 29 mei van dit jaar. De prijssticker vertelt dat het een euro heeft gekost en dat is geen verkeerd geld. Maar zo interessant dat ik hem ga draaien, zal het waarschijnlijk nooit worden.

Bobby Goldsboro komt op 18 januari 1941 ter wereld in Marianna in Florida. Het gezin Goldsboro verhuist kort na de geboorte van Bobby naar Dothan in Alabama. Daar volgt hij zijn onderwijs en begint een studie aan de universiteit van Auburn. Toch kruipt het muzikantenbloed waar het niet kan gaan en na twee jaar gooit Bobby de boeken aan de kant en gaat de muziek in. Van 1962 tot en met 1964 maakt hij als gitarist deel uit van de begeleidingsgroep van Roy Orbison. Bobby is echter ook een begenadigd songschrijver en hij gaat in 1962 eveneens met zijn eigen liedjes de hort op. Zijn tweede single heet 'Molly' en verschijnt in 1962. Het bereikt een zeventigste plek op de Billboard. Na twee geflopte singles komt zijn loopbaan in 1963 goed op gang met de monsterhit 'See The Funny Little Clown'. Goldsboro balanceert in de volgende jaren op het randje van de country en de pop en heeft in beide divisies succes. De single 'It's Too Late' (1966) zal een decennium later een hit worden in de Engelse Northern Soul. Bobby scoort van 1964 tot en met 1966 hit na hit, zij het bescheiden in sommige gevallen, maar in 1967 krijgt hij het even zwaar. Zowel in de Billboard als in de Cashbox blijven singles in de Bubbling Under steken en zijn laatste single van 1967, 'I Just Wasted The Rest', doet niets op de beide hitparades, maar markeert wel zijn debuut op de Country. De opvolger breekt vervolgens alle records, het is de smartlap 'Honey'. 'Autumn Of My Life' is de opvolger hiervan en bereikt in de Adult Contemperary en de Canadese Country nog de top tien, maar zweeft in de andere lijsten tussen 11 en 19.

In Nederland heeft Bobby Goldsboro in 1965 al een hit, maar dan door iemand anders uitgevoerd. Dave Berry neemt 'Little Things' al vroeg in 1965 op, maar wordt hier pas een hit als 'This Strange Effect' en 'Can I Get It From You' hoog in de Top 40 staan. Dave Berry komt met 'Little Things' niet hoger dan 26 in onze hitparade. 'With Pen In Hand' is een andere succesvolle compositie van Goldsboro. Vikki Carr heeft hier een hit mee, maar ook bijvoorbeeld Billy Vera. Rond 1970 viert Goldsboro vooral zijn succes in de country met enkele elpees, het is niet eerder dan 1973 dat het poppubliek hem weer opmerkt. In dat jaar maakt hij 'Summer, The First Time', het bekende verhaal van de jongen die wordt ontmaagd door een oudere dame. Rob De Nijs zal het mopje een paar jaar later schaamteloos over doen met een andere melodie. 'Hello Summertime' heb ik een paar maanden geleden ook op single gekocht en dat is weer een lekker uptempo nummer, ditmaal geschreven door Roger Cook en Roger Greenaway. In Nederland zullen we niet meer van hem horen, maar in de Amerikaanse country doet Goldsboro vervolgens nog acht jaar mee. In 1983 komt de stroom platen tot een halt.

In de jaren negentig componeert hij de muziek voor een televisie-komedie 'Evening Shade' en is verantwoordelijk voor 52 afleveringen van de kinder-serie 'The Swamp Critters Of Lost Lagoon'. In deze serie neemt Goldsboro alle stemmen voor zijn rekening, schrijft de scripts en bespeelt de muziekinstrumenten. In zijn vrije tijd is hij een getalenteerd olieverf-kunstenaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten