woensdag 16 september 2015

Het zilveren goud: september 1990



Een 'dubbele boekhouding'. Ja, daar lijkt het wel op... Ik ontdek net dat ik een 'Prehistorie' op deze computer heb staan, met daarin de platen uit 1989-90 per maand gerubriceerd. Deze en het document dat ik voor de start van deze serie heb gemaakt, zijn het niet met elkaar eens. Volgens 'Prehistorie' zou september met nummer 199 een aanvang hebben genomen. Maar ik weet ook heel zeker dat ik 205 op de laatste zaterdag van augustus heb gekocht en dat 207 en dergelijke rond de verjaardag van mijn zus zijn gekocht. Ofwel: Eén van de twee heeft gelijk, maar ik hou maar de schets van 'Het zilveren goud' aan. Dat betekent dat ik deze maand vijftien singles mag toevoegen aan mijn collectie. De koffers bieden niet genoeg ruimte meer en dus zet ik de schaar in een paar lege Ariël-dozen en fabriceer zo een paar nieuwe singles-bakken. Met als bijkomend voordeel, enkele voormalige residenten van deze Ariël-dozen ruiken vijfentwintig jaar later nog steeds wasmiddel-fris. Deze maand wederom geen elpees, die ga ik volgende maand kopen. Vandaag de nummers 206 tot en met 220 uit mijn singles-collectie.

Wie vijfentwintig jaar geleden voor het laatst in IJlst is geweest, wrijft zich bij terugkomst vast even door de ogen. Of het erop vooruit is gegaan? Ja, dat ligt hem eraan wat je wilt. IJlst is voor een deel auto-vrij geworden, waarbij het accent op de grachtenpanden komt te liggen. Ook is de industrie verbannen uit het centrum. Gereedschappenfabrikant Nooitgedagt zit tot in de jaren negentig precies in het centrum van de Friese stad. Het verhuist daarna naar een industrieterrein. De fabriek is rond de eeuwwisseling afgebroken en op de plaats staan nu appartementen en naast de schoorsteen, die ze hebben behouden, is ook een museum ingericht. In 'Het zilveren goud' gaan we terug naar 1990 en in die tijd zit Nooitgedagt dus nog steeds in hartje IJlst. Het terrein wordt meerdere malen per jaar gebruikt voor rommelmarkten ten bate van verenigingen in IJlst, in september 1990 is het ten bate van de voetbalclub, als ik me niet vergis. Ik ben teleurgesteld als ik een andere single tref in een fotohoesje van The Outsiders en laat het ding liggen. Later zal ik altijd proberen deze lege fotohoesjes mee te krijgen. Ik koop in 1990 de eerste vier voor een kwartje elk. Vervolgens stap ik op de fiets naar Sneek en zoek vier singles uit bij Sunrise. Bij thuiskomst hebben we bezoek van een buurvrouw. Ze kijkt naar de singles die ik heb gekocht en zegt dan: ,,Die hebben wij ook nog wel liggen. Je mag straks wel even kijken, als er iets bij zit mag je het wel hebben". Dat gaat door! France Gall laat ik liggen en er zijn nog een paar, de nummers 214 en 215 gaan wel mee. 214 is overigens de 'nieuwe' versie van 'Hocus Pocus' voor de Amerikaanse markt. Nummer 213 is een heruitgave op Ariola uit 1979. Deze dag kan ik tien singles toevoegen tot mijn verzameling.
206. I Want To Be There-Dozy, Beaky, Mick & Tich
207. All My Loving-The Beatles
208. Livin' Thing-Electric Light Orchestra
209. Sunny-Cher
210. Tie A Yellow Ribbon-Dawn
211. Theme From 'The Deerhunter'-The Shadows
212. Living Eyes-Bee Gees
213. Donna-Ritchie Valens
214. Hocus Pocus-Focus
215. Mama-Dave Berry

Kan ik het wel doen? Nee, eigenlijk niet en daar kom ik in de daaropvolgende weken wel achter. Ik ben nu eenmaal niet kapitaalkrachtig genoeg om aan de lopende band singles te kopen. De weken erop gaat het dus erg mager. Ik koop driemaal een single bij Sunrise voor een gulden en daar blijft het dan ook wel bij.
216. You're The One That I Want-John Travolta & Olivia Newton-John
217. It Must Be Him-Vikki Carr
218. Come On, Let's Go-Los Lobos

Eind september zie ik dan toch de kans om met een beetje geld in de achterzak naar Heerenveen te fietsen. De overdekte markt aan de Gedempte Molenwijk is andermaal de bestemming. Ditmaal vind ik er slechts twee, waarvan eentje totaal niet 'serieus' is en in zo'n slechte staat is, dat het zonde geld is geweest. Platen zonder hoes kosten daar namelijk 1,50 gulden per stuk, geen uitzonderingen. 219 is finaal kromgetrokken en bovendien heb ik in 1990 een spuughekel aan het nummer, iets dat later wel zal bijdraaien.
219. Child In Time-Deep Purple
220. He's A Liar-Bee Gees

Volgende maand een dubbele aflevering van 'Het zilveren goud'. We kopen in oktober 1990 maar liefst 21 singles en drie elpees. Vanaf december lijkt de opzet van 'Het zilveren goud' een beetje te veranderen. Dan bereiken we immers het punt waar in 2010 '20 Years Ago Today' is begonnen, maar ik zet de serie, hoe dan ook, voort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten