zaterdag 2 februari 2013

raddraaien: Les Reed Orchestra


De maand begint niet echt goed, tenminste vanuit het oogpunt van Soul-xotica. Nadat ik gisteren met pijn en moeite de uitzending van vanmiddag had opgenomen, ontbrak bij mij de fut om een verhaaltje te schrijven. Moet ik het nog over die uitzending hebben? Okay, de Engelsen waren weer top enthousiast als altijd, maar ik was helemaal vergeten dat ik vanaf deze week met The Blue Beat Express had geruild. Ik heb dus via de sociale media aangekondigd dat mijn programma om 14.00 uur zou beginnen, blijkt het opeens 15.00 uur te moeten zijn. En, warempel, ik heb in geen enkele vorige show zo vaak de tijd genoemd als deze. Dat dit dus steevast een uur te vroeg was, is gelukkig niet veel mensen opgevallen. We gaan weer met frisse moed voor de volgende aflevering met in ieder geval vier nieuwe aanwinsten, want ik heb vanmiddag eentje op Marktplaats gekocht. Een potentiële Week Spot! Vandaag trap ik februari af met een woordloze plaat, waar echter genoeg over is te vertellen: 'Man Of Action' van The Les Reed Orchestra (1970).

Er gaat in de late jaren zestig maar zelden een week voorbij dat de samenstellers van de Britse single top 50 níet een compositie van Les Reed hoeven toe te voegen. Waarschijnlijker is het dat dit nooit is gebeurd. Les Reed geldt als één van de belangrijkste songschrijvers en arrangeurs van zijn tijd. Een man met een eigen geluid. Naast de gillende violen worden de trommels in een saus van echo gedoopt, dat maakt het in ballades tot een dramatisch hoogtepunt, terwijl de beatnummers tot bombastische proporties uitgroeien. Reed heeft vooral hits dankzij Tom Jones, maar heeft méér noten op zijn zang! Leslie David Reed aanschouwt op 24 juli 1935 het levenslicht in Woking in Surrey. Het is van meed af aan een muzikaal wonderkind en kan op zijn veertiende indrukwekkend piano, accordeon en vibrafoon bespelen. Op deze leeftijd gaat hij studeren en toert vier jaar met de Willis Reed Group. In 1959 wordt hij aangenomen als pianist van The John Barry Seven.

Hoewel het oeuvre van John Barry ellenlang is, wordt deze vooral herinnerd vanwege 'The James Bond Theme'. Reed is op deze oorspronkelijke opname uit 1960 te horen als pianist, maar ook op andere grote hits van Barry's groep als 'Hit And Miss'. Via de John Barry Seven raakt hij eveneens betrokken bij plaatopnames van Adam Faith en Eden Kane. Stuk voor stuk hits die maandenlang in de lijsten staan. Waar hij omstreeks 1968 de hitlijst domineert als songschrijver/arrangeur, daar is hetzelfde rond 1960-61 van toepassing als pianist/arrangeur. Het is pas rond 1963 als Reed ga schrijven, vaak in het gezelschap van anderen. Stel je eens voor: Het is vroeg in 1965, een platenstudio in Londen. Gordon Mills heeft afscheid genomen van zijn groep The Viscounts en heeft de rol van manager op zich genomen. Hij behartigt de belangen van ene Thomas Woodward, een totaal onbekende zanger uit Wales. Samen met Reed heeft hij een liedje geschreven dat nu opgenomen moet worden. Sessiemuzikanten verdringen zich voor de deur, een bescheiden jongeman mag zich de gitarist noemen. Hier wordt popgeschiedenis geschreven...

Het liedje heet 'It's Not Unusual', de zanger kennen we als Tom Jones. De dienstdoende gitarist verdient hier een paar pond en zal nog twee of drie sessies doen. Hij heet Jimmy Page. 'It's Not Unusual' is een wereldhit en Reed herhaalt de truc nog een paar maal met Barry Mason en Geoff Stephens alsook Gordon Mills. Want na dit eerste succes mag hij vaker aantreden als geluidsarchitect voor Tom Jones. De galmende trommels zitten ook in 'Here It Comes Again' van The Fortunes. Reed heeft echter spaarzame vrije dagen en neemt dan voor Decca singles op als The Les Reed Orchestra. Ik heb nog zo'n kreng liggen, 'Imogene', maar die is op papier leuker dan de realiteit. Wellicht zou dat ook mijn oordeel zijn geworden bij 'Man Of Action' als deze plaat niet een andere betekenis had gekregen. 'Man Of Action' wordt door Radio Nordsee International gebruikt als herkenningsmelodie, wanneer deze met haar uitzendingen begint voor de Nederlandse kust. Dat is in 1970 en 'Man Of Action' dreigt even een hit te worden. De strijd tussen Veronica en RNI is hevig, maar als beide stations de datum 31 augustus 1974 in het vizier krijgen, haalt Veronica de hand over het hart. 'Man Of Action' wordt opnieuw geperst en Veronica draait hem net zo vrolijk. De single is een top tien-hit in de zomer van 1974, net voordat op die laatste augustusdag de stekker eruit gaat.

Les Reed is halverwege de jaren zeventig voornamelijk soundtracks voor film en musical gaan schrijven, zijn laatst bekende werk tot nu toe is muziek voor een serie cartoons in 2006. Hoewel Reed in goede gezondheid leeft, hoeft hij inmiddels niet meer zo nodig. Hij heeft zijn schaapjes op het droge...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten