dinsdag 5 februari 2013

Reg has left the ball

...Als in 'Elvis has left the building', maar dan in een woordspeling met mans' eigen naam. De aangekondigde Week Spot kan ook morgen (of donderdag), want de Nederlandse posterijen willen niet bepaald meewerken. Ik verwacht nog een paar singles die ik graag in de 'round up' zou willen meenemen. Toen hoorde ik vanmiddag van een collega dat er een popster was overleden, iets met Presley. Het zal toch niet? Ja hoor, onze vriend Reg Presley heeft het tijdelijke verruild voor het eeuwige. Prompt ben ik van plan om een berichtje aan deze kleine grote man te wijden. Van zijn naam zal menigeen niet wakker schrikken, maar zijn stem in liedjes als 'Wild Thing' en 'With A Girl Like You', die herken je uit duizenden. Ik had Presley en zijn companen graag een berichtje gegund tijdens het leven, maar volgens mij zijn we daar nog niet aan toe gekomen. En dus doen we het vandaag, een dag nadat bekend is geworden dat de illustere zanger van The Troggs is overleden. Reg werd 71 jaar.

Reginald Maurice Ball wordt op 12 juni 1941 geboren in Andover en zal daar 71 jaar later ook zijn laatste adem uitblazen. Presley zal in de jaren zestig uitgroeien tot het belangrijkste export-product van Andover en eigenlijk ook in de mindere jaren van de groep. Dat zegt meer over Andover dan over The Troggs. De groep wordt geformeerd in 1964 als The Trogglodytes, maar dat wordt al snel ingekort tot The Troggs. In tegenstelling tot The Rolling Stones en The Pretty Things, andere groepen met een ruig imago, zijn de leden van The Troggs niet heel erg beïnvloed door de rhythm & blues, maar spelen eerder popmuziek met een onstuimig karakter. Punk bestaat nog niet, maar later zal blijken dat The Troggs in zekere zin een voorloper is geweest op de punkmuziek. De groep komt onder contract bij Larry Page, manager van The Kinks, en brengt de groep eerst onder bij CBS voor de single 'Lost Girl'. Dat plaatje doet weinig, maar de volgende slaat in als een bom: 'Wild Thing'. Ball maakt met zijn suggestieve heupbewegingen zijn artiestennaam tot waarheid. De ouderen zijn geschokt, maar de jongeren kopen de plaat massaal. Dat gebeurt eveneens met 'With A Girl Like You'. Zelfs Jonathan King ziet het met lede ogen aan en haalt uit naar het 'leeghoofdige' publiek dat 'With A Girl Like You' tot nummer 1 heeft geholpen. 'I Can't Control Myself' is een derde top tien-hit in ons land

De hitcarriére van The Troggs in ons land duurt slechts anderhalf jaar: Van juni 1966 tot en met eind 1967. 'Anyway That You Want Me', een fraaie versie van Evie Sands' origineel, laat The Troggs al ietsje rustiger horen, maar met hitserige singles als 'Give It To Me' en 'Night Of The Long Grass' laat het horen de streken nog niet te zijn verleerd. Toch komt de groep met een elpee als 'Cellophane' op de proppen, door fijnproevers als een hoogtepunt ervaren, maar naar mijn mening even dun en doorzichtig als het materiaal uit de titel. Feit is wel dat The Troggs gezellig mee doet aan de psychedelische rock van 1967-68 en soms nogal slap uit de hoek komt. 'Love Is All Around' is echter een Britse nummer 1-hit en buiten het nóg meer poppy 'Little Girl' is het werk van de hits eerst afgelopen. Tot overmaat van ramp gaat in 1970 Page One failliet, de platenmaatschappij waaraan ze sinds 1967 zijn verbonden. Het betekent ook een breuk met Page. Die eerste jaren van het nieuwe decennium zijn de zwaarsten. In 1974 komt de groep terug bij Page die dan Penny Farthing bestierd. Met Page proberen ze een hommage te brengen aan de jaren zestig middels covers van 'Satisfaction' en 'Good Vibrations'. En is er natuurlijk die walgelijke reggae-versie van 'Wild Thing'! In 1977 breekt de punkrage los en menig jaren zestig-relikwie moet het ontgelden. Toch is de primitieve rauwe directheid van The Troggs één van de fundamenten van de punkmuziek. Punkartiesten staan vooraan om de groep schouderklopjes te geven. In 1980 begint de groep aan een nieuw leven op het New Rose-label, maar als de punk naar de achtergrond verdwijnt, wacht voor The Troggs de jaren zestig-revivals. Ze worden hooguit even hieruit bevrijd door de leden van R.E.M. Deze populaire Amerikaanse band neemt een album met hun op: 'Athens Andover', dat in maart 1992 uit komt. Hoewel het samenbrengen van twee generaties op papier erg leuk kan zijn, is het album van geen enkele interesse.

De Schotse band Wet Wet Wet brengt Presley en de zijnen nog een fraai spaarpotje, als deze de Engelse nummer één-positie halen met 'Love Is All Around'. Verder blijft de groep onveranderd actief in het circuit van de revival-feesten. Er wordt longkanker geconstateerd bij Presley en hij besluit in januari 2012 de groep na 48 jaar vaarwel te zeggen. Dat lijkt aanvankelijk een doodsteek, maar de overige leden hebben laten weten dat ze er mee door willen gaan. Van de originele leden zijn inmiddels drie overleden. Leadgitarist Chris Britton maakt deel uit van de resterende Troggs die dit jaar weer hun gang langs de festival moest gaan maken. Hij is de enige van het eerste uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten