maandag 11 februari 2013

raddraaien: Vanity 6


Voordat we tweemaal uit de Blauwe Bak gaan raddraaien, is deze rubriek wederom een beetje 'stout' vandaag. Hadden we afgelopen week al het verheffende duo Leni & Ludwig, de raddraaier van vandaag laat verder zien wat voor 'troep' ik in mijn bakken heb staan. En toch heb ik deze raddraaier nog wel eens gedraaid, maar dat was slechts van een tijdelijk aard. De plaat staat nu netjes opgeborgen in een jaren tachtig-bak. Het staat niet in de weg, maar het zou evenmin een probleem zijn als die er niet stond. Qua informatie heb ik toch weer een leuke eruit gepikt, want de biografie van Vanity 6 is op zijn minst goed voor een glimlach. Ja, want over die groep gaan we het hebben. Wat kan je over de muziek zeggen? Natuurlijk, dat het weinig om het lijf heeft. Het staat dusdanig synoniem aan de kledij van het zestal? Tijd voor een stukje verdieping in de geschiedenis van de raddraaier van vandaag: 'He's So Dull' van Vanity 6 (1982).

Vanity 6 is een hersenspinsel van Prince. Zijn Koninklijke Paarsheid is dan zelf een ster in wording en valt vooralsnog op in kringen van Muziekkrant Oor die de toekomst van de funkmuziek in 1981 aan den lijve ondervinden bij een optreden in Nederland. Prince debuteert bescheiden op de Top 40 met 'Controversy', hoewel er weinig controversie aan dat nummer is, in tegenstelling tot mans' latere werk. Het is evenwel rond deze tijd dat Prince een droom in vervulling laat gaan. Sinds hij de film 'A Star Is Born' heeft gezien, wil hij een damesgroep formeren. Hij heeft voor hen de naam 'The Hookers' in petto en de dames moeten in lingerie optreden en zingen over sensuele liefdesperikelen. De gedroomde bezetting van The Hookers bestaat uit Prince' toenmalige vriendin Susan Moonsie en Brenda Bennett. Zijn persoonlijke assistente Jamie Shoop is de eerste die het veld moet ruimen. Prince raakt namelijk ondersteboven van ene Denise Matthews. Een actrice die gewend is om uit de kleren te gaan en voor wie een jarretel-setje dus als een wollen trui is. Prince wil haar de naam 'Vagina' meegeven, maar daar steekt Matthews een stokje voor. Ze gaat akkoord met de naam 'Vanity'. En, nee, ze zijn niet met zijn zessen, maar hebben samen wél zes borsten en dat is die 6 in de groepsnaam!

Hoewel 'He's So Dull' in Nederland pas na de hits komt, is het in Amerika de eerste single van Vanity 6 en een bescheiden succes. 'Nasty Boy' doet het een stuk beter en tilt het enige album van de groep naar de top van de Amerikaanse albumlijsten. Prince is een wispelturig heerschap en dat doet onder andere blijken in zijn relaties, want op den duur verschuift zijn interesse van Moonsie naar Matthews, maar lang blijft dit niet in stand. Hoewel Vanity 6 nog enkele opnames maakt met Prince, blijft het meeste op de plank liggen. Ze nemen bijvoorbeeld een demo op van 'Sex Shooter', dat een volgende single moet worden. Dan starten de opnames van 'Purple Rain', de film van Prince. Matthews moet zijn tegenspeelster worden, maar halverwege de shoots neemt ze de fraaie benen. De reden laat zich gissen. Einde van de relatie, geld of een meer lucratief platencontract bij Motown. Hoe dan ook: De scénes met Matthews moeten overnieuw met een nieuwe actrice. Dat wordt Patricia Kotero, die de naam Apollonia aanneemt en met de resterende Vanity 6 'Sex Shooter' opnieuw opneemt. Het resultaat verschijnt als Apollonia 6 en ook zij maken slechts één album.

Ik kom in 2004 een krakkemikkige cover van 'He's So Dull' tegen op het album 'Cruisin' For A Bruisin' van The Bobby Teens. Op 5 januari 2011 hier te gast in Sideburner's Blast From The Past. Dank je wel Blogger voor de fraaie zoekmachine! De 'sexy' tekst past helemaal bij de rommelige dames van The Bobby Teens (de mannelijke bassist rekenen we even niet mee...) en zo zet ik geregeld het origineel eens op. Niet zó leuk als The Bobby Teens en dus verdwijnt die na een paar maanden weer terug naar de plek waar ik hem vanavond vond.

Komen we dan nu eindelijk weer bij die eeuwenoude conclusie op Soul-xotica? Jawel hoor! Denise Matthews wil vooral nooit meer geassocieerd worden met Vanity en Vanity 6. Niet uit schaamte voor de plaatjes, want dat hadden we nog kunnen begrijpen. Nee, Vanity... euh... Denise doet aan lichaamsbedekking en gaat geregeld op haar knieën om de lieve Heer te bedanken voor Zijn vergeving. Zijn Liefde is allesomvattend, dat weten jullie al lang dankzij berichten over Barry McGuire en Donny Osmond. Maar of dit moet betekenen dat wij Matthews haar hitsige gebalk moeten vergeven?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten