zondag 10 februari 2013

Schijf van 5: schoeisel


'Ik leef op grote voet, ja dat is waar', wordt elders in deze Schijf gezongen. Natuurlijk zullen jullie dat beamen als jullie zien wat ik soms voor een krakkemikkige single neer leg, maar in werkelijkheid leef ik ook op grote voet. Ik heb last van platvoeten en de linkervoet is dusdanig uit model dat daar een maat 48 omheen moet. Ik heb wel eens vaker maat 47 gehad, maar daarvan slijt dan als eerste het binnenwerk door het aan- en uittrekken. Die twee pannenkoeken drijven me zo nu en dan tot waanzin en een paar weken geleden was het weer zover. Er moesten andere schoenen komen, maar het liefst wel een beetje met beleid, want ik zat niet echt ruim in de financiën. In Meppel is het al net zo gesteld als in Steenwijk, maat 47 is de top. Daarboven heb je alleen sloffen, Zweedse muilen en hagelwitte sportschoenen (die dus optisch maat 52 zijn...). Toen ben ik gaan speuren op Marktplaats en vooral op zoek naar Dr. Martens. Gevonden! Nieuw? Tja, Dr. Martens heeft een vreemde soort garantie. Als ze binnen de termijn geruild worden, vervalt de garantie en kunnen de schoenen niet als 'nieuw' worden verkocht. Daar deed ik dus mijn voordeeltje mee: Een paar nagenoeg nieuwe Dr. Martens voor de helft van de prijs! Vandaag gaan we Imelda Marcos achterna en schaffen nog maar vijf soorten schoeisel aan!

De Britse 'second wave'-mod band Cross Section is in de laatste minuut afgevallen. Cross Section nam in 1978 een rockende versie op van 'Hi Heel Sneakers' en het verscheen een jaar later in de film 'Quadrophenia'. Toch moet ik bekennen niet zo heel erg dol te zijn op 'Hi Heel Sneakers', maar het was wel weer een leuke variatie op de schoenen. Het antwoordliedje van Sugar Pie op 'Hi Heel Sneakers' heeft het dan weer wel gehaald. Sugar Pie is het nichtje van Etta James en ze hebben samen ook opnames gemaakt. Etta is ons een jaar geleden ontvallen, maar Sugar Pie? Springlevend, bijna letterlijk. Als je ziet wat die dame, inmiddels ver in de tachtig, voor capriolen uithaalt bij optredens. Petje af! Toch was er ook een tijd dat Sugar Pie ook een jong meisje was, hoopvol op een glansrijke carriére die er eigenlijk nooit is gekomen. Een antwoordliedje op een grote hit zou voor de ommekeer kunnen zorgen, maar dat was bij Sugar Pie niet het geval. Haar 'Slip-In Mules' staan vandaag wel op vijf in het schoenenrek.

Ik citeerde er in de inleiding al een stukje van, de nummer in deze Schijf. Je kan eenvoudigweg driekwart van de liedjes van Skik weg zetten als 'novelty', maar slechts enkelen in het repertoire zijn dat ook écht. Het was altijd een vreemde gewaarwording: Eerst een klassieke popsong met diepgravende Drentse tekst en dan zo'n kort snel nummer met een origineel onderwerp. 'Neije Skoenen' is een 'live'-favoriet en is nooit officieel op een album verschenen, wel hebben ze een vinylsingle laten persen met een alternatieve versie van 'Klotenweer'. En laat mij nu in het trotse bezit van deze single zijn, helaas wel helemaal afgedraaid. 'Neije Skoenen' is in de coupletten een reggaedeuntje met een punky refrein. Aardig plaatje en die mag dus op vier.

Natúúrlijk heeft iedereen een 'fetisj' voor laarzen. Kijk voor de aardigheid naar een elpeehoes van, bijvoorbeeld Nancy Sinatra, en probeer niet te kijken naar haar laarzen... Onmogelijk! Dat 'These Boots Are Made For Walkin' dus verplicht in deze Schijf moest, stond als een paal boven water. Over welke versie hoef ik dan ook niet lang na te denken. Hij is een paar jaar geleden opnieuw geperst en ik moet nog steeds een exemplaar aanschaffen. We hebben het hier over de hilarische 'live'-opname van Ella Fitzgerald. Deze jazzlegende leverde in 1966 haar aandeel door een paar grote pophits op te nemen. Haar 'Boots' is zondermeer de meest swingende van allemaal. Ook alweer zo'n novelty, we zijn er dol op! Desondanks staat ze ermee op drie.

Major Lance was degene die het grootste succes had met 'Ain't No Soul Left In These Ol' Shoes' en hoewel je weinig kritiek kan hebben op Lance, is het volgens velen, waaronder mij, niet dé allerbeste versie. Die staat op naam van een piepjonge Ronnie Milsap. Een blanke Amerikaan, blind geboren, die in de jaren zeventig en tachtig zich vooral zal ophouden in de jazzrock=contreien. In 1966 neemt hij zijn versie van 'Ain't No Soul Left In These Ol' Shoes' op. Aanvankelijk flopt de plaat, maar dankzij The Twisted Wheel in Manchester groeit de plaat uit tot een culthit in de Northern Soul-beweging. Ronnie's feestje staat op twee genoteerd.

Voordat het Northern Soul-virus ook gaat toe slaan in de Schijf van 5, hebben we op nummer 1 een deuntje uit de bubblegum: 'Shoeshine Boy' van The Lemon Pipers. Hoe kun je in hemelsnaam drie minuten zingen over een schoenpoetser die je schoeisel voor een 'dime' weer laat glimmen. In feite is dit hetzelfde verhaal als de muzikant met die groene tamboerijn, u weet wel... Toch ademt dit plaatje voor mij de zomer van 1991 en vanwege die sentimentele reden mag dit staaltje pseudo-psychedelica op 1 in deze Schijf.

Het is alweer lang geleden dat we voor het laatst met de 'club' een uitstapje hebben gemaakt, dus doen we dat volgende week. Bestemming: Het strand. Vijf liedjes met 'strand' in de titel en jullie suggesties zijn welkom. De zondag daarop is er geen Schijf, maar doen we op maandag 25 februari een Schijf van 5 maandagen. Op zondag serveer ik 'gewoon' een dagplate.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten