maandag 4 februari 2013

raddraaien: Juan Bastos


O, wat is dit toch een prachtige uitvinding van mezelf: Het raddraaien. Ik ga deze maand de tweede serie voltooien en ga dan meteen verder met de derde serie. Ik heb van de eerste serie geleerd dat het het handigste is om meteen een boekhouding te organiseren, waardoor ik niet avonden meer met de neus in de bakken hoef. Mijn streven is om voor de Weekplate klaar te zijn en dat gaat gemakkelijk lukken. Na deze van Juan Bastos nog zeven, zeg ik uit mijn hoofd. Want ja, dat maakt het raddraaien zó leuk. Ik zou niet weten hoe ik anders aandacht had willen besteden aan zo'n oorwurm al 'Loop Di Love' van Juan Bastos, maar het huisnummer van Daniëlle uit Noordscheschut bepaald dat dit hem moet zijn. Voor de goede orde: Daniëlle is een kapster met een eigen zaak en Noordscheschut is even exotisch als dat het klinkt: Het is een grijs dorpje bij Hoogeveen. En ze is de volgende kapper in de Gouden Gids van vorig jaar. Er moest elk moment een verse Gouden Gids komen, maar ik kan nog drie jaar vooruit met die van vorig jaar!

Bij het eerste zoeken, raak ik even in een 'joechee'-stemming. Lees ik dat nou goed? Heeft Leo Blokhuis eens geen antwoord? Helaas, de man heeft een forum waarop iemand heeft gereageerd die hoegenaamd niets over Juan Bastos kan vinden. Ik zou de persoon willen adviseren om de K van kappers over te slaan en eens bij de O van opticiens te kijken. Wie een beetje uit de voeten kan met de Engelse taal weet op Discogs wat summiere informatie te vinden, dat een uitgelezen begin van een zoektocht kan zijn. Ik had aanvankelijk ook verwacht om Spaanstalige Wikipedia-pagina's onder Google Translate te moeten leggen, maar dat alles blijkt niet nodig. Er stroomt nog geen millilitertje Spaans bloed door de aderen van meneer Bastos, hij blijkt een onversneden Duitser te zijn!

Rolf Steitz, dat is de man's echte naam, maar die zullen we nergens in zijn loopbaan tegen komen. Hij noemt zich Juan Bastos, Jay Bastos of later gewoon Bastos. Hij is zestig jaar geleden geboren en maakt zijn eerste opname in 1970. Dat is meteen raak, want dat is het mateloos irritante 'Loop Di Love', dat overal in Europa een grote hit wordt. In 1972 volgt 'Holy Goly Girl', wat een minder oorwurm-gehalte heeft en het derhalve ook een stukje minder doet. In Nederland bereikt hij er de rand van de top tien mee. Er volgen nog een aantal singles die geen van allen een indruk achter laten en dan acht Steitz het de hoogste tijd om zich maar achter de schermen bezig te houden. We zien hem in 1978 nog even in de groep Bogart en in de jaren tachtig doet hij onder de naam Bastos nog even mee in de Italodisco-rage, maar is daarnaast eveneens actief als producer. Zijn producties zijn steevast van artiesten die hun beste tijd hebben gehad. Zo is hij in 1983 betrokken bij 'After All', het totaal vergeten laatste album van de Limburgse formatie Pussycat. Verder helpt hij in Taco, ruim vijf jaar na 'Puttin' On The Ritz', nog met een paar platen, maar ook hier geldt dat ze commercieel niet opwegen tegen eerdere opnames.

In 1991 verschijnt zijn voorlopig laatste eigen werk, een duet met een totaal onbekende Ritchie. Je kfijgt spontaan jeuk als je het leest: de 'Deutsche Originalaufnahme' van 'Senza Una Donna'. Nee, ik heb het niet aangedurfd om op Youtube te kijken. Raddraaien is leuk, maar dit gaat me te ver... Tot zover de geschiedenis van Juan Bastos. En dan ben ik nog flink aan het oppervlak gebleven, hoewel? In Duitsland heeft de beste man zelfs geen Wikipedia-pagina gekregen, dus ik vrees dat dit ook het enige zal blijven plus een rits producties die ik niet heb genoemd. De eigenlijke raddraaier is de single van het bovenstaande hoesje, een Dureco-uitgave van omstreeks 1980.

Morgen gaan we de Week Spot doen, maar dan ietsje anders. Sinds gisteren weten jullie dat het Joyce Kennedy is geworden en ook dat ik daar vorig jaar nog over heb geschreven. In plaats daarvan doe ik een 'singles round up' van de afgelopen maand, ofwel alle Northern Soul-singles die de afgelopen maand erbij zijn gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten