zaterdag 5 november 2011

zwanenzang


Het is mij, lieve lezers, een zwaar genoegen om hierbij het zeshonderdste bericht op Soul-xotica te mogen inleiden. Eigenlijk zou dit De Video Draait zijn, maar het laatste woord over gisteren is nog niet gesproken. Goede recensie? Mwah. Ik kan véél beter, maar merk dat mijn eigen stijl me danig in de weg staat. Normaliter hoor je jezelf weg te cijferen in een recensie, het is de schuld van die dekselse Sideburner dat ik ben begonnen met het overtreden van die regel. Het zal me dus nog wel een paar recensies kosten voordat ik het oude niveau weer te pakken heb.

Goed. Het vat het inhoudelijk over de muziek goed samen. Goede research gedaan. Maar waar zijn de details? Op de foto van gisteren lijkt het alsof, maar in werkelijkheid heeft Daniela een gewei aan de hals van de gitaar bevestigd. Had een leuke woordspeling met het 'wild plukken' kunnen zijn? Gemiste kans. En was ik het Spaanse liedje niet vergeten? Het feit dat ze aanmerkelijk groter is dan veel van haar collega's? Dat maakte in het verleden mijn recensies tot leuk leesvoer. Mijn 'fanbase' had nimmer van hardcore gehoord, zou het nóóit leuk vinden, maar lazen wel mijn oordeel.

Ik zit momenteel op ongeveer tien films per week. Ik ben erg kritisch. Nu het nieuwste er alweer af is, moet een filmmaker wel wat in huis hebben om mij te overtuigen. Afgelopen week heb ik drie nieuwe weekfilms bekeken, twee té Hollywood en onwerkelijk. Bij het hoesje van 'The Black Swan' (VS, 2010, 104 min.) kun je enige tegenzin krijgen. Ik háát zwanen, krijg jeuk van Tchaikovsky en mompel aldoor een ska-ritme. Maar alle Madness op een stokje, 'The Black Swan' is tóch een bijzonder aardig tijdverdrijf.

Nina wordt uitverkoren voor de hoofdrol in 'Het Zwanenmeer', wat betekent dat ze de witte én zwarte zwaan moet uitbeelden. Ze is geknipt voor de eerste. Nina is een stil meisje, ijverig maar té kinds voor haar leeftijd. Met hulp van choreograaf Gerard en haar tegenspeelster Lily wordt ze gedwongen om een standvastige vrouw te worden. Doordat Nina last heeft van waanvoorstellingen, geeft het de niets vermoedende kijker enkele raadsels, die gaandeweg worden opgelost. Mooie film!

Natúúrlijk is dit niet mijn zwanenzang! Morgen kunnen we weer een Schijf van 5 aan de boeken toevoegen. Of andersom. Het snoepje op de foto is Chayah Van Diermen tijdens het concert in Zwolle. Sinds vanmiddag zijn we Facebook-vriendjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten