woensdag 23 november 2011

20 Years Ago Today: 560-567

Het is zover en het is gebeurd. Dubbel nieuws vandaag. Ten eerste schrijf ik vandaag voor het eerst via de laptop, internet bleek toch sneller geregeld dan ik had gedacht, ten tweede is het gebeurd met de Nokia. De wens dat hij het nog een weekje zou uithouden, leek niet uit te komen. Eind vorige week had ik twee kwispels verstopt in de 20 YAT's, hierbij de antwoorden: 'Massachusetts' van The Bee Gees was een verkapte wraakactie op San Francisco en Annie Lennox kocht in 1967 'A Whiter Shade Of Pale' van Procol Harum als haar eerste single. Ze nam het zelf in 1995 op. Ook in deze 20 Years Ago Today weer een kwispel. Die vrijdag 22 november 1991 staat me nog erg goed bij. Broer Jelte was toen helemaal vol van een liedje, elke keer als die voorbij kwam moest de radio knalhard aan. Frits Spits had enige tijd ervoor automobilisten geadviseerd om hun voertuig even langs de kant te zetten om naar het nummer te luisteren. De vraag is: Welk liedje gaat het hier over?
Een druilerige vrijdag in november. 's Middags krijg ik twee berichten te horen die de jonge Gerrit op zijn kop zetten. Ten eerste is de gemeente Sneek hard bezig om sluiting van Sunrise voor elkaar te krijgen. De overlast in de Nauwe Noorderhorne door de drugsgebruikers zou de spuigaten uitlopen. Dan hoor ik van de grote uitverkoop van Looper, platen- en fietsenzaak in Sneek. Die laatste handel wordt opgedoken en voordat de muziek naar een pand aan het Grootzand verhuist, houden ze opruiming van het vinyl. Alle singles zijn een gulden per stuk. Mijn ogen lichten op. Looper heeft met name heel veel re-issues, jukebox-singles met een hit op elke kant. Als de tranen om Sunrise zijn opgedroogd, rij ik met Jelte naar Sneek. Sinterklaas zit op de achterbank. Nummers 560 tot en met 567 koop ik zelf van mijn zakgeld, 571 tot en met 583 koop ik deze middag eveneens, maar krijg ze pas met Sinterklaas.

560 Going Up The Country-Canned Heat
Met 'Let's Work Together' op de b-kant, dat Canned Heat had gecoverd van Wilbert Harrison. In 1976 zou Bryan Ferry het op zijn beurt tot een succes maken, ook al veranderde hij 'Work' in 'Stick'.

561 A World Without Love-Peter & Gordon
Een liedje van Lennon en McCartney. De laatste had verkering met Jane Asher, de zus van Peter. In 1966 wilde Paul McCartney wel eens weten of het publiek nu een plaat kocht vanwege de vermelding van zijn naam óf vanwege de kwaliteiten. Hij schreef 'Woman' voor het duo onder een pseudoniem en zij scoorden er een geheide hit mee. Dit nummer staat op de b-kant van deze heruitgave.

562 Catch The Wind-Donovan
Vanwege de b-kant was deze heruitgave eerder dit jaar verhuisd naar de kast met de hit- en tipnoteringen. We hebben het over 'Universal Soldier' dat dankzij de Golfoorlog een klein hitje was geworden.

563 All I Have To Do Is Dream-Everly Brothers
De Arcade-heruitgave uit 1991, de enige van heruitgave van deze zwik die een fotohoesje had. De overige platen kwamen met een Golden Oldies- of Gouwe Ouwen-labelhoes van Expert. Vreemd, omdat Looper een zelfstandige onderneming was en dus niet aangesloten bij Expert. 'Crying In The Rain', dat een jaar geleden in de Top 40 stond dankzij A=Ha, staat in de prachtige originele versie op de flip.

564 Natural Born Bugie-Humble Pie
Ah! Correctie! Deze had eveneens een fotohoes. 'Bugie' staat gespeld als 'Woman' op zowel hoes als label. De b-kant, een cover van 'Heartbeat' van Buddy Holly, doet hier eigenlijk niet ter zake.

565 I Am... I Said-Neil Diamond
MCA bracht rond 1980 enkele klassieke singles uit haar rijke catalogus uit met de oorspronkelijke b-kant, maar met de nieuwe bruine MCA-labels. Dit is er eentje van. Een nummer om stil van te worden!

566 I Can't Explain-The Who
Uit dezelfde serie als Neil Diamond, dit is een heruitgave van de eerste Who-single met 'Bald Headed Woman'op de keerzijde. Die hebben we twee weken geleden hier nog behandeld.

567 Charlie Brown-The Coasters
De oudste van het stel is uit 1959. De b-kant, 'I'm A Hog For You', is evenals 'Charlie Brown' een nummer dat daarna duizenden malen is gecoverd, maar iedere versie miste de unieke vocalen van The Coasters en die heerlijke scheursax.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten