vrijdag 18 november 2011

20 Years Ago Today: 558


Een erg toepasselijk plaatje zo na de dweilpauze. Jimi Hendrix had met 'Hey Joe' een nieuwe trend ingezet. Men neme een snel nummer en vertragen en verzwaren dat net zo lang totdat het liedje een eigen identiteit krijgt. Vanilla Fudge haalde het jagende ritme uit 'You Keep Me Hangin' On', Deep Purple maakte van 'Help' een ontroerende ballade en Neil Young maakte 'Oh Lonesome Me' tot zijn eigen. De eens zo relativerende tekst verwerd tot een stuk zelfbeklag. Inderdaad, zelfs de country moest eraan geloven!

The Animals was niet de eerste. Toen in Engeland de hits opdroogden, brak de groep uit Newcastle pas goed door in Amerika. The Animals was daar eind 1965 op tournee geweest. Alan Price kwam erachter niet tegen het vliegen te kunnen en zo verliet hij de groep. In de zomer van 1966 was het duidelijk. Eric Burdon had niets meer te zoeken in Engeland, vestigde zich in San Francisco en formeerde een nieuwe Animals.

The Summer Of Love was onderweg en Burdon leverde met 'San Franciscan Nights' één van de voorbodes. Er was later ook een plaat die ageerde tegen San Francisco. Een klein kwispeltje tussendoor... Als antimilitarist en met de Vietnam-oorlog op de achtergrond trok Burdon ook stevig van leer in 'When I Was Young' en 'Sky Pilot'.

In Engeland was Burdon in 1968 helemaal vergeten. Het prestigieuze dubbelalbum 'Love Is' werd in eerste instantie niet uitgebracht en verscheen pas in 1971 als enkele elpee met een selectie van dat album. 1968 was ook in Nederland een mager jaar. Burdon sloeg in 1969 nog eenmaal toe met zijn beesten. De feestelijke trompetjes waren afgevoerd en het werd als een dramatisch epos gebracht. Buiten de tekst loopt iedere vergelijking met de bekende versie van Johnny Cash helemaal spaak.

Burdon ontbond kort daarna The Animals en verklaarde toen de oorlog door zich te mengen met War. We hebben zijn 70e verjaardag hier nog gememoreerd. Deze 'Ring Of Fire' is zwaar mishandeld en is de vijf gulden nauwelijks waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten