woensdag 9 november 2011

wie kan het verklaren?


Voor dat The Who een van mijn meest favoriete bands aller tijden is, komen de Britten er op Soul-xotica bekaaid af. Eigenlijk heb ik ze pas rond de eeuwwisseling leren waarderen. Gelukkig is het bijna twintig jaar geleden dat ik een herpersing van de eerste single van The Who kocht: 'I Can't Explain/ Bald Headed Woman' uit vroeg 1965. Een paar maanden ervoor was de wereld zich rot geschrokken van het uiterst directe geluid van 'You Really Got Me' van The Kinks, één van de liedjes die ze opnam met de Amerikaanse producer Shel Talmy.

Pete Townshend was net overgestapt van The High Numbers in zijn nieuwe band The Who. Hij schreef precies zo'n agressief rauw nummer als 'You Really Got Me' om Shel Talmy over te halen. Dat werd 'I Can't Explain'. De b-kant was reeds door The Kinks opgenomen en staat op naam van Talmy. Dat Wikipedia niet zaligmakend is, heb ik in mei met Terry Jacks aangetoond. Of vergis ik me nu lelijk?

Ik heb altijd begrepen dat 'Bald Headed Woman' van de negers op de katoenvelden kwam. Het zou net als 'Black Betty' een strafwerktuig zijn. Harry Belafonte bracht het in 1961 naar een breder publiek, het 'no sugar in my coffee' zou een latere aanvulling zijn. De online encyclopedie vertelt enkel dat Shel Talmy het heeft geschreven en dat Belafonte het na The Kinks opnam?

The Who ging een stormachtig huwelijk aan met Talmy. Exemplaren van 'Anyway Anyhow Anywhere' werden teruggestuurd. Handelaren dachten dat ze een verkeerde tape hadden gebruikt, vanwege de feedback. Conform hun agressieve muziekstijl waren de leden onderling ook vechtersbazen. Roger Daltrey had het zo bont gemaakt dat hij werd ontslagen! 'My Generation' was onderweg een grote hit te worden en met het oog op tv-optredens haalde de rest de hand over hun hart. Maar, zoals een later cd-boekje leest: 'the fighting continued'.

Het agressieve geluid ging The Who tegenstaan, maar ze zaten nog voor een single aan Brunswick en Talmy vast. Bijna tegelijk verschenen 'A Legal Matter' en 'Substitute'. De eerste een wettelijke verplichting aan Brunswick, de tweede hun eerste voor Polydor. De b-kant, ingespeeld door Graham Bond, refereerde aan Talmy: 'Waltz For A Pig'.

De rechtzaak duurde 35 jaar, sinds 2001 is Talmy officieel eigenaar van de Brunswick-tapes van The Who. Dat werd gevierd met een luxe editie van 'My Generation', het debuutalbum, met vele extra's.

Het fotomodel is een zeldzame Nederlandse persing. In andere landen was 'Daddy Rolling Stone' de keerzijde van 'Anyway Anyhow Anywhere'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten