zondag 6 november 2011

Schijf van 5: boek


Hoewel ik graag en veel schrijf, ben ik geen boekenwurm. Ik heb zelfs al enkele voltooide verhalen op de plank liggen, maar ja, de schroom om het openbaar te maken? Ik heb hier in januari nog eens het intro van '1 Seizoen' gepubliceerd, maar vind maar niet de tijd en juiste inspiratie om verder te werken. Deze zou ooit nog eens in een omnibus moeten verschijnen met 'Biografie Zonder Slot'. Jullie begrijpen dat heer Louwsma eerst nog wel 1500 berichten heeft gepubliceerd voordat hij een boek op zijn naam heeft. Dan toch maar een Schijf met vijf boeken.

Laatst trad The Dubliners weer op in Steenwijk. Ik maakte het grapje dat ze een lustrum hadden: het honderdste optreden in Steenwijk. De stap naar The Drifters lijkt groot, maar ook dat is een naam die over 100 jaar nog wordt gehanteerd. De jaren zeventig-incarnatie had buiten de naam weinig van doen met Ben E. King en zijn kornuiten. The Drifters staan op 5 met 'You're More Than A Number In My Little Red Book'.

In augustus 1994 kreeg ik een mooi aanbod: Een hele verzameling Engelse demo's, promo's en acetaten uit de midden jaren zestig. Ik kon ze helaas niet allemaal kopen, maar maakte met The Syn, The Shame, The Truth en Terry Knight & The Pack geen slechte keuze. De nummer 4 is een aardige 'timepiece' uit 1966: 'Magic Book' van The Gibsons.

Op 3 vinden we het meest verkochte boek aller tijden. Ik zwaaide afgelopen mei het debuut van de Amerikaanse gospelrockformatie Petra alle lof toe, vandaag doe ik het opnieuw met deze opvallende elpee uit 1974 middels 'Get Back To The Bible'.

Als razende recensent hielp Sideburner ondermeer The Monotones uit Leeuwarden in het zadel. Dat hun naam niet origineel was, wisten we van de Rubberen Robbie-spinoff ('Mono' was in 1981 een hit). Het was echter via zo'n spelcomputer in de kroeg dat ik ontdekte dat reeds in 1958 een Monotones bestond. En hun 'Book Of Love' is dermate leuk dat die op 2 mag!

Waarom moet een eigentijdse creatieve groep nu een cover opnemen van Hal David en Burt Bacharach? Het vermoeden bestaat dat The Love met dit nummer ietwat gekscherend refereerde aan het rode boekje van Mao. Het stond op het titelloze debuut van The Love, maar verscheen eveneens op single. Bovenaan in de boekenkast vinden we 'My Little Red Book' (1966).

Volgende week het op-een-na-laatste woord van het leesplankje: raam. Rob De Nijs is gediskwalificeerd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten