dinsdag 1 november 2011

appel en broodje voor de dorst


Het was duidelijk, ik moest vandaag een hoesje uitzoeken bij singlehoesjes.nl. Ik las zondag op Facebook dat Peter ongemerkt de 5000 was gepasseerd. Een diepe buiging vanaf de redactie! Ik hield tot juli 1994 een kaartenbak bij van de singles, vandaar ook 20YAT, maar in die laatste maand raakte ik achter terwijl de plaatjes bij tientallen tegelijk binnenkwamen. Ik had echter al wel beslist welke single nummer 2000 mocht worden: 'Go Back' van Crabby Appleton. Hij heeft het kaartje nooit gekregen, bij 1920 liep het spaak...

Hoe komt Soul-X aan zijn naam? Tsja, van 1994 tot en met 1996 bereed hij een Solex. In het begin een wrak, een 'zwanenhals' uit 1958, maar vanaf juli 1994 een betrouwbare Oto uit 1966. Het automatische heeft niks met schakelen te maken, maar met een choke die zichzelf regelt!

Twee hobby's in één klap. Lekker toeren door Friesland en onderweg singles sneupen. Zoals deze donderdag in augustus 1994. Omdat niet ieder benzinestation de juiste mengsmering heeft, neem ik een liter in een jerrycan mee. Deze past precies in een oude fietstas van mijn moeder. Ik rij naar Heerenveen, koop ondermeer 'Jeepster' van T.Rex met fotohoes, en stop de aanwinsten in de fietstas. Tussen Heerenveen en Jubbega knort mijn maag en grijp naar de boterhammen in de fietstas. Pas bij de vierde hap realiseer ik me dat ik het niet verbeeld. De jerrycan is gaan lekken en is in het brood en de singles gaan zitten!

Later die dag koop ik Crabby Appleton, maar hou hem buiten de fietstas. Gelukkig dat ik deze anekdote heb, want over de groep zélf valt weinig te melden. Michael Fennelly is tot 1969 lid van de legendarische Westcoastgroep The Millennium. In dat laatste jaar vindt hij aansluiting bij Stonehenge, een band uit Los Angeles. De naam komt uit een stripverhaal. Crabby Appleton maakt twee albums voor Elektra. 'Go Back' bereikt slechts nummer 36 in de Billboard, maar boert in Nederland beter! Hier komt hij nét niet in de top tien.

'Go Back' is één van de weinige liedjes die 41 jaar later nog altijd fris en actueel klinkt. Hij had zo weer de nieuwe Alarmschijf kunnen zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten