dinsdag 22 november 2011

telefoontoppertje: Gotye


Lieve toetsenloze wekkerradio,
Je hebt het zwaar te verduren. De inhaalslag van afgelopen weekend moet ook jou herinneringen aan pvc, fijnstof en RadioNL om zes uur 's ochtends hebben gebracht? Het lampje dreigt soms écht uit te gaan. Toch wil ik je vragen om het nog een week vol te houden, de levertijd van een dongel van Hi. Inderdaad! We hoeven geen nieuwe vloekwoorden te leren. Ik beloon je vandaag met één van je favorieten. Als ik je laat kiezen uit de 250 mp3's zit deze grif bij de eerste vijf. Mooi dat je als stom stuk electronica zo'n statement kan afleveren!

Februari 2009. De winterdip van afgelopen oktober is er ingehakt! Er moet blijkbaar veel verwerkt worden. Ik weet niet waar te beginnen en ga maar weer eens flink zuipen. Niet zo handig bij Prozac! Achteraf bezien tik ik gemakkelijk een kratje Hertog Jan weg in Het Pandje. Soms nog in combinatie met beerenburg. Shoarma is mijn ontbijt.

Vaak begin ik al 's middags om vier uur en werk zo naar het einde. Deze woensdag neem ik pas om elf uur mijn eerste en heb dus nog ruimte over als Klaas ons om drie uur uitzwaait. Drinkebroer Martin stelt voor naar Carambar te gaan, dé 'last resort' bij uitstek. Na enig aarzelen, ik heb morgenvroeg een afspraak bij de huisarts in Tuk, wint de drankzucht.

Daar hoor ik 'Learnalilgivinanlovin' van Gotye en vijf minuten later staat die op mijn telefoon. Met een kegel loop ik de volgende ochtend naar de dokter. Hij begrijpt dat de Prozac niet aanslaat, maar rept met geen woord over afkicken van de alcohol! Ikzelf heb nooit ontkend dat ik té veel zoop. Hij schrijft me amiltryptiline voor, een loeizware antidepressivum. Nadat ik de bijsluiter heb gelezen, besluit ik ze niet te gebruiken. Ik mik ze in de kast en vat mijn werk bij Dyka weer op. In mijn vrije tijd zuip ik me klem.

De huisarts is blij dat ik ze niet gebruik. Bij veel alcohol kunnen ze dodelijk zijn. Au! Dat had ik nou net niet moeten horen...

Het is geen toeval dat dit allemaal op dezelfde dag valt. Gotye heeft een boodschap voor mij. Nee, ik hoef niet te leren om van anderen te houden. Ik moest eerst maar eens van mezelf gaan houden! Dat de verwaarlozing door middel van dat oeverloze gezuip niet hoort in dat plaatje spreekt boekdelen?

Afgelopen weekend in 2011 las ik dat Gotye eindelijk zijn megahit heeft te pakken. Dat de Australische Belg (Gotye is fonetisch Gaultier, zijn achternaam) is een Van Morrison in de dop en zet zijn vroege werk bij het oud vuil. Het gebruik van het jaren zestig-soulgeluid is onderhand een vervelende gimmick geworden, in de tijd van 'Learnalilgivinanlovin' uit 2006 getuigt het van smaak. Een soort kruisbestuiving van Lenny Kravitz ten tijde van 'Let Love Rule' en Beck.

De wijsheid van de dag zit in de eerste zin: 'If you always try to get to the top, you don't get to the bottom of nothing'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten