zaterdag 19 november 2011

20 Years Ago Today: 559


Tja, het was naar mijn mening de mooiste plaat die met vissen had te maken, toch had ik dit zien aankomen. Ik vind deze single zo'n verloren klassieker dat ik hem niet bij Eric Burdon wilde instoppen. Heeft Gary Brooker alleen maar klassiekers afgeleverd? Gelukkig niet, hij blijft mens en sloeg de plank ook wel eens mis, zowel solo als met Procol Harum. Maar 'The Angler' uit 1982 maakt alles goed!

Zoals vele Britse muzikanten begint ook Gary Brooker als tiener in de rhythm & blues. Doordat ze als The Paramounts goed bevriend zijn met The Rolling Stones breken ze in 1964 een beetje door in de toonaangevende Londense clubs. In 1966 begeleiden ze ondermeer Sandie Shaw bij optredens en dan komen ze de mysterieuze Keith Reid tegen.

Sinds 2009 mag Matthew Fisher zich mede-componist van 'A Whiter Shade Of Pale' noemen. Dat hij geen royalties krijgt van voor 2005, zal hem een zorg zijn. Het is in Engeland nog steeds de meest gedraaide plaat. Vooruit, nog een kwispeltje? Welke Britse mevrouw kocht in 1967 dit nummer als haar eerste plaatje en nam het ruim 25 jaar later zelf ook nog eens op? Het zat ook in een film...

Vanaf 1970 is Brooker kapitein op het schip en koerst het met wisselende uitkomsten naar een zeemansgraf in 1977. Ter land, ter zee en in de lucht. In 1979 heeft hij een hitje met het titelnummer van zijn solodebuut 'No More Fear Of Flying'. In 1982 woont 'The Angler' van het album 'Lead Me To The Water' even in onze Tipparade. Ook neemt hij een duet op met Lori Spee en zingt op een plaat van Ad Visser, tien jaar voor die afschuwelijke 'Brain Sessions'!

Hij heeft gezellig in het bandje van zijn buurman gespeeld, Eric Clapton, en doet nog wel eens met Bill Wyman of Ringo Starr mee. Bovenal heeft Brooker een goed hart en oog voor de omgeving. Hij heeft al verscheidene benefietconcerten gegeven, van de tsunami-slachtoffers tot de plaatselijke kerk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten