donderdag 3 november 2011

20 Years Ago Today: 551


Ik kondigde maandag mijn voornemen aan voor de laatste zes Schijven van het jaar. Wat achteraf bezien niet echt duidelijk werd, is dat deze uit gelukkigen uit de Schijf van 5, de man met de Schijf, The Vinyl Countdown of de dinsdagplate van de betreffende twee maanden worden gekozen. Omdat de volgorde van een Schijf tijdens het schrijven nog wel eens wordt aangepast, gaan dit verrassende Schijven opleveren! Vandaag gaan we twintig jaar terug in de tijd om pas 16 november weer een 20YAT te doen. Eind november kocht ik er heel veel, de leuksten ga ik de komende weken belichten.

Begin jaren zeventig vond in Nederland pas de opkomst van de langspeelplaat plaats. Omdat een albumtrack van Yes of Genesis te lang was voor de dagprogrammering, bracht de platenmaatschappij geregeld drastisch ingekorte single-versies uit. Zo werd de 17 minuten-durende trip 'In-A-Gadda-Da-Vida' een wervelwind van minder dan drie minuten. 'Like A Rolling Stone' van Bob Dylan werd óók als 'part 1 & 2' geperst. Richard Harris liet zich met zeven minuten 'Mac Arthur Park' niet inkorten. Bij Yes zou het heiligschennis zijn?

Ik heb ooit een fan over de rooie gekregen door 'And You And I part one' te draaien, een slordig knip- en plakwerkje van drie minuten. In Nederland was Veronica-technicus Adje Bouman verantwoordelijk voor veel korte versies. 'Roundabout' is minder desastreus. De instrumentale passages zijn ingekort, hoewel het nog steeds een brug heeft die het progressiever maakt dan Mouth & MacNeal.

Het platenkopend publiek lustte dit wel. 'Roundabout' was lang de enige hit van Yes. Het kwam tot 23 en was na drie weken weer vertrokken. Belangrijker was dat het de elpee 'Tales Of Topographic Oceans' op een ereplaats zette.

Elf jaar later mág een single vijf of zes minuten duren en komt het ook op nummer 1. Schaar en plakband kon achterwege blijven en 'Owner Of A Lonely Heart' komt onverkort tot nummer 2. Dat het de laatste succesvolle single is van Yes, boeit de albumgroep het minst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten