maandag 21 november 2011

leve de koningin


'Men moet de dag niet voor de avond prijzen'. Die wijsheid hing eerder bij onze moeder aan de muur. In de buurt van 'Sizzen is neat, mar dwaan is in ding'. Blogje schrijven dus maar! Veel van die wijsheden kreeg ze van haar jongste zoon, die tegeltjes kostten een rijksdaalder bij Bijlsma, toen de Blokker van Hommerts. Als zevenjarige begreep ik die teksten niet, dat zou pas veel later gebeuren. Vorige maand dacht ik wel mijn top drie van favoriete albums van 2011 te kunnen samenstellen. Totdat ik vernam dat Meg Baird een nieuw solo-album uit had...

Die zoekfunctie werkt écht! Vergelijk maar eens 'Hedendaagse traditionals' van vorig jaar met mijn oordeel van de laatste Espers-plaat. Er waren meer gerenommeerde critici die reikhalzend naar 'Espers III' hadden uitgekeken, maar het album maar moeilijk konden doorgronden. Het gemis van sterke melodieën deed het voor mij de das om.

Meg Baird nam 'Dear Companion' op tijdens sessies van 'Espers II', het resultaat was een verzameling covers en traditionals met slechts twee eigen composities. Alles in de geest van 'II', maar dan uitgekleed tot op het bot. De jongste van het nachtegaaltje uit Philadelphia heet 'Seasons On Earth' en bevat acht eigen nummers en twee covers. Waar zijn de fijne melodieën van Espers gebleven? Hier zo!

Brian McTear en de uitbaters van Miner Street Studios in Philadelphia raken verwend. Sharon Van Etten, Marissa Nadler (komend weekend in het land), Meg Baird... Wat volgt? Is Sandy Denny in 1978 verdwenen en ondergedoken en gaat ze een nieuw album maken? Voor de liefhebbers van recente Amerikaanse folk is het watertanden.

'Friends' van Jon Mark ken ik niet, de andere cover wél. Het is zo'n typisch Vara- en KRO-hitje uit 1990: 'Beatles And The Stones' van House Of Love. Buiten het refreintje bijna onherkenbaar vertolkt. In 'Babyon' en 'The Land Turned Over' horen we fijne folkmelodieën, maar méér dan op 'Dear Companion' het verfijnde gitaarspel en daarmee haar invloed binnen Espers.

Geen flauw idee wat ons te wachten staat, maar ik heb nu al zin in volgend jaar zomer! 'Song For Next Summer' zou nog wel eens mijn 'top track' van 2011 kunnen worden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten