zondag 4 september 2011

Schijf van 5: boom


Omdat ik dertig jaar geleden bij 'die teef van'... euh... herstel, juffrouw Wempe in de klas kwam en Nederlands leerde lezen en schrijven, presenteert Soul-xotica tot eind november iedere zondag een Schijf met één van de twaalf woorden van het leesplankje. Een aantal volgers en bezoekers zullen het nog met 'aap-noot-mies' hebben geleerd, 'boom-roos-vis' werd in 1968 geïntroduceerd en was dertien jaar later nog altijd relevant. Door de bomen het bos niet meer zien? Na flink snoeien en kappen, zijn deze vijf overgebleven.

Bluesliefhebber wordt je al op jonge leeftijd? Na zo'n eerste dag kun je al een titel lezen. Ik ken 'Boom Boom' voornamelijk van Sonny Boy Williamson-de-tweede met The Animals, toch nomineer ik de versie die ik, Jan Cremer, in 1964 opnam. Elly & Rikkert vielen nét buiten de boom. Slip-of-the-keyboard...

Van de vorige week nieuwgekochte albums verwacht ik deze week Snowblink te behandelen. Ze staat vandaag op vier met een hééél klein liedje met een enorme titel: 'Stand Where A Fruit Tree Drops The Things It Doesn't Need'. Amen.

Vorig jaar behandelde ik al 'Look Inside The Asylum Choir' van Leon Russell en Marc Benno uit 1969. Behalve fraaie studio-experimenten delen de liedjes ook een sneer uit naar popsterren en hun muze. 'Icicle Star Tree' is sarcasme naar de 'beeldende' teksten van de psychedelische generatie.

Op twee een uitgesponnen albumtrack van eigen bodem. Want hoewel Supersister nog tweemaal de Top 40 behaalde, kon de band op 30 centimeter beter hun ei kwijt. Zoals op de tweede elpee 'To The Highest Bidder' uit 1971: 'No Tree Will Grow (On Too High A Mountain'.

Het album 'Illuminations' van Buffy Sainte-Marie uit 1970 week op meerdere punten af van haar eerdere werk. Eva Cassidy vertolkte 'Tall Trees In Georgia' ook niet onverdienstelijk, toch is de ereplaats voor iemand die eerder nog de afvallige in de Eindstreep was: Fursaxa. De herinnering aan haar uitvoering in Belsele, tussen Sint-Niklaas en Waasmunster, geeft nog altijd kippevel. Zover ik weet, heeft ze hem nimmer uitgebracht. Daarom de hoes van Buffy als illustratie.

Het leven gaat niet over rozen, de Schijf van volgende week wél!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten