donderdag 29 september 2011

De Video Draait: Lola Rennt


Ik ben zelden een film tegen gekomen waarvan de titel zo goed de lading dekt. 'Lola Rennt' (Duitsland, 1998, 83 min.) toont vooral de roodharige Lola die voor haar leven rent. Of, beter gezegd, voor het leven van haar vriendje. Die heeft 100.000 Duitse Marken laten slingeren, die hij om twaalf uur moet inleveren bij zijn criminele baas, anders wacht de kogel. Het is twintig minuten voor twaalf en Lola mag een ton zien op te hoesten. Gelukkig is haar vader bankdirecteur...

Die wil echter niets van haar weten en werkt Lola de deur uit. Die rent verder naar haar vriendje Manni, die net een supermarkt aan het overvallen is. Met de buit op zak zetten ze het op een lopen. Al gauw zijn ze omsingeld door politie. Een agent lost per ongeluk een schokt en raakt Lola in het hart. Dit is echter niet hét moment om dood te gaan en de film begint opnieuw.

Weer stormt Lola de kamer uit en rent naar de bank. Nu pakt ze het pistool van de bewaker en dwingt haar vader om 100.000 mark in een tas te doen. Ze spurt weer weg en is precies op tijd bij Manni. Alleen wordt die net geschept door een auto. Dit is echter niet hét moment om dood te gaan en dus begint de film opnieuw.

Als in 'Groundhog Day' leert Lola wel van de voorgaande keren. Deze derde keer behoedt ze mensen van het noodlot. Dat kost tijd en haar vader gaat net lunchen, als ze aankomt bij de bank. Dan krijgt ze een idee. Manni ziet intussen een zwerver fietsen met 'zijn' geld. Ook die zet een achtervolging in...

Een mix van 'Groundhog Day' en 'Jackie Brown'? Ongeveer... Wat de film extra leuk maakt, is het gebruik van animatie. We zien Lola als tekenfilmfiguurtje op televisie. Ook aardig zijn de korte flitsen die de levensverhalen van de voorbijgangers uitbeelden. Bovendien komt de hippe dansmuziek ook bij de makers uit de koker. Er is dus niks 'geleend'.

Lola is niemand minder dan een onherkenbare (door de knalrode pruik) Franka Potente die later ondermeer in 'Blow' zal spelen. Kort maar krachtig, anders kan ik 'Lola Rennt' niet beschrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten