vrijdag 23 september 2011

Janet bij de bleke neus


Het kan verkeren. Je bent ontzettend moe en wilt vroeg gaan slapen en dan is het twee uur 's nachts en ben je klaarwakker. Gebeurt thuis ook wel eens, even computeren en je wordt vanzelf weer slaperig. Dat gaan we nu dus ook maar weer eens uitproberen. Het is té warm buiten om het raam te sluiten, maar dat heeft weer tot gevolg dat je wordt geamuseerd door voorbij marcherende dronkelappen uit de naburige horeca. Toen hoorde ik dat er buiten bij de ingang een paar mensen stonden te roken en, ik zweer het, de rook dreef als het ware mijn neusgaten in. Zo trok ik de trainingsbroek aan en ging de trap af naar het bargedeelte, waar een groepje Duitsers aan het nachtbraken is en waar ook internet mogelijk is. Vorige week vrijdag hadden we overgeslagen, waardoor jullie nog recht hebben op een berichtje. En dan los ik maar onmiddelijk de belofte van vanavond in.

Sharon Jones is hier al eerder te gast geweest. Vorig jaar april schreef ik in 'De Daptone Dimensie' dat ik er was ingetuind toen ik 'Better Things' op de radio hoorde. Is het een oude Doris Duke of zou Sharon Jones een nieuwe plaat uithebben? Het laatste was dus het geval. 'Better Things' lag ook bij de winkel in het Vlaamse kwartier waar ik vanmiddag was, maar toen ik 'What Have You Done For Me Lately' zag liggen, was de keuze snel gemaakt! Omdat Sharon Jones & The Dap Kings-vinyl 'snel loopt', zijn met name oudere plaatjes onvindbaar. En 'What Have You Done For Me Lately' is van het debuutalbum 'Dap Dippin' uit 2004, dus moest ik die meteen meenemen!Er zit een leuk verhaal achter die single. Althans, tot 2007 was dit verhaal te lezen op de website van Sharon Jones. Tegenwoordig is het onvindbaar.

Voor wie Sharon Jones nog niet kent, het is op zijn zachtst gezegd een rijpe dame, niet volslank, die ontzettend trots is op haar kleinkinderen. Hoewel ze wel haar halve leven heeft gezongen, duurde het pas tot de nieuwste eeuw voordat ze plaatjes ging maken. Met The Dap Kings, die het grote publiek het beste kent als begeleiders van Amy Winehouse op de meeste singles van 'Back To Black' en 'Valerie'.

Geestelijk leider Binky Riptide ergert zich op de hoes van 'Naturally' uit 2006 eraan dat 'soul' tegenwoordig geassocieerd wordt met traag geslijm. Hij wil met zijn groep de soul weer die injectie geven die het sinds de doorbraak van Otis Redding heeft ontbeerd. De platen klinken stuk-voor-stuk alsof het nooit 1972 is geworden.In 2004 hadden ze een leuke stunt bedacht.

Het verhaal ging dat Sharon Jones haar kleindochter 'What Have You Done For Me Lately' had horen zingen. Toen ze haar vroeg van wie dat liedje was, antwoordde die dat het een oude hit van Janet Jackson was. Sharon Jones was in alle staten. Zij had het nummers immers voor het eerst opgenomen in 1969. Bij wijye van wraak zou ze de originele versie opnieuw uitbrengen en genoegdoening zoeken bij Jackson. Janet Jackson was toen erg gebrand op dergelijke kwesties, ze had even daarvoor The Rolling Stones op de vingers getikt omdat 'Anybody Seen My Baby' heel erg op een liedje van haar leek. Janet kon het nauwelijks geloven. Ze had altijd gedacht dat ze de eerste was die het had opgenomen en daar is nu die authentieke versie uit 1969?Het mopje bleek de kennismaking met Sharon Jones And The Dap Kings. Niks 1969, maar helemaal 21e eeuw!

The Dap Kings begeleiden meerdere artiesten en zijn erg goed bevriend met producer Mark Ronson. Toen deze dus Amy Winehouse mocht produceren, ontstond die samenwerking. The Dap Kings gingen ook mee op tournee, als het wicht niet dronken was of een andere reden had om zich de kont ervoor weg te draaien.

Opvallend aan die moddervette funkuitvoering van Sharon Jones is verder dat de single op kant 2 een tweede deel kent, dat niet op de cd staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten