zaterdag 17 september 2011

een doos klare taal


Het bericht van gisteren houden jullie tegoed. Dat wordt binnenkort 2 voor de prijs van 1. Mogelijk De Video Draait, want ik zit momenteel op 6 tot 9 films per week. Veelal rolprenten met gekken. Zojuist nog 'Der Untergang' gezien over de laatste dagen van die gekke Duitser met die snor. Vandaag geen 20YAT en tóch maar liefst tien singles. Ik nam vorige week vrijdag in Utrecht een enorme gok door voor 46 euro de singlesbox 'Action Speaks Louder Than Words' te kopen op grond van vier woorden: 'no ballads in sight'.

Bij reissue-label Vampisoul gaan ze net zo te werk als 'yours truly': eerst let men op het tempo en als deze goed bevonden is, wordt bekeken of het een leuk nummer is. Ze doen enkel in uptempo soul en funk. Soms zetten ze een catalogus in de schijnwerpers, zoals in 2006 met 'Action', een collectie van 20 stampers van SSS International.

Ik ken dat label alleen van een heruitgave van The Shangri-Las. Ik moet wel ergens een Silver Fox hebben. SSS zijn de initialen van Shelby S. Singleton. In de vroege jaren zestig werkte hij voor Mercury, maar startte in 1967 een hoeveelheid eigen labels. Buiten de vele country, gaf hij ook fijne southern soul uit.

'Action' geeft een mooie dwarsdoorsnee van de laatste. Voordat Otis Redding 'blue' werd, maakte hij snelle gospelachtige rhythm and blues en die fase is van grote invloed op mannen als Sam Dees en Clarence Murray. Maar ook de Al Toussaint/Swamp Dogg/Tony Joe White-voorloper van de funk, zoals Mr. Jamo die rijkelijk van de Southern Comfort heeft genipt.

Het titelnummer van Reuben Bell is de enige tegenvaller, hoewel Sam Dees en Marilyn Haywood ook niet je van het zijn. 'Fancy' van Rosalind Madison is een voorlopige favoriet, een pittige lezing van een Bobbie Gentry-original. Mickey Murray op de andere kant brengt ons het amusante 'Sticky Sue'. Van een aantal zijn 'parts 1 & 2' op een kant gepropt. Het hoorspel 'Motor City Funk' is met vijf-en-een-halve minuut de langste in speelduur.

Singleton had in 1968 met 'Harper Valley PTA' van Jeannie C. Riley een 'millionseller' en verdiende zoveel dat hij in 1969 de Sun-catalogus kocht van Sam Phillips. De interesse voor zijn eigen labels nam af. Rond 1971 valt het doek.

De singlesbox behandelt de jaren 1967 tot en met 1970. In een oplage van duizend is die al lang uitverkocht, maar nog wel op cd leverbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten