donderdag 24 maart 2011

meesterwerk?


Wie is Sharon Van Etten?
A. Het gothicmeisje uit mijn straat. Mag 'oom' zeggen tegen Teun, baas van de 'c-duuzend' op de Oostermeenthe.
B. Nieuw aanstormend talent in de piratenwereld, vanavond te gast op het mega-festijn in Dedemsvaart.
C: Een Amerikaanse singer-songwriter uit de nufolk- en New Weird America-contreien.

Haar biografie vertelt niets over de Nederlandse connectie, maar die is er ongetwijfeld wel. Van Etten is in het oosten des lands geen onbekende naam. Teun Van Etten heeft inderdaad een C1000-filiaal in Steenwijk, terwijl Frank Van Etten een gevierd zanger in het piraten-genre is. Sharon is daarbij vergeleken betrekkelijk een debutante, hoewel ze zichzelf aardig in de kijker heeft gespeeld.

Hoe oud het snoepje is, weten we niet. Ik schat haar half-twintig. Pas in 2007 wordt ze aangespoord om te gaan zingen. Ze wordt op sleeptouw genomen door Meg Baird en Espers en al snel begint het geroezemoes. Hebben we hier met een uitzonderlijk talent te maken?

Toen ik een paar weken geleden hier de aanschaf van 'Epic' meldde, was ik er nog niet over uit. De teksten behoren tot de betere van de afgelopen jaren uit het genre. Fraaie observaties. Er zijn echter twee bezwaren. Ten eerste heeft Sharon niet een fluwelen stem als Meg Baird en hebben de liedjesstructuren een iets te hoog impro-gehalte.

Desondanks train ik mijn oren en na een week ontdek ik dat een betere Americana-song als 'Don't Do It' dit jaar niet meer wordt geschreven. Waarom geeft niemand dit 'airplay'? Dit hoort een hit te zijn! Met Amy Macdonald is het ook gelukt, ook al heeft Sharon meer noten op haar... nee, van haar zang moet ze het niet hebben!

Dat blijkt uit fantastische nummers als 'Peace Signs' en 'One Day'. 'Dsharpg' is zo'n Larkin Grimm-achtige boomhutfolk-rariteit, 'Love More' is dan beter geslaagd. Ze heeft wel lef, haar tweede langspeler 'Epic' te noemen. Qua zang is het allerminst een hoogvlieger...

Peter Green-fans mogen blijven zitten. 'Dedicated to Fleetwood Mac. You changed my world'. Sharon heeft bij vlagen iets van de songschrijfkwaliteiten van Lindsey Buckingham en diens' vrouw, maar dat is ook niet ni(c)ks! Wat enigzins verwarrend werkt is de uitvoerende. De voorkant vermeldt SVE, de naam van haar band, de achterkant Sharon Van Etten.

Van de 'suggested listening' wil ik de band (?) She Keeps Bees eens proeven...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten