vrijdag 11 maart 2011

20 Years Ago Today: 293


Heibel op de redactie. Vanavond draaien WE plaatjes bij het concert van The Deaf, de hobbyband van Spike van Di-Rect. Dat is rock and roll en dus heeft Soul-X naast de blauwe bak de expertise van Sideburner nodig. En nu begint zusje zich ook al te mengen. Ze wil vanavond haar dj-debuut maken, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Temidden van dat tumult schrijf ik maar de volgende 20 Years, want door de dagplates loop ik ietsje achter...

Zomaar uit het niets klom in 1969 een eigenaardige single de Engelse hitparade op en bereikte de eerste plaats. Hoewel de 'anonieme' bassist Bijou Drains een bekende naam bleek, waren de anderen volslagen onbekend. In termen van communicatie, of beter gezegd het ontbreken daarvan, was het echter een typische supergroep.

Pete Townshend had drie mensen een plaat beloofd. De vijftienjarige Schotse gitarist Jimmy McCullough, de zesentwintigjarige jazzpianist Andy Newman en de chauffeur van The Who, John 'Speedy' Keen (soms foutief als KeenE gespeld). Het was de manager van The Who, Kit Lambert, die voorstelde in het kader van tijdbesparing de drie samen te brengen. Pete was zelf de bassist op hun platen.

Het duurde pas tot oktober 1970 eer het album 'Hollywood Dream' verscheen, een miskende klassieker. Het morbide 'Accidents', binnenkort in een Schijf, had niet het succes van 'Something In The Air' gebracht. De moeilijk verhoudingen hielden tot 10 april 1971 stand. Als enige overlevende treedt de bijna-zeventigjarige Newman tegenwoordig op met een nieuwe Thunderclap Newman. De zanger is nu een neefje van Pete Townshend.

In mei 1972 werd gitarist Les Harvey van de Schotse band Stone The Crows in Swansea op het podium geëlektrocuteerd. De dinsdag gememoreerde Stevie stond vooraan bij het podium. Aan Jimmy McCullough de 'eer' om Harvey te vervangen, maar Magere Hein wachtte hem ook op. Na te hebben gespeeld bij Wings, overleed hij in 1979 aan een overdosis heroïne. Speedy Keen maakte diverse albums zonder succes. Hij kreeg op den duur reumatische klachten, maar overleed in 2002 geheel onverwacht.

'Armenia, City In The Sky', de opener van 'The Who Sell Out' uit 1967, vloeide eveneens uit zijn pen. In Nederland was 'Something In The Air' goed voor een veertiende plaats. Helaas ietwat vergeten, maar daar is Soul-xotica voor opgericht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten