maandag 21 maart 2011

Jaja...


De Zwetser, door mij vaak als De Zeikerd betiteld, heeft een deel van haar klandizie te danken aan het feit dat ze altijd al het rookverbod in de wind hebben geslagen. Dat is ook de reden waarom veel Buzisten er rondhangen. Er zit inderdaad ook nog wel wat heavy metal in de computer, maar op vrijdagavond is dat een 'mixed bag' met soms verwerpelijk behang. Vrijdag zaten weer twee critici aan de bar. Willemijn en ik. We zijn het niet vaak eens, maar hebben overal een mening over!

Het dieptepunt buiten de Slam FM-kneiters was wel '7 Seconds' van Youssou N'Dour en Neneh Cherry. Yep, ik weet het, ik heb hem ook op cd-single gekocht, maar ruim een half jaar nadat het een hit was. Maar, alstjeblieft, die ga je toch niet op de vroege zaterdagochtend in een halfvolle kroeg draaien? Ruim een uur voor de laatste ronde?

,,Wat zou er zijn geworden van Neneh Cherry?", vraag ik Mijntje. Die geeft geen antwoord, haalt niet uit naar haar omdat ze 'zóóó vréééselijk' is en dat ze een slechte kapper heeft. Nee, ik proef respect. Dat had ik niet verwacht! Maar als Mijn niet weet wat ze doet, is Neneh dan nog wel actief?

Het antwoord is tweemaal nee. Ja, ze is getrouwd met producer Booga Bear en ze wonen met hun kinderen in Zweden. Ze is als gast te horen op platen van Speech, Gorillaz, Pulp en cirKus. Ik was haar na 1998 uit het oog verloren en dat klopt ook helemaal.

De kunst van Neneh was dat ze zowel kon rappen als mooi en beschaafd zingen. Er zijn natuurlijk wel meer die dat kunnen, maar in 1989 zorgde Neneh voor een frisse wind. 'Buffalo Stance' kan ik pas sinds enkele jaren waarderen, de opvolger 'Manchild' heb ik altijd goed gevonden. Maar met 'Woman' was het helemaal raak. De tijd die zat tussen de eerste keer dat ik hem hoorde en aanschaf van de cd-single was minder dan 48 uur, maar wat een eenzame uren! Stilistisch een 'rip off' van 'Glory Box' van Portishead, maar... die wordt ook weer bedankt op het hoesje. Zouden ze toch stiekem meespelen?

Het bestaat dus wel: Na een decennium de superster te zijn geweest, jezelf terug trekken en gezin starten. Zouden meer artiesten moeten doen...?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten