zondag 13 maart 2011

Schijf van 5: de strop


Het lijkt zo'n aardige man op de foto? Ik was ooit van plan 'gewoon' vijf plaatjes te doen waarin een dooie valt. Dankzij de enthousiaste inbreng van Peter (singlehoesjes) zat ik al snel op dertig suggesties. Toen besloot ik het op te splitsen in moord, zelfmoord en overmacht. Wat ik tot dusver niet had gerealiseerd, ook buiten de gezellige darkfolk vallen in de popliedjes ook geregeld doden. Je zou met gemak je blog er voor kunnen inrichten, maar dat doe ik niet. Wel vanaf heden: Elke tweede zondag van de maand een doodsoorzaak. Deze maand: Executie door ophangen.

Zullen we beginnen met een fout mopje? De dag dat Arne Jansen stierf, heb ik met de punt van een schaar een diepe kras gezet op 'Meisjes Met Rode Haren'. Nu blijft-ie hangen...

Denken we aan de galg, dan denken we aan het wilde westen. De Mexicaan die onder de galg op zijn mondharmonica zit te jammeren, terwijl zijn halfbroer zaliger boven hem bungelt. Op vijf staat 'Once Upon A Time In The West' van Ennio Morricone.

Potdrie. Ik meende dat ik er net vijf had bedacht, maar eentje speelt verstoppertje. Dan maar een suggestie van Peter op vier, want ik wil straks buiten spelen, maar ik ken hem niet: 'The Hanging Tree' van Marty Robbins. Kuntrie is ook niet zo mijn ding...

Op drie een Nederpopklassieker van The Sandy Coast. Gaat de ik-persoon wel écht dood in dit nummer? De zang eindigt op het punt dat hij het touw om de nek krijgt, dus lang zal het niet geduurd hebben. De subtitel van 'Capital Punishment' uit 1969 is niet voor niets 'Death By Hang'.

Robert Plant was afkomstig uit de folk en zijn invloed was evident op 'Led Zeppelin III' uit 1970. Bovendien werd het album op het 'platteland' geschreven, in het Welshe gehucht Bron-Y-Aur om precies te zijn. In 'Gallows Pole', dat Plant in 1994 opnieuw opnam met Jimmy Page, wacht hij op executie. Hij weet het uit te stellen, omdat hij de beul weet te overtuigen dat er iemand komt met goud en zilver. Tenslotte komt zijn moordlustige zus en maakt hij een 'deal' met de beul. Hij is een vrij man, terwijl zijn zuster wordt opgehangen. Zo wreed kan de Engelse folk zijn!

Er is maar eentje die de galg overleefd en dus mag die op één! 'De Ballade Van Jan Lul' van Neerlands Hoop uit 1973. De heer Lul wordt ten onrechte verdacht van moord en krijgt de doodstraf. Als hij hangt, krijgt hij gratie, maar de beul neemt de benen. Piet Snot wil hem ook al niet helpen en dus is het wachten op de kraai. Jan is vrij en na een bloedig gevecht waarbij de begrafenisondernemer het leven laat, rolt hij het vak in! Neerlands Hoop BLIJFT leuk, ook al zijn de grappen veertig jaar oud!

Volgende week tellen we af. Waar naartoe? Geen idee! We beginnen bij 20 en gaan eerst naar 16. Ofwel, wat zijn de ultieme nummers met 20, 19, 18, 17 en 16 in de titel. Cijfers of uitgeschreven maakt geen verschil. Bij 20 mag 'Twenty-Five Miles' bijvoorbeeld ook nog. Hoewel de lijst nagenoeg compleet is, mag ik nog steeds verrast worden!

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Twenty-four hours from Tulsa - Gene Pitney
    Twenty-one - Eagles
    19 - Paul Hardcastle
    18 with a bullet - Pete Wingfield
    Sexy & 17 - Stray Cats
    16 shells from a thirty-ought-six - Tom Waits
    Meisje van 16 - Boudewijn de Groot

    BeantwoordenVerwijderen