maandag 7 maart 2011

dagplate: maandag


Ik denk té moeilijk. Bij dinsdag heeft vrijwel iedereen dezelfde eerste associatie. Die staat voorlopig op 4, maar pas nadat ik een tiental obscure dinsdagen had opgerakeld, bedacht ik dat deze er óók nog was. Zojuist zocht ik op 'Monday' op singlehoesjes om bijgaande illustratie te vinden. The Mamas And The Papas staan vast onder 'sixties', onder 'pop' staat notabene The Boomtown Rats. Nu moet een beetje spugen van die plaat, maar ik zou nooit op het idee zijn gekomen!

Peter biedt me ook nog 'New Moon On Monday' van Duran Duran. Wanneer je bouwjaar 1975 is dan associeer je hen met 'The Reflex', de band waar de meisjes uit de klas verliefd op waren. Er werd op het schoolplein 'uitgevochten' wie met Nick Rhodes mocht gaan. Opvallend was dat Simon Le Bon helemaal niet zo in trek was onder de Hommertser bakvissen.

En toch, ik zou Little River Band gaan doen, maar denk dat ik straks toch nog even Duran Duran ga halen. Want over smaak voor jongens kun je twisten. Een jongen met make-up krijgt een zwaar leven in Jutrijp-Hommerts. Lang haar was al een 'shock'...

Muzikaal is Duran Duran best de moeite waard. De doorbraak naar het tienerpubliek had praktisch geen weerslag op de muzikale kwaliteit. 'New Moon On Monday' is zo'n typisch voorbeeld. Melodieus, jaren tachtig als een Rubik-kubus, dansbaar en qua productie drie eeuwen vóór de eenheidsworst van Stock, Aitken en Waterman.

Ja, dit is echt een verrassing, ook voor mij! Wist trouwens ook niet heel veel zinnigs te zeggen over 'Home On Monday' van Little River Band, dus...?

Ik had gisteren 'Gloomy Sunday' van Lydia Lunch nog moeten noemen, een suggestie van Peter. Hij stuurde mij vorig jaar een opname van Lunch toe en... euh... zeg het maar!... ik trok het niet echt! Maar toen ik gistermiddag na een prachtige wandeling opeens 'Knives In The Drain' door de oordopjes hoorde, viel opeens het kwartje. Geniaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten