maandag 28 maart 2011

20 Years Ago Today: 299


Wellicht ga ik binnenkort weer eens 'reetweten', om in communicatiejargon te blijven. In den beginne van SoulteXt schreef ik een 'in memoriam' over Rick Wright en met name onze wederzijdse fascinatie voor satijnen overhemden in zuurstok-kleuren. Gezien de (uit de) mode en lifestyle (destructief) de pijlers zijn waarop Soul-xotica lijkt gebouwd? Maar... op veler verzoek eerst maar weer eens muziek. Waar kennen we dit hoesje van? Hij stond hier in mei én oktober ook al...

Als ik in oktober al 20 Years Ago Today had bedacht, had ik hem bij De Opruiming overgeslagen. Maar het was donderdag precies twintig jaar geleden dat ik deze mysterieuze vondst deed. Vijf gulden voor een single van een onbekende groep. Buiten de titels en bandnaam ontberen de labels songschrijf- en produktie-credits. Wel is de tekst van de A-kant afgedrukt op de achterkant van het hoesje. Ik vermoed aanvankelijk een connectie met Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich...

Pas in 1997 neem ik kennis van de waarde van de plaat en de toedracht daarvan. Eentje van hen zou zich later bij The Jackson Heights voegen, maar de exorbitante vraagprijs komt voornamelijk op het conto van de drummer.

Die jongeman bovenin is niemand minder dan Phil Collins. Hij zou in 1971 gaan drummen bij Genesis. Iets zegt me dat hij het ver gaat schoppen. Ook geen onverdienstelijk acteur! Collins speelde een rolletje in 'A Hard Day's Night'.

Vernon Joynson's onvolprezen bijbel over de Britse progressieve muziek, 'Tapestry Of Delight' geeft slechts summiere informatie over de band. Flaming Youth maakte één elpee in 1969, 'Ark II', een concept in een science fiction-landschap. De planeten en sterren worden aanbeden op een godsdienstige wijze. De poëzie van 'Guide Me Orion' klinkt eerst als een mediterende monnik totdat Phil Collins met de boemketels een gospel-achtig refrein in zet. 'Immortal Invisible' is meer van dat gemurmel.

De aanwezigheid van Collins maakt de single tot een aardige 'novelty'. Te bedenken dat ik nog eens spijt had van de vijf guldens, de Nederlandse persing in fotohoes brengt met gemak 250 euro op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten