woensdag 30 maart 2011

20 Years Ago Today: 300-302


Een mooie dag om uit fietsen te gaan! Dat had ik 's ochtends al besloten bij de poldermolen in Vegelinsoord, waar ik werd opgeleid tot vrijwillig molenaar. Dus pomp de banden maar op, want twintig jaar na dato gaan we dezelfde fietstocht doen, maar nu virtueel. Wisten we in 1991 al wat dat betekende?

Startpunt is als vanouds de hoekwoning op de Wite Jofferswei in Jutrijp. Het ouderlijke huis. Via de Louwei en de Iewei gaan we naar Osingahuizen, De Draei op en via het centrum van Heeg richting Gaastmeer, vermaard om zijn busstation! Lijn 46...

We fietsen door het centrum, het steile houten bruggetje over en dan een betonpaadje de landerijen in. Bij een boerderij bellen we aan en even later worden we met een roeiboot overgezet. Ooit in de hel geweest? Ik wel! We komen in een gebied dat It Heidenskip heet. In het Nederlands is dat Het Heidenschap. Anno 1991 heeft het een dorpswinkel in een scherpe bocht, die De Hel wordt genoemd.

Vijf kilometer naar Gaastmeer, zeven naar zowel Workum als Koudum. Qua omtrek is It Heidenskip even groot als Leeuwarden met alle industrieterreinen. De kleine dorpskern heeft een bloeiende touwtrekvereniging, die internationaal hoog staat aangeschreven! We gaan door naar Koudum. Als we dat dorp verlaten, blikken we even naar links. De Molenbuurt. Het huis waar vader is geboren. In 1991 woont zijn (in 2002 overleden) broer daar nog. Zijn naam? Gerrit Louwsma...

Het station heet dan Koudum-Molkwerum, maar is net als Zeist-Driebergen, je wilt het niet lopen! Achter Molkwerum, bekend om zijn koek, zit De Marpleats. Een antiekboerderij met een specialisme in jukeboxen. De singles zijn niet veel soeps. Een andere verzamelaar worstelt zich door de bergen 'kuntrie'. Hij heeft twee singles apart gelegd. Ik reken ze snel af! Wat zal de arme man gevloekt hebben...

Nummer 300 is 'Fly Like An Eagle' van Steve Miller, 301 is 'Ramblin' Man' van The Allman Brothers Band. Amerikaanse persingen, dus neutrale hoezen, maar wél absoluut nieuw en samen drie gulden.

Terug naar Koudum en nu via Kolderwolde en Elahuizen naar Ypecolsga en Woudsend. Als plaatsnamen bij Scrabble mochten? Koufurderrige is het laatste gehucht voor Hommerts en Jutrijp. Toch wel een zeventig kilometer in totaal?

Wat voor zinnigs is er te zeggen over 'Allegheny Moon' van Patti Page? Juist, er zit een theremin in, maar dan houdt het wel op. Bij deze 302, zijn we weer een week van deze rubriek verlost?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten