maandag 15 augustus 2022

Het zilveren goud: augustus 1997 deel II


Je bent een paar dagen niet op Soul-xotica en dat loopt weer achter met berichten. Ach ja, er is niets veranderd. Ik neem aan dat mijn lezers volop hebben genoten van het weer of, indien van toepassing, de vakantie. Zelf heb ik afgelopen week nog om bevestiging moeten vragen want ik ben vergeten wanneer ik vakantie heb. Welnu... nog twee weken en dan ben ik aan de beurt voor veertien dagen. Ik ga waarschijnlijk weer elektrisch fietsen vanuit Uffelte, dat is me vorig jaar wel bevallen. Gewoon thuis slapen en vaak ook eten. Ik kan dan gewoon mijn radioshows voortzetten en intussen jullie een beetje op de hoogte houden waar ik heb uitgehangen. 'Het zilveren goud' gaat dan wel even met vakantie, maar dan opnieuw... Ik heb in augustus teveel singles gekocht om binnen een maand te proppen. Daar staat tegenover dat ik in oktober 1997 geen enkele plaat heb gekocht. Ik smeer augustus uit over de maanden augustus en september en in oktober gaat het over de platen van september 1997. Qua berichten zal ik wel zoveel mogelijk 'up to date' blijven. Het is nu echter nog augustus en in het kader van 'Het zilveren goud' is het de zaterdag van het Woodstock-festival.

Het Woodstock bij Steenwijkerwold is bij uitstek een plattelandsfeest. 's Avonds veel bier drinken en een feestje bouwen bij een rockband op het terrein en op zaterdagmorgen is het 'business as usual'. Dan is daar een kleinschalige veemarkt. In 1997 is eveneens een kindervrijmarkt inbegrepen. Ik heb geluk want er zitten een paar kinderen die de singles van hun vader mogen verkopen. Deze man heeft op een zeker moment een relatie met ene Grietje. Als de liefde voorbij is, stopt zij een single bij hem in de brievenbus vergezeld met enkele teksten.. 'Tekst slaat op je zelf!' staat bovenin geschreven. Boven de titel van de plaat de tekst 'Ik laat je vallen!'. Daar houdt de pret niet op want Grietje gaat vol enthousiasme door op het label: 'Weet je wel wat liefde is? Dat heb je laten gaan!'. Och, je kan de smart bijna ruiken. Op de achterkant van het hoesje keurig netjes het adres van de begunstigde alsof het met de post zou zijn gestuurd. Hoe het met Grietje is afgelopen, zullen we nooit weten. Met meneer Dekker is het goed gekomen want hij heeft een kroost in 1997. Het zoetsappige 'I Won't Let You Down' staat echter in schril contrast met de overige singles.

2917 Yesterday Star - Hank The Knife & The Jets (NL, Negram, 1976)
2918 Be Good To Yourself - Frankie Miller (NL, Chrysalis, 1977)
2919 I Won't Let You Down - Ph.D. (NL, WEA, 1981)
2920 There Isn't Anything - Leo Sayer (NL, Chrysalis, 1977)
2921 Lido Shuffle - Boz Scaggs (UK, CBS, 1977)
2922 Klotenweer - Skik (NL, Polydor, 1996)

Wegens enorm succes van het voorgaande jaar mag Skik opnieuw aantreden op Dicky Woodstock in 1997. The Gathering is helaas geannuleerd en Raymond Van Het Groenewoud is de uitsmijter. Het is voor mij niet de meest memorabele Woodstock-avond, maar vooruit maar! Het is alleen deze ochtend na afloop van de muziek dat ik buiten bij de snackbar 'de verkouden haan' ontwikkel. Deze zal ik later in 1997 gebruiken voor Winston The Great Watson & Aldous McFinley's Original And Magical Mushroom Pie Showband And Orchestra. Skik heeft ditmaal ook de vinylsingle van 'Klotenweer' in de aanbieding, ook al koop ik het vooral voor de b-kant. 'Klotenweer' is een nieuwe versie ten opzichte van de cd en op de b-kant staat live-favoriet 'Neije Skoenen'. Helaas heeft de plaat jaren geleden (nog op de Rembrandtstraat in Steenwijk) waterschade opgelopen en zit de plaat vastgeplakt in het hoesje. Helaas... niet meer te draaien!

In eerdere Woodstock-jaren ga ik op zondag weer huiswaarts, maar... in 1997 heb ik vakantie. Ik ga vrijdag met mijn ouders mee naar Denemarken en tot die tijd kan ik de tijd hier doorbrengen. Uiterlijk woensdag naar huis is het dringende advies. Op dinsdag ga ik nog naar de kapper in Steenwijk om uit te punten. Dat gaat ietsje radicaal. Niet dat ik ineens een kort kopje heb, maar er gaat vrij veel af. Dan is het trouwens al een tijdje traditie dat ik in Steenwijk naar de kapper ga, maar dat is wat anders. Het thuisfront verwacht me woensdag voor etenstijd thuis. Dan zit ik nog vrolijk aan de drankjes in Steenwijk en het is pas rond half acht dat ik koers zet naar Friesland. De scooter heeft eindelijk alle prut uit de leidingen gespoeld en er is geen vuiltje aan de lucht. Ik rij een 'toeristische' route maar wel eentje waar je lekker kan door rijden. Via Ossenzijl en Spanga naar Slijkenburg. Het gaat heerlijk! De Vespa bromt tevreden tot halverwege een dijk 'in the middle of nowhere'. Lekke voorband! Ik loop naar de dichtstbijzijnde boerderij. De bewoners blijken zelfs nog een link te hebben met Hommerts, zo gek kan het lopen. Mijn ouders zijn niet geamuseerd maar vader haalt me op. De scooter blijft op de boerderij achter en die haal ik de volgende morgen op met de buurman. Een dag later zit ik bij mijn ouders achterin en zijn we onderweg naar Denemarken. Dat resulteert in heel veel singles waarvan nu de eerste greep.

2923 Tiger - Brian Auger & The Trinity (Duitsland, Polydor, 1967)
2924 I'll Never Fall In Love Again - Burt Bacharach (US, A&M, 1969)
2925 Sweet Lullabies - The Bachelors (Belgiƫ, Decca, 1965)
2926 Plaisir D'Amour - Joan Baez (Denemarken, Amadeo, 1965)
2927 Help! - The Beatles (Denemarken, Parlophone, 1965)
2928 Mrs. Robinson - Booker T. & The MG's (Denemarken, Stax, 1969)
2929 Twixt Twelve And Twenty - Pat Boone (Denemarken, Dot, 1959)
2930 Too Much Tequila - The Champs (Denemarken, London, 1960)
2931 WOLD - Harry Chapin (Nieuw Zeeland, Elektra, 1973)
2932 I Can't Dance To That Music You're Playin' - Tina Charles (UK, MAM, 1976)

In de volgende aflevering meer over de vakantie in Denemarken. Straks eerst maar op de fiets naar Steenwijk voor mijn pakketje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten