maandag 8 augustus 2022

Het zilveren goud: augustus 1997 deel I


Juist! Ik ben dus geëindigd bij donderdag 31 juli 1997. Ik noem tussen neus en lippen door dat ik de 's middags naar Meppel ben geweest. Ik heb gehoord dat hier een winkel moet zitten met grote schoenmaten. De naam is me ontschoten, volgens mij zat die in Swaenenborgh in Meppel. Is al jaren weg! In het winkeltje van Foucky Mulder vind ik de nodige singles en zo rij ik voldaan terug naar de caravan op de Baarse Vrijstaat. 's Avonds treedt The Byrds op. Of...? Nee, ik geloof dat het officieel de naam niet mag dragen. Het is fetielijk Skip Battin met een groep jonge muzikanten. Volgend jaar zal Woodstock nóg een controversieel optreden mee maken, namelijk dat van Madness. Ik herinner me het concert van The Byrds maar al te goed. Ik denk dat ik haar moet wel hebben gezien en zij mij ook, maar op dat moment zitten we nog elk op een eigen planeet. Zij is hier samen met haar vader en ze komen speciaal voor The Byrds. Zou de blonde schoonheid me toch niet een keer zijn opgevallen? Jaren later blijkt dat W. hier is en ook vlak vooraan bij het podium heeft gestaan. Enfin, ik moet nog even acht jaar zonder haar leven. Verder staat me muzikaal niet meer zoveel bij van de donderdagavond. Dan is het vrijdagmorgen en roept de traditie. Na toertochten in de omgeving van Steenwijk op de Solex gaan we het dit jaar doen met de Vespa.

Hoe ben ik gereden? De heenweg kan ik me nog wel bedenken. Over De Bult naar Eesveen en vervolgens de weg door Frederiksoord en Nijensleek naar Vledder. Wellicht ook nog naar Doldersum? Een jaar geleden wel! Ik eindig op een bepaald moment in Diever. Bij een supermarkt zie ik een kaartje hangen van iemand die een winkeltje 'voor het goede doel' aan huis heeft en daar neem ik een kijkje. De vangst valt niet tegen: Het zijn de eerste dertien singles van deze aflevering. Daarna wil ik nog verder rijden, maar dan... Opeens weigert de Veps weer alle diensten. In de oude zuivelfabriek op Dieverbrug zit dan een brommerwinkel. Daar moet ik naartoe. Het is een flink eind kruien met de loodzware scooter. 'Zo bespaar je aardig wat brandstof', grapt iemand onderweg en ik sta op het punt om uit mijn vel te springen. Relax! Gelukkig heeft de dealer een gaatje vrij en wordt de sproeier voor de derde maal in een week vervangen. Ik geloof dat ik hem nog probeer te ruilen tegen een Peugeot maar dat feest gaat niet door. Als de handelaar in een glazen bol had kunnen kijken? De deal had wel uit gekund voor hem! Het is al laat op de middag als de skoet klaar is en dan loont het niet meer de moeite om naar Dwingeloo of iets dergelijks te rijden. Ik besluit mezelf te trakteren op een maaltijd bij 'T Keernpunt. Dat wordt een jachtschotel want dat ziet er wel nieuwsgierig uit. Uiteraard vergezeld van de eerste biertjes. De maaltijd is voortreffelijk hoewel ik nimmer weer een jachtschotel zal bestellen. Dan op de scoot naar het festivalterrein. Hoe ben ik ditmaal gereden?

Waarschijnlijk via Wapserveen naar Vledder en door naar Frederiksoord. Ik denk dat ik een beetje overmoedig ben geworden want op een gegeven ogenblik ben ik achter Wilhelminaoord en wil door de bossen. Dat komt natuurlijk helemaal niet goed en op een zeker moment ben ik dichter in de buurt van Willemsoord dan het Woodstock-terrein. Ik ben uren onderweg geweest als ik de feesttent binnenstap. De Volendamse avond is pas begonnen en Piet Veerman zingt over een karaoke-tape. George Baker is vanavond indrukwekkend! Hij speelt met een stel jonge honden en krijgt een verzoek voor 'Dear Ann'. De band weet het niet te spelen maar George begint gewoon en na het tweede couplet staakt hij het. Een oorverdovend applaus. Later die avond zal ik nog een biertje met hem drinken. Harry Slinger is ter vervanging van iemand. De tent is geheel in Volendamse stijl aangekleed en dat is uiteraard met een viskraam. De gigantische (echte!) vis ligt daar ter decoratie en vliegt even later door de tent. Het valt geregeld op de grond in de blubber waardoor het op een gegeven moment gitzwart is. Ook ik maak lekker plezier met de vis. Dit is het typische Woodstock-gevoel. Woodstock in Steenwijkerwold wel te verstaan!

De volgende ochtend is de traditionele veemarkt en de kindervrijmarkt. Daar koop ik ook een stapeltje singles. Als ik me niet vergis, blijf ik de rest van de dag op het terrein rondhangen. Ik win op de kermis een jukebox-radio op batterijen. Ik vervolg woensdag of volgend weekend met de zaterdagavond want ook dan krijgen jullie nog een paar singles van de zaterdagmorgen.

2901 Dancing Queen - Abba (NL, Polydor, 1976)
2902 Fernando - Abba (NL, Polydor, 1976)
2903 Fame - David Bowie (NL, RCA Victor, 1975)
2904 Golden Years - David Bowie (NL, RCA Victor, 1975)
2905 Hang On In There Baby - Johnny Bristol (NL, MGM, 1974)
2906 Woman - James Brown (NL, Polydor, 1974)
2907 Bang Bang - The Chambers Brothers (NL, CBS, 1970)
2908 Gonna Make You An Offer You Can't Refuse - Jimmy Helms (NL, Cube, 1973)

James Brown is oorspronkelijk met een Polydor-hoesje.

2909 Don't Leave Me This Way - Thelma Houston (NL, Motown, 1976)
2910 You Came, You Saw, You Conquered - The Pearls (UK, Bell, 1972)
2911 Evil Ways - Santana (NL, CBS, 1970)
2912 Runnin' Away - Sly & The Family Stone (NL, Epic, 1972)
2913 The Cisco Kid - War (Duitsland, United Artists, 1973)

In 1997 koop ik de Engelse persing van The Pearls. Jaren later volgt de Nederlandse met fotohoes en ze staan beide in de bakken. Bij War zit ik even te twijfelen. Ik heb namelijk de Duitse en Nederlandse maar volgens mij is de Duitse de single uit 1997. De hoes is identiek maar de Nederlandse staat op de foto.

Ik wil al té snel. Nu nog de eerste drie van de zaterdagmorgen en daarna mag ik publiceren!

2914 Doctor Kiss-Kiss - 5000 Volts (NL, Philips, 1976)
2915 Hey St. Peter - Flash & The Pan (NL, Mercury, 1977)
2916 Lonely Boy - Andrew Gold (UK, Asylum, 1976)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten